1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS YENİ YASAMA YILINA BAŞLARKEN
MECLİS YENİ YASAMA YILINA BAŞLARKEN

MECLİS YENİ YASAMA YILINA BAŞLARKEN

CUMHURİYET MECLİSİ BAŞKANI SİBER: “MECLİS ÜLKE SİYASETİNİN VİTRİNİ”

A+A-

CUMHURİYET MECLİSİ BAŞKANI SİBER: “MECLİS ÜLKE SİYASETİNİN VİTRİNİ”

“TÜM KURUMLARININ İYİ YÖNETİLDİĞİ, DEMOKRATİK, ÇAĞDAŞ YASALARIN YÜRÜRLÜKTE OLDUĞU VE MEVCUT YASALARIN İŞLERLİK KAZANDIĞI BİR YAPIYA İHTİYACIMIZ VAR”

“MECLİS ENGEL DEĞİLDİR” PROJESİ BAŞLATILDI; ENGELLİLERİN TÜM MECLİS FAALİYETLERİNE KATILIMI İÇİN TÜM BÖLÜMLER DÜZENLENİYOR

MECLİS BAŞKANI VE KOMİTELER SIK SIK HALKI BİLGİLENDİRECEK

HALKIN KATILIMI İÇİN PROJELER HAZIRLANIYOR.. MECLİS WEB SAYFASINDAN DA TASARILARLA İLGİLİ GÖRÜŞ İLETİLEBİLECEK

MECLİS KÜTÜPHANESİNDE 6 BİN KİTAP VE TÜM TUTANAKLAR HALKIN KULLANIMINA AÇIK

TASARRUF TEBDİRLERİ ÇERÇEVESİNDE VAR OLAN E-POSTA UYGULAMASI GELİŞTİRİLDİ, KAĞIT TÜKETİMİ AZALTILDI

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Meclis’in ülke siyasetinin vitrini olduğunu belirterek, ülkede “tüm kurumlarının iyi yönetildiği, demokratik, çağdaş yasaların yürürlükte olduğu ve mevcut yasaların işlerlik kazandığı bir yapıya” ihtiyaç olduğunu söyledi.

Siber, “Ülkede yaşayan her bireyi mutlu edecek, hak ve adalet duygusunu, sosyal devlet anlayışını güçlendirecek yasalara ihtiyacımız var” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Cumhuriyet Meclisi’nin 8. Dönem 2.Yasama Yılı açılışında yaptığı konuşmada, yeni yasama yılını, başarılı, verimli ve halkın uzun zamandır beklediği yasaları süratle geçirecek bir yasama yılı olması dileğiyle açtıklarını söyledi.

“Milletvekillerimizde gözlemlenen heyecan ve azim, bunun bir dilek ve temenni olmaktan öte, bir kararlılık olduğunu göstermektedir” diyen Siber, ülke demokrasisinin sembolü olan Meclis’in aynı zamanda ülke siyasetinin vitrini konumunda olduğunu vurguladı.

Ülkedeki siyasi kültürü, demokrasi anlayışını, etik değerlere verilen önemi ve tartışma üslubunu yansıtan Meclis oturumlarının halk ve dış dünya tarafından ilgiyle izlendiğine işaret eden Meclis Başkanı Siber, halkın ve ülkenin temsilcileri olarak görev yaptıkları sürede Meclis’in saygınlık çıtasını yükseltmek için azami gayret sarf edeceklerini, halkını ve ülkesini seven milletvekilleri olarak bunun en temel görev ve sorumlulukları olduğunu söyledi.

Meclis Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs sorunun çözümü konusunda yeni girişimlerin başladığı bu günlerde, gerek çözüm sürecinde gerekse olası bir çözümden sonra Kıbrıs Türk halkını güçlü kılacak en önemli etkenin, halkın ülkesine olan güveni ve yüksek morali olduğunu kaydetti.

“TÜM KURUMLARIN İYİ YÖNETİLDİĞİ, DEMOKRATİK BİR YAPI”

Siber şöyle konuştu:

“Bunun için de tüm kurumlarının iyi yönetildiği, demokratik, çağdaş yasaların yürürlükte olduğu ve mevcut yasaların işlerlik kazandığı bir yapıya ihtiyacımız var. Ülkede yaşayan her bireyi mutlu edecek, hak ve adalet duygusunu, sosyal devlet anlayışını güçlendirecek yasalara ihtiyacımız var.  Eğer bunda başarılı olabilirsek, kendine güvenen güçlü yapısıyla, toplumumuzu daha güzel günlere taşıyacağımız aşikardır.

İşte, bu noktadan hareketle komitelerimizde çalışan milletvekillerimize de ayrıca büyük görev düşmektedir. Halkın mutluluğunu artıracak yasalar üzerinde çalışmak, bu yasaları geçirmek her şeyden önce kişiye, ülkeye hizmet etme gururunu yaşatır. Milletvekili olmanın güzelliği de bence budur, ülkesi için güzel işlere imza atmanın verdiği onuru yaşamaktır.”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, konuşmasında Meclis’te daha verimli ve aktif çalışma koşulları yaratma hedefiyle yapacakları düzenlemeler hakkında da bilgi verdi.

ALO 120

Halkın milletvekillerine ulaşımını kolaylaştırmak ve görüşmeleri randevu sistemiyle daha çağdaş hale getirmek düşüncesiyle “Alo120” hattını devreye soktuklarını hatırlatan Siber, haftanın üç günü görüşmelerin Meclis’te yapıldığını; genel kurul toplantı günlerini, Meclis verimliliğini artırmak ve vatandaşları mağdur etmemek için görüşme günleri dışında tuttuklarını ifade etti. Siber, gerek halk, gerekse milletvekilleri tarafından bu uygulamanın kabul görmesinden mutlu olduklarını belirtti.

MAVİ SALON DÜZENLENDİ

Meclis Başkanı Siber, “Mavi Salon”un Meclis’teki basın toplantılarına ev sahipliği yapacak şekilde yeniden düzenlendiğini kaydederek, gazetecilerin, burada milletvekilleriyle yapacakları görüşmeler için“Alo 120” hattını kullanarak randevu talep edebileceklerini ifade etti.

KOMİTELERDEN SIK SIK BİLGİLENDİRME

Siber, ayrıca şeffaflık ilkesi doğrultusunda, komitelerde görev alan milletvekillerinin çalışmalarının, görüşülen yasaların halkla paylaşılarak, sık sık bilgilendirme yapılacağını; Divan toplantılarında alınan önemli kararların da buradan halkla paylaşılabileceğini anlattı.

Kendisinin de belirli konularda basın toplantısıyla halkı bilgilendireceğini açıklayan Siber, “Yani bundan sonra milletvekillerimiz sadece Meclis kürsüsünden değil, Mavi salon’dan da halka seslenebilecek” dedi.

Siber, Meclis oturumlarını canlı yayımlayan Meclis TV’nin isteyen tüm televizyon kanallarınca yayımlanabileceğini de hatırlattı.

HALKIN ETKİN KATILIMI İÇİN PROJELER

Meclis Başkanı Sibel Siber, halkın Meclis çalışma ve faaliyetlerine en etkin şekilde katılımını sağlamak amacıyla çeşitli hazırlıklar, projeler ve faaliyetler sürdürdüklerini ifade etti.

Meclis web sayfasında yaptıkları düzenlemelerle aktif katılımı sağlamak istediklerini anlatan Meclis Başkanı Siber, komitelerde görüşülen yasa tasarılarıyla ilgili bilgisi olan ve katkıda bulunmak isteyenlerin düşüncelerini, bu web sayfasından komitelere iletebileceklerini açıkladı.

Siber şöyle konuştu:

“Bu şekilde gerek yurt içi gerekse yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın da katkısını alabileceğiz. Ayrıca yine Dilekçe Komitesi’ne sunulacak dilekçeler eskiden sadece elden getiriliyordu, şimdiki düzenleme ile arzu edenler internet ortamından dilekçelerini komiteye gönderebilecekler. Yine vatandaşlarımızın Meclis çalışmaları hakkında eleştiri ve önerilerini ulaştırabilecekleri bir sayfa düzenlemesi yapılıyor.”

TASARRUF TEDBİRLERİ... E-POSTA UYGULAMASI GELİŞTİRİLDİ

Meclis Başkanı Sibel Siber, Meclis’te birtakım tasarruf tedbirleri uygulamaya konulduğunu ifade ederek “Bu çerçevede, hem zaman ve iş gücünden hem kağıt tüketiminden, hem de akaryakıttan tasarruf sağlamak amacıyla mevcut elektronik posta uygulaması geliştirilmiştir. Böylece tüm milletvekillerine, kurum ve kuruluşlara dağıtılan evraklar da bu kapsama alınmıştır” dedi.

KÜTÜPHANEDE 6 BİN KİTAP, GAZETELER VE TUTANAKLAR...

Şehit Parlamenter Cengiz Ratip’in adını taşıyan Meclis Kütüphanesi hakkında da bilgi veren Siber, kütüphanede, Kıbrıslı Türk yazarların yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti’nden ve diğer ülkelerden de birçok yazarın eseri bulunduğunu; hukuk, siyaset, uluslararası ilişkiler ve edebiyat konularında toplam 6 bin kitabın raflarda mevcut olduğunu söyledi.

Kütüphanenin gazete arşivi yönünden de oldukça zengin olduğunu belirten Sibel Siber, en eski baskı olarak 1951-1988 yıllarını içeren Bozkurt gazetesinin ve 1974’ten itibaren de basılan tüm gazetelerin kütüphanede bulunduğunu bildirdi.

Siber, Temsilciler Meclisi, Geçici Türk Yönetimi Meclisi, Kıbrıs Türk Yönetimi, Otonom Türk Yönetimi, Kıbrıs Türk Federe Devleti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi tutanaklarının tamamının kütüphanede bulunduğunu ve araştırmacılarla öğrencilere açık olduğunu ifade etti.

“MECLİS ENGEL DEĞİLDİR PROJESİ”

Cumhuriyet Meclisi’nin sosyal sorumluluk projelerinde de yer alacağını açıklayan Sibel Siber, “Öncelikli hedefimiz olan ‘Meclis engel değildir’ projesini başlatmış bulunuyoruz. Meclis binamızı, kurul salonu dahil tüm bölümlerini engelli vatandaşlarımıza göre düzenliyoruz. Bu şekilde engellilerin tüm Meclis faaliyetlerine katılımını sağlamak konusunda önemli bir adım atmış olacağız. Mimarlar odası tarafından hazırlanan projenin uygulamasına en kısa zamanda geçilecektir” diye konuştu.

Meclis Başkanı Siber, çevre duyarlılığı, kültür varlıklarının korunması ve tanıtılması amacıyla Meclis’in daha aktif rol alması için çalışmalar başlatılacağını da ifade ederek, “Meclis halkındır” temasıyla, Meclis’i halka daha yakından tanıtmak, yürütülen faaliyetler hakkında bilgi vermek konusunda birçok projenin gündemde olduğunu bildirdi.

“KADIN TEMSİLİYETİ ORANI ÜZÜCÜ”

Meclis Başkanı Siber, konuşmasının sonunda Meclis’teki kadın temsiliyetinin yetersizliğine de değindi.

“Ülke siyasetimizin vitrini olarak söz ettiğimiz Meclisimizde kadın temsiliyeti ne yazık ki geçen dönemde olduğu gibi bu yıl da yüzde 8’de kalmıştır. Bu durum ülkemiz ve Meclisimiz adına üzücüdür” diyen Siber, toplumun bu konuda duyarlılığını yüksek tutacağını ve gelecek dönemlerde daha iyi bir kadın temsiliyeti olan Meclis yapısına kavuşacakları ümidini dile getirdi.

Siber, yeni yasama yılında halkın menfaatlerini ve memnuniyetini ön planda tutan faaliyetler sürdürüleceğine inandığını ifade ederek, siyasi tarihte güzel izler bırakacak bir yasama yılı olmasını diledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.