1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS GENEL KURULU TOPLANTI SONU
MECLİS GENEL KURULU TOPLANTI SONU

MECLİS GENEL KURULU TOPLANTI SONU

Cumhuriyet Meclisi’nin bugünkü toplantısının son bölümünde belediyelerin sorunları tartışıldı.

A+A-

TATAR: “BELEDİYELERE BÜTÇEDEN İYİ KAYNAK AYRILIYOR ANCAK SORUN DAĞILIMDA”

ULUÇAY: “BELEDİYELERE 2014’TE PROJE BAZLI KAYNAK YARATMA ÇABALARINA AĞIRLIK VERECEĞİZ”

Cumhuriyet Meclisi’nin bugünkü toplantısının son bölümünde belediyelerin sorunları tartışıldı.

UBP Lefkoşa milletvekili Ersin Tatar “hükümetin icraatları” konulu gündem dışı konuşmasının başında Erkut Şahali’nin sözlerine ithafen, UBP’nin popülizm yapmadığını, son 4 yılda çektiklerini kendilerinin bildiğini söyledi.

Ersin Tatar, suçlamaları reddederek, kendi bakanlığı döneminde yapılanları anlatarak, “Emekliye vergi getirerek kendimi ateşe atan bir Maliye Bakanıyım” dedi.

Tatar, belediyelerin kendi dönemlerinde yaptıkları düzenlemelerle gelirlerinin attığını, bütçeden iyi bir rakam aldıklarını ancak sorunun nüfusun gözetilmesine bağlı dağılımdan kaynaklandığını söyledi.

Ersin Tatar, Kıbrıs sorununa da değinerek, partilerin ve yetkililerin Güney’deki partilerle yaptığı görüşmelerin Cumhurbaşkanı’nın elini zayıflattığını savundu ve Annan Planı’na evet diyen Anastasiadis’in bu tavrını terk ettiğini belirtti.

Ersin Tatar, tek vatandaşlık-tek egemenlik konularında ters düşüldüğünü, halkoyuyla seçilen Cumhurbaşkanı’nın mutlak surette hükümetin desteğini arkasında hissetmesi gerektiğini; aksi halde dünyanın farklı algılamalar yapacağını kaydetti.

“Farklı davranılırsa rahmetli Kurucu Cumhurbaşkanı’nın kemiklerinin de sızlatılmış olacağını” belirten Tatar, Rum basınını izlediğini kaydetti ve kimsenin yanlış hayallere dalıp ‘çözüm oluyor referanduma gidilecek’ gibi yanılgılara girmemesini istedi.

Meclis Başkanı Sibel Siber’in temaslarını izlediğini kaydeden Ersin Tatar, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in sözüne atıfta bulunarak “Zorla evlilik olmaz. Yapmamız gereken KKTC’yi, bu devletin yapısını, ekonomik durumunu daha da fedakarlık yaparak güçlendirmektir” dedi.

Ersin Tatar, Türkiye’yle iyi ilişkilerle ekonominin, yatırımların artırılması, tüm sektörlerin iyileştirilmesi; elektrik maliyetlerinin düşürülmesi, cesaretle yapıyı ellemek gerektiğini söyledi.

“Kolay olanı herkes yapar, önemli olan zoru başarmaktır. Ekonomik İşbirliği Protokolü’nde öngörülen ev ödevlerini madde madde ele alın” diyen Tatar, protokolde revize edilecek bir şey varsa bunun da halka söylenmesini istedi.

Protokolde yazdığı gibi fonların bütçeye alınması gerektiğini kaydeden Tatar, alınmazsa keyfi biçimde paraların harcanmasını kimsenin kabul edemeyeceğini; kıdem tazminatları konusunda adım atılması gerektiğini belirtti.

Elektrik konusunun her hafta bakanlar kurulunda değerlendirilmesi ve asla zamana bırakılmamasını isteyen Tatar, aksi halde karanlıkta kalınacağını söyledi.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay yanıt konuşmasında, belediyelerin halka hizmet sunarken hem kaliteyi artırma, hem de o belediyenin gelir-gider dengesini oluşturmak için bir takım kriterleri oluşturması ve bu amaçla 2014’te ciddi çalışmalar yapmak gerektiğini vurguladı.

Uluçay, belediyelerin halka daha yüksek standartta hizmeti nasıl sağlayabilecekleri konusunda bir proje üzerinde durulmasının şart olduğunu kaydederek, kendilerinin de belediyelere kaynak yaratmak için imkanları zorladıklarını söyledi.

Teberrüken Uluçay, 2014’te proje bazlı kaynak yaratma çabalarına ağırlık verileceğini bildirdi.

SORULAR

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra sorular bölümüne geçildi.

DP/UG milletvekili Zorlu Töre’nin Kapalı Maraş’taki tapu ve mülkiyet haklarıyla ilgili sözlü soruya dönüştürülen yazısı sorusu okundu.

Soruyu yanıtlayan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Kapalı Maraş’ın tapu kayıtlarının henüz bilgisayar ortamına taşınmadığını söyledi.

İlçelere göre tapu kayıtlarının bilgisayar ortamına aktarıldığını, şu anda Girne ilçesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü bildiren Uluçay, Kapalı Maraş’ın tapu kayıtlarıyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığını; bu konudaki araştırmanın uzun süreceğini belirtti.

Uluçay, Kapalı Maraş’ın Vakıflara ait olan kısmıyla ilgili Vakıflar’dan bilgi istediklerini; süreç sonuçlanınca Töre’ye yazılı yanıt vereceklerini ifade etti.

Sorular bölümüyle gündemini tamamlayan Meclis Genel Kurulu, gelecek toplantısını 2 Aralık pazartesi günü yapacak.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.