1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİSTE BUGÜNKÜ GÜNDEM!
MECLİSTE BUGÜNKÜ GÜNDEM!

MECLİSTE BUGÜNKÜ GÜNDEM!

Son günlerde basında tartışılan, tutanaklar... Yasa Tasarısı görüşülüyor, meclisdeki görüşmelerin detayları şu şekilde;

A+A-

GENEL KURULUN GÜNDEMİNDE KURUMLAR VERGİSİ (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI BULUNUYOR

MECLİS BAŞKANI SİBER: “KIBRIS GÖRÜŞMELERİNİN TUTANAKLARI MECLİS’E GELİYOR”

SİBER, CENEVRE’DE KATILDIĞI PAB TOPLANTISI HAKKINDA MİLLETVEKİLLERİNİ BİLGİLENDİRDİ... “DEMORKATİK SEÇİLEN TEMSİLCİLERİN SESİNE AMBARGO UYGULANAMAZ”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yasama göreviyle toplandı.

Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel başkanlığında toplanan genel kurul, gündeminde bulunan “Kurumlar Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı” görüşüyor. 

SİBER: “GÖRÜŞME TUTANAKLARI MECLİS’E GELİYOR”

Toplantıda ilk sözü alan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, milletvekillerini Cenevre’de katıldığı Parlamentolar Arası Birlik toplantısındaki temasları hakkında bilgilendirdi.

Son günlerde basında tartışılan, Kıbrıs görüşmeleri tutanaklarının Meclis’e gelmesi konusuna da değinen Siber, toplum liderlerinin Şubat ayında yaptığı ilk görüşmenin tutanaklarının 2 gün sonra ellerine ulaştığını, ancak özel temsilciler arasında yapılan görüşme tutanaklarının gelmesinde gecikme olduğunu ifade etti.

Bunu Cumhurbaşkanı ile görüştüğünü, gecikmelerin teknik arızadan dolayı olduğunu ifade eden Siber, bu konuyu kamuoyuna açıklamak istediğini, tutanakların Meclis’e geldiğini kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Genel Kurul Toplantılarına 1991 yılından beri katıldıklarını, fakat bu toplantılara bugüne kadar sadece misafir olarak katıldıklarını ve hiçbir statülerinin olmadığını belirtti.

Siber, 2004 referandumundan hemen sonra gözlemci statüsünde katılım talepleri olduğunu fakat reddedildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz ay katıldığımız İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Arası Birlik (İSİPAB) toplantısında, PAB genel başkanı ile fırsat yaratarak kısa bir görüşme yapma imkanı buldum ve PAB toplantılarına aynı İslam İşbirliği toplantılarında olduğu gibi gözlemci statüsüyle katılma istemimizi dile getirdim. O konuşmamızda, konuyla ilgili detaylı bilgi aldıktan sonra düşüncelerini açıklayabileceğini ifade etti.

Kıbrıs’a döndükten sonra da kendisine ve genel sekretere bir mektup göndererek, hem gözlemci statüsünde olduğumuz AKPA’yı, hem de İSİPAB’a vurgu yaparak, iki toplumlu barış görüşmelerinde iki toplumdan biri olan Kıbrıs Türk toplumunun seçilmiş temsilcilerinin, uluslararası platformlarda sesinin dinlenmesi gerektiğini, bunun çözüm sürecine de olumlu katkı yapacağını belirttik.”

Siber, aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı’nın Cenevre’de görevli temsilcisi aracılığıyla da kulis faaliyetlerini sürdürdüklerini, neticede PAB Başkanının mektup göndererek görüşme için randevu verdiğini ifade ederek, “Cenevre’de milletvekillerimizle birlikte PAB Başkanı ve PAB Genel Sekreteri ile kendi makamında görüştük. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin çok olumlu geçtiğini söyleyebilirim. Kıbrıs’taki çözüm süreciyle ile ilgili bilgilendirme yapma ve gözlemcilik statüsü talebimizin haklı gerekçelerini anlattık” dedi.

Daha sonra birçok ülkenin Meclis Başkanı ile ayrı ayrı görüşme imkanı bulduklarını belirten ve özellikle Türkiye Cumhuriyeti Meclis Başkanı ve heyetiyle katıldıkları üçlü görüşmelerin çok olumlu geçtiğini söyleyebileceğini ifade eden Siber, İngiltere, Hollanda, Kazakistan, Pakistan, Gabon, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri Meclis Başkanları ve heyetlerine Kıbrıs’taki süreci özetleme ve bu süreçte çözüme katkı koyan ve bu iradeyi 2004’de de gösteren toplumun seçilmişlerinin uluslararası platformlarda sesinin duyulması için destek istediklerini belitti.

Ayrıca toplantı salonunda Uganda Meclis Başkanı’yla da görüşme imkanı bulduğunu, Meclis Başkanlarından Hollanda, Uganda ve Bangladeş gibi özellikle kadın parlamenterler toplantısı için destek talep ettiğini ifade eden Siber, şöyle devam etti:

“Kadın Parlamenterler toplantısına katılımımız da gerçekleşti. TDP Milletvekili Sayın Zeki Çeler de Genç Parlamenterler toplantısına katılarak söz aldı ve talebimiz yineledi. CTP-BG Milletvekili Sayın Erkut Şahali, aynı zamanda gerçekleşen Sosyalist Enternasyonal’in yuvarlak masa toplantısına katılarak söz alıp Kıbrıs’taki son gelişmeler hakkında konuştu. Daha sonra aynı toplantıya ben de katıldım ve kısa bir konuşma yaptım. Kıbrıs’ta çözümün Doğu Akdeniz’e olumlu katkısı olacağını ve bu bölgedeki insan ticareti ile mücadeleye de yarar sağlayacağını anlattım.
 
Kıbrıs için arabulucular yuvarlak masa toplantısına, milletvekillerimiz, Ersan Saner, Erkut Şahali, Menteş Gündüz ve Zeki Çeler partilerini temsilen katıldılar ve ayrı ayrı konuşarak, çözüm sürecine ve iki liderin ortak açıklamasına desteklerini belirttiler. Rum parti temsilcilerinin de konuşma yaptığı bu toplantıda, İsveçli ve Portekizli iki gözlemci moderatör olarak hazır bulundu. Yuvarlak masa raporu daha sonra yayınlanacaktır.”

Meclis Başkanı Sibel Siber, sonuç itibariyle oldukça verimli geçen bu toplantıda lobicilik faaliyetlerinin ve yüz yüze görüşmenin önemini bir kez daha yakından gördüklerini vurgulayarak, Dışişleri Bakanlığı ile koordineli çalışma ile Meclis’in bu tür faaliyetlerde daha etkin olmasını sağlamayı düşündüklerini vurguladı.

“DEMORKATİK SEÇİLEN TEMSİLCİLERİN SESİNE AMBARGO UYGULANAMAZ”

Siber, “Bir topluma her alanda ambargo uygulanabilir ama ister tanınsın ister tanınmasın toplumun demokratik seçimle seçilen temsilcilerinin sesine, demokratik ülkeler tarafından ambargo uygulanamaz gerçeğini her platformda vurgulamak gerekmektedir” diye konuştu.

Meclis Başkanı Siber, Meclis komitelerinin yaptığı toplantılar ve görüşmeler hakkında rakamlarla milletvekillerine bilgi vererek, görüşülen yasa tasarıları, araştırma komitelerinin çalışmaları ile Anayasa görüşmelerinin de devam ettiğini söyledi. 

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı, DP Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş da söz alarak, Kıbrıs görüşme tutanaklarının geliş günleriyle ilgili tutanak tutulup kamuoyuna açıklanabileceğini, böylece tartışmanın ortadan kalkabileceğini söyledi.

SINAY

CTP-BG Milletvekili Abbas Sınay da söz alarak, bir gazetecinin kendisini “haram lokma” ile ilgili suçladığını ifade ederek, bundan üzüldüğünü, herkesin kendisini bildiğini söyledi. Sınay, “sahte rapor” olayıyla ilgili de, “bu raporları daha önce yazdığını, ancak raporların kaybolduğunu, bu yüzden yeniden düzenleme ihtiyacı doğduğunu, sıkıntının bundan kaynaklandığını ancak raporları bulduğunu, gazetecinin bunu değerlendirebileceğini, ancak kimsenin kişiliğine söz söyleyemeyeceğini” vurguladı.

ÖZGÜR

Konuşmaların ardından Ekonomi Maliye Bütçe Komitesi Başkanı Birikim Özgür söz alarak Kurumlar Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili komite görüşmeleri ve tasarı hakkında bilgi verdi.

TATAR

Tasarı üzerine söz alan Ersin Tatar, stopaj vergisinin kurumlar vergisinin ön ödemesi olduğunu, beyana dayanan vergiler olduğunu, şans oyunları, banka, spor, fiyat istikrar ve benzeri vergiler bulunduğunu, ekonominin kayıt altına alınması için çalışmalar bulunduğunu anlattı.

Otomasyon sistemi konusunda henüz adım atılmadığını ifade eden Tatar, bu konuda adım atılması gerektiğini, bunun ekonominin kayıt altına alınması çalışmaları için çok önemli olduğunu kaydetti.

Değişiklik önerisini okuyan ve bazı eleştirilerde bulunan Tatar, saklanması gereken evrakların saklanma süresinin 12 yıldan 7 yıla düşürülmek istendiğini, ancak bunun vergi dairesinin elini kolunu bağlayacağını, ciddi bir araştırmada Vergi Dairesi’nin inceleme silahının etkisiz hale geleceğini kaydetti,

Tatar, UBP milletvekilleri olarak bunu eleştirdiklerini söyledi, otomasyon sistemi çalışmalarının tamamlanmasını istedi, tasarıya yönelik görüşlerini ve eleştirilerini dile getirdi.

Tatar, Ercan Havalimanı’ndaki düzenlemeler için bir an önce yer tahsisinin tamamlanması ve yeni havalimanının ülke ekonomisine kazandırılmasını istedi. Ersin Tatar, kayıt dışılığın kayıt altına alınmasının kararlılık ve teknolojinin kullanılmasını gerektirdiğini ifade etti, oylarının ret olacağını söyledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum