1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS GENEL KURULU ARANIN ARDINDAN YENİDEN TOPLANDI
MECLİS GENEL KURULU ARANIN ARDINDAN YENİDEN TOPLANDI

MECLİS GENEL KURULU ARANIN ARDINDAN YENİDEN TOPLANDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, verilen 2 saatlik aranın ardından yeniden toplandı.

A+A-

GENEL KURUL ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YASA ÖNERİSİ’Nİ MADDE MADDE GÖRÜŞÜYOR

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, verilen 2 saatlik aranın ardından yeniden toplandı.

Meclis Başkanı Sibel Siber başkanığında saat 12.30’da toplanan Genel Kurul, Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi’ni  görüşmeye devam ediyor.

“UZLAŞI İÇİN ARA”

Siber, toplantı arasının uzaması dolayısıyla yaptığı açıklamada, Meclisin özel ve önemli bir yasa önerisi olan Anayasa Değişikliğini görüştüğünü, partiler arası konsensus sağlanması için ara verildiğini belirterek, aranın uzlaşı için uzadığını söyledi.

TDP’NİN ÖNERİSİ

Siber’in ardından söz alan TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, Cumartesi günü görüşmelerin 4. Maddede bırakıldığını hatırlattı.

Çakıcı, TDP’nin önerilerini milletvekillerine okuyarak, 4. maddede Azınlık haklarınının değiştirilmesini yönündeki önerisini dile getirdi.

Bunun üzerine bu önerinin dikkate alınıp alınmamasını oylayan genel kurul, bunu oyçokluğu ile reddetti.

AZINLIK HAKLARI

Anayasa değişikliğinde 4. madde ile ilgili söz alan UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner, madde ile ilgili bir paragrafta devletin ekonomik olarak güçsüzlüğünün belirtilmekte olduğunu, bu maddeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti ve ret oyu vereceklerini söyledi.

DP Ulusal Güçler Milletvekili Özdemir Berova da, azınlıklarla ilgili Avrupa ülkelerindeki örneklere işaret ederek, azınlıklarla ilgili düzenlemelere diğer ülkelerde anayasada yer verilmediğini, bu yüzden azınlıklarla ilgili düzenlemelere ret oyu vereceklerini kaydetti.

Çakıcı yeniden söz alarak, azınlıklara hak tanınmasının insan hakları içerisinde olduğunu belirterek, bu konuda uzlaşı için oylarının olumlu olacağını söyledi.

CTP-BG Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe de, Anayasanın değiştirilmesi çalışmalarına destek veren tüm milletvekillerine teşekkür ederek, toplumun önünü açacak çalışmalarda her zaman birlikte çalışmayı temenni etti.

Özdenefe, azınlıklarla ilgili maddenin bugün burdan geçirilemeyeceğini düşündüğünü, ancak azınlıklarla ilgili hakların demokrasi için ömemli olduğunu belirterek, azınlıklarla ilgili uluslararası anlaşmalara uyulması gerektiğini kaydetti.

Saner de yeniden söz alarak, azınlık haklarının da çocuk kadın hakları gibi, çok net olduğunu, azınlık haklarının uygulanması için Anayasada yer alması gerekmediğini kaydetti.

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, azınlıkların KKTC Anayasasına göre haklarının bulunduğunu, herkesin haklarını kullandığını, şimdi Anayasada azınlıklarla iligili hak ayırmaya çalışıldığını, bunun içinde siyasi beklenti gördüğünü ifade ederek, ülke içinde azınlık yaratılmasının doğru olmadığını kaydetti.

Çakıcı da, Anayasa konusunda uzlaşı dediklerini ancak her söyleneneni de kabul etmeyeceklerini belirterek, azınlık konusuyla ilgili çalışma yapılması gerektiğini, bunun Kıbrıslı Türklerin azınlık durumuna düşmesiyle ilgisi olmadığını, burada “Kıbrıs Cumhuriyeti” Anayasası değil KKTC Anayasasını görüştüklerini belirtti.

Konuşmaların ardından 4. madde oylandı ve 34 bulunamadığından, 24 kabul 22 ret oyuyla oyçokluğu ile reddedildi.

Bunun üzerine organ nakli, tıbbi zorunluluklar gibi gerekçelerle yapılacak müdahalelere Anayasal zemin hazırlamak amacıyla düzenlenen yeni 4. madde oybirliği ile onaylandı.

ÇOCUK HAKLARI

Genel Kurul ardından Çocuk Haklarını içeren maddeyi görüştü. CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy görüşme sırasında söz alarak, siyasi partilerin çocuk hakları ile ilgili ortak değişiklik önerisini okudu. Önerinin dikkate alınıp alınmamasını oylayan ve oybirliği ile kabul eden Genel Kurul, maddeyi de değiştirilmiş şekliyle oybirliği ile kabul etti.

ÇEVRE

Genel Kurul, çevrenin korunması ile ilgili yeni 6. maddeyi ele alırken, Akansoy madde ile ilgili siyasi partilerin ortak değişiklik önerisini okudu. Genel Kurul hem önerinin görüşülmesini hem de maddeyi onayladı.  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.