1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS İKİNCİ DENEMEDE TOPLANDI
MECLİS İKİNCİ DENEMEDE TOPLANDI

MECLİS İKİNCİ DENEMEDE TOPLANDI

Siber'den rica edildi... Değişiklik yasa tasarısına ivedilik alındı...

A+A-

BELEDİYELER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI’NA VE İTÜ KKTC YERLEŞKESİYLE İLGİLİ TASARIYA İVEDİLİK ALINDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu ikinci denemesinde toplandı.

Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında ikinci toplanma girişimini 10.40’ta yapan Genel Kurul, yeter sayısını bulunca toplandı ve görüşmelere geçti.

PAZARTESİ YASAMA, PERŞEMBE DENETİM

Genel Kurul, ilk olarak Meclis Başkanlık Divanı’nın Genel Kurul’un toplantı gün ve saatlerini belirleyen kararını görüştü ve oy birliği ile onayladı. Genel Kurul karara göre, pazartesi ve perşembe günleri saat 10.00’da toplanacak; pazartesileri yasama, perşembeleri ise denetim görevini yerine getirecek.

SİBER’DEN RİCA

Meclis Başkanı Sibel Siber, kararın onaylanmasının ardından milletvekillerine, genel kurulun saatinde açılabilmesi için televizyon programlarına Meclis toplantıları gününde değil, başka günlerde katılmalarını hassasiyetle rica etti.

BELEDİYELER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI’NA İVEDİLİK

Genel kurul daha sonra Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesini görüştü ve oy çokluğuyla kabul edildi.

ÇAVUŞOĞLU: “SORUNLARI TOPYEKÜN DEĞİL KISMEN ÇÖZECEK”

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu söz alarak yasa tasarısı hakkında konuştu. Çavuşoğlu, hükümeti belediyelerin sorunlarını topyekun çözmek ve yeni seçilecek başkana yeni bir yol haritası vermek yerine, sorunları kısmen çözecek bir yasa tarsısı getirdiğini savundu.

Hükümete bu konuda eleştirilerde bulunan ve geçmişte tüm belediye başkanlarının oy birliğiyle kabul ettiği yasa tasarısında eksiltmelere gidildiğini öne süren Çavuşoğlu, Meclis’e tüm sorunları topyekun çözecek yasa tasarılarının gelmesi gerektiğini vurguladı ve belediyeler birliğinin oybirliğiyle kabul ettiği yasa tasarısının eksiltilmesi, topyekun çözüm getirmemesinden dolayı ivedilik oylamasında ret vereceklerini söyledi.

ŞAHALİ: “SORUN YASADAN DEĞİL”

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali de, Belediyeler Yasası’nın belediyeler için uygun olduğunu, belediyelerdeki sorunların yasadan değil iş yapamamazlıktan kaynaklandığını, iş yapan belediyelerde sorun yaşamadığını ancak yasaya bu sorumluluğun yüklenmeye çalışıldığını ifade ederek, Çavuşoğlu’nun şu anki demokratik tavrını bakanlığı döneminde kendisinden beklediklerini kaydetti.

Şahali, bu yüzden ivedilik talebine olumlu baktıklarını söyledi.

ULUÇAY: “BELEDİYELERE DANIŞIP PAYLAŞTIK”

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da, yasa tasarısı üzerinde uzun süredir çalıştıklarını, Belediyeler Birliği’nden oy birliği ile geçen taslağı ele alarak yola çıktıklarını, kendilerinin de gerekli çalışmaları yaptıklarını, belediyelere de danışıp paylaştıklarını anlattı.

Uluçay, Belediyeler Yasası’nın günümüze cevap verebilmesi için çok olumlu bir adım atılacağını, seçimler sonrası da hiç zaman kaybetmeden belediye başkanlarıyla iş birliği içerisinde yerel yönetimleri nasıl geleceğe taşıyabileceklerini görüşüp gereken adımları atacaklarını kaydetti.

Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımları konusunda da 15 yıla kadar prim yatırımı konusunda yapılandırmaya gideceklerini ifade eden Uluçay, sıkıntı yaşayabilecek belediyelerin yapılandırmalarına olanak sağlamak amacıyla süreyi uzun tuttuklarını belirtti.

İçişleri Bakanı Uluçay, belediye başkanının belediye meclisi ile ters düşmesi sonucunda halkın hizmet alamamasının önüne geçmek amacıyla yeni girişimler de yaptıklarını ifade ederek, yasadaki değişikliklerle yerel yönetimlerin gelişeceğini söyledi.

“ÇÖPLER TOPLANMIYORSA BİR HAFTA İÇİNDE MÜDAHALE EDİLECEK”

Yaşanılan bir takım sıkıntılardan da yola çıktıklarını ve eğer çöpler toplanmıyorsa bir hafta süre içerisinde doğrudan müdahale edileceğini, çöplerin toplanıp belediyeye fatura edileceğini kaydeden Uluçay, tasarının, belediye başkanının yapmadığı işlemlerden suçlu bulunması halinde cezalandırılmasını da öngördüğünü belirtti.

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu yeniden söz alarak, Uluçay’ın anlattıklarında “ben yaparım olur” mantığı gördüğünü ifade ederek, Belediyeler Yasası’nın çok iyi çalışmalar yapılarak geçirilmesi gerektiğini kaydetti ve belediyelerden de görüş alınması gerekliliği üzerinde durdu.

Çavuşoğlu, kendi dönemlerinde oy birliği ile geçirilen yasa tasarısının değiştirilmesini eleştirdi.

Bakan Uluçay da yeniden söz alarak, Çavuşoğlu’nun yasa tasarısının kendisine ulaşmadığı konusunda söylediklerinin asılsız olduğunu belirterek, belediyelere nasıl daha fazla kaynak yaratıp hizmet kalitesini artırabilecekleri üzerinde çalıştıklarını ve bunu amaçladıklarını kaydetti.

Nazım Çavuşoğlu’nun yeniden söz alması üzerine milletvekilleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı ve Çavuşoğlu, görüşlerinin ve eleştirilerin sığ bir şekilde ele alındığını, sığ görüldüğünü söyledi.

Konuşmaların ardından Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi oy çokluğuyla kabul edildi.

İTÜ YASASI TASARISINA İVEDİLİK

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bunun ardından İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri (Kuruluş, Görev, Çalışma ve Denetleme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesini onayladı.

ÇAVUŞOĞLU: “İTÜ HİÇBİR YATIRIM YAPMADIĞI 4 BİN DÖNÜM ARAZİYİ İADE ETSİN”

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, İTÜ’ye 4 bin dönüm civarında bir arazinin verildiğini, ancak hiçbir yatırım yapılmadığını ifade ederek, İTÜ’nün bu araziyi kullanmayıp yatırım yapmayacaksa iade etmesi gerektiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, 2 yılda yatırım yapılması gerekliliği bulunan anlaşmanın iptal edilmesi gerektiğini ifade ederek, üniversitenin sürekli yatırımı ertelediğini kaydetti ve bu arazinin başka yatırım yapmak isteyen üniversiteye verilmesi gerektiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, yatırıma kalkınmaya ihtiyacı olan İskele bölgesinin artık kalkındırılmasına olanak tanınmasını istedi.

ARABACIOĞLU BİLGİ VERDİ

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu da, İTÜ’nün adına KKTC’nin eklenmesi talebinin üniversiteden geldiğini, arazi ile ilgili bilgiler de aldıklarını, en büyük yatırım kaynağı ve projesinin de İTÜ’de olduğunu, Erenköy’de denizcilik konusunda yapılanmaya ve yatırıma gidileceği bilgisini aldıklarını söyledi.

Tezkere bunun ardından oy birliği ile onaylandı.

Genel Kurulda, Genel Tarım Sigortası Fonu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere oy çokluğuyla onayladı.

İSTİHDAMLARI ARAŞTIRAN KOMİTEYE EK SÜRE

Ardından “Geçmişten Günümüze Kadar Devlet Kadrolarına Yapılan Tüm İstihdam Şekillerinin Yürürlükteki Mevzuatlarca Yasal Olarak Yapılıp Yapılmadığının Araştırılması Hakkında Meclis Araştırma Komitesi Başkanlığının komiteye yeni ek sürenin verilmesine ilişkin tezkeresi” onaylandı.

ÇAVUŞOĞLU: “İPE UN SERME”

Bu sırada söz alan Nazım Çavuşoğlu, bu konuda hükümetin komiteyi toplamadığını bile, kendilerinin 2004-2009 dilimleri arasında yapılan istihdamların araştırılmasına yönelik talebini, 1983’ten itibaren araştırılmasına yönelik bir karara çevirdiğini, buna itirazları olmadığını ancak hiçbir toplantının yapılmadığını ve yapılmayacağını ifade ederek, bu konunun “ipe un serme” şeklinde yapılacağını iddia etti.

ALBAYRAK: “KOMİTE ÇALIŞIYOR”

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Arif Albayrak da, bu komitenin hiç toplanmadığının söylenmesinin doğru olmadığını, komitenin çalışmalarının ileriye taşınması için destek verilmesi gerektiğini, amaçlarının yapılacak istihdamlarda insanların siyasilerin elinden kurtarılması olduğunu, bu toplantıların da yapıldığını kaydetti.

Albayrak, bu komitenin araştırmalarını yaptığını, çalışmalarını sürdürdüğünü, bu yüzden muhalefetten de pozitif katkı ve destek beklediklerini kaydetti, komitelere yetkililerini göndermelerini istedi.

ÇAKICI: “SONUÇLANACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, bu geçici komitelerin çalışmalarının sonuçlanacağını düşünmediğini ifade ederek, hükümette olan partilerin geçmişin sorumluluklarını alıp almayacaklarını merak ettiğini söyledi.

İstihdamların, kurumların batmasının, kapatılmasının, zarar etmesinin, maaş ödenemez duruma düşmesinin sorumluluğunun geçmişteki hükümet partilerinin omuzlarında olduğuna vurgu yapan Çakıcı, bir sürü insanın geçici şekilde istihdam edildiğini ve bir sistem yaratıldığını bunun sorumlusunun da hükümetçilik yapan partiler olduğunu, yani ilk sırada UBP, sonra CTP, sonra da DP’nin olduğunu belirtti.

Çakıcı, tezkereye oyunun lehte olacağını söyledi ve komitenin çalışmasını tamamlamasını temenni etti.

Konuşmaların ardından tezkere onaylandı.

Tezkerelerin onaylanmasının ardından UBP Başkanlığının, Bağımsız Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre’nin UBP’ye geçmesine ilişkin tezkeresi okundu ve genel kurul bilgilendirildi.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra “Genel Tarım Sigortası Fonu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı”nın görüşülmesine geçildi.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.