1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS 2014’ÜN SON TOPLANTISINI TAMAMLADI
MECLİS 2014’ÜN SON TOPLANTISINI TAMAMLADI

MECLİS 2014’ÜN SON TOPLANTISINI TAMAMLADI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2014’ün son toplantısını tamamladı.

A+A-

GÜNCEL KONUŞMALARDA ÇEŞİTLİ KONULARA DEĞİNİLDİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2014’ün son toplantısını tamamladı.

Güncel konuşmalar sırasında söz alan UBP milletvekili Zorlu Töre, “Ulusal Mücadelemiz ve Şehitlerimizi Anarken” konulu bir konuşma yaptı.

Şehitlerine ve gazilerine sahip çıkan toplumların egemenlik ve bağımsızlık içinde yaşamaya hakkı olacağını söyleyen Töre, toprağa ve vatana sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

Töre, Osmalı döneminde de şehitler verildiğini, Kıbrıs türk halkının geçmişinin Osmanlı dönemine dayandığını ifade etti.

Töre, Türk ordusunun Kıbrıs’a gelmesinin sevinçle karşılandığını anlatarak, “Eğer Türk ordusu gelmeseydi Rum Yunan saldırıları Kıbrıs Türkü’nü mahvedecekti” dedi.

20 Temmuz günü Mücahit’le Mehmetçiğin buluştuğunu söyleyen Töre, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ölümünden sonra nasıl hatırlanmak istediği sorusu üzerine “Türk ordusunun Kıbrıs’a gelmesini sağlayan adam olarak hatırlanmak istiyorum” dediğini ifade etti.

Töre, Türk ordusunun varlığından bir daha mahrum olunmaması için dua edilmesi gerektiğini de söyleyerek, KKTC’de can güvenliğinin, toprak güvenliğinin bu şekilde sağlanabileceğini belirtti.

SANER

Zorlu Töre’nin ardından UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, KTHY çalışanlarının durumu ile ilgili güncel konuşma yaptı.

Hükümet milletvekillerinin Meclis’te bulunmamasını eleştiren Saner, “Umarız söylediklerimiz basın kanalı ile kulağınıza gelir” dedi.

Saner, KTHY’nin nasıl ve kimin tarafından batırıldığı konusunda önerge sunduklarını ancak bunların sonuçsuz kaldığını ifade etti.

Kıbrıs Türk Hava Yolları’nı kimin batırdığını belirlemek üzere bir komite kurulduğunu ancak, görevini tamamlayamadığını söyleyen Saner, tüm bunların bir rastlantı olup olmadığını bilmediğini kaydetti.

Saner, KTHY’nin uçuşlarının sonlandırılmasından sonra, Güney Kıbrıs Maliye Bakanı’nın Kıbrıs Hava Yolları’nın da zor durumda olduğunu ifade etmeye başladığına değindi.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın Kıbrıs Havayolları’na ortak olma fikri olduğunu da savunan Saner, “Sen ülkende yeni havayolu kuracaktın o ne oldu da güneydeki havayoluna ortak olmak istiyorsun?” diye soru.

“Ortak olacaksak kendi kurduğumuz havayolu ile de ortak olabiliriz” diyen Saner, Türk Hava Yolları ile ortak olunabileceğini ifade etti.

Saner, hükümetin kanun hükmünde kararname çıkararak CAS çalışanlarını mağdur duruma soktuğunu ileri sürerek, önce bir havayolu şirketi kurulması sonra ortaklık düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Esas sorunun devlet dairesine yerleştirilen eski KTHY çalışanlarının yaşadığı sıkıntılar olduğunu belirten Saner, hükümetin CTP-BG milletvekillerinin konuyla ilgili verdiği öneriye bile sahip çıkmadığını savundu.

“Hükümeti KTHY konusunda samimiyete davet ediyorum” diyen Saner, halkın karamsarlığa sürüklendiğini belirtti.

Saner, “Muhalefette değil iktidarda olduklarının farkında olsunlar” diye konuştu.

KTHY ile ilgili bakan olduğu dönemde yapılan açıklamalarına karşılık Başbakan Yorgancıoğlu’nun kürsüye çıkarak “Siz hükümetsiniz, ekonomik sıkıntıları öne sürerek çözüm getirmiyorsunuz” dediğini belirten Saner, “Şimdi ben soruyorum bu soruyu hükümet oldunuz neden çözemediniz de ekonomik sorunları öne sürüyorsunuz?” dedi.

Saner, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın KTHY’yle ilgili hükümetin tüm üyelerinden hesap sorulmasını istediğini ancak UBP’li vekillerin bu konuda komite kurulması isteğinin hükümet tarafından karşılanmadığını söyledi.

Saner konuşmasının sonunda 2015’in herkese sağlık ve mutluluk getirmesini diledi.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de KTHY eski çalışanları ile ilgili güncel konuşma yaptı.

Konuşmasına CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları’nın Meclis çalışanları hakkındaki sözlerini eleştirerek başlayan Angolemli, “Bu kadar zor şartlarda çalışan arkadaşlarımız hakkında çirkin sözler sarfedilmemeli” dedi.

KTHY eski çalışanlarının sorunlarının Özelleştirme Yasası ile çözülmediğini söyleyen Angolemli, TDP’nin verdiği önerinin bir an önce gündeme alınmasını istedi.

CAS çalışanlarının da istihdam edilebilmesi için yapılan önerinin umut verici olduğunu kaydeden Angolemli, bu sorunların çözülmesini beklediklerini kaydetti.

Angolemli, KTHY eski çalışanlarının alacaklarının yüzde 10’unun yarın ödeneceğini duyduklarını ve bunun da sevindirici bir haber olduğunu belirtti.

Angolemli, 2015 yılının herkese sağlık ve mutluluk getirmesini diledi.

KAŞİF

Daha sonra usule ilişkin söz alan UBP Milletvekili Ahmet Kaşif, iktidarın Meclis toplantısına katılmamasını, bu nedenle de sorulan sorulara cevap verilememesini eleştirdi.

Denetim günlerinin aslına uygun olarak yapılması gerektiğinin altını çizen Kaşif, eğer hükümet kanadı gelmeyecekse muhalefetin bu günlerde basın toplantısı yapması ve boşuna masraf çıkarılmaması gerektiğini söyledi.

Kaşif 2015’in 2014’ten daha güzel yaşanmasını temenni etti.

Meclis toplantısını kapatmadan önce konuşan Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel de Meclis çalışanları hakkında söylenenleri eleştirerek, Meclis çalışanlarının özveriyle çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Üstel tüm halkın yeni yılını kutladı.

Meclis Genel Kurulu sonraki toplantısını 5 Ocak Pazartesi günü yapacak.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.