1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MECLİS’TEN ERCAN’A SORUŞTURMA İSTEDİ
MECLİS’TEN ERCAN’A SORUŞTURMA İSTEDİ

MECLİS’TEN ERCAN’A SORUŞTURMA İSTEDİ

Başbakan Hüseyin Özgürgün, eski Ulaştırma Bakanı sıfatıyla Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst hakkında Meclis Başkanı Sibel Siber’e soruşturma önergesi verdi.

A+A-

CTP Genel Başkanı Erhürman, Ercan Havalimanı sözleşmesiyle ilgili Meclis Araştırma Komitesi’nin raporunun ardından, suç işlediklerini düşündükleri Başbakan Hüseyin Özgürgün, eski Ulaştırma Bakanı sıfatıyla Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst hakkında Meclis Başkanı Sibel Siber’e soruşturma önergesi verdi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, Ercan Havalimanı sözleşmesiyle ilgili Meclis Araştırma Komitesi’nin raporunun ardından, suç işlediklerini düşündükleri Başbakan Hüseyin Özgürgün, eski Ulaştırma Bakanı sıfatıyla Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst hakkında Meclis Başkanı Sibel Siber’e soruşturma önergesi verdi. CTP, önergenin reddedilmesi halinde aynı konuda polise şikayette bulunacağını açıkladı

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman konuyla ilgili dün Meclis Şeref Salonu’nda düzenlediği basın toplantısının ardından, Meclis Başkanı Sibel Siber’e soruşturma önergelerini verdi. Erhürman, soruşturma önergesini takdimi sırasında yaptığı konuşmada, Ercan sözleşmesiyle ilgili Meclis Araştırma Komitesi’nin raporunun sonucunun geçtiğimiz günlerde açıklandığını anımsatarak, raporun sonucunun ortaya çıkmasının bu araştırma önergesinin verilmesini zorunlu kıldığını kaydetti.

“AMAÇ ‘YAPANIN YANINA KALIR’ ANLAYIŞININ GÜÇLENMESİNİ ÖNLEMEK”

Basın toplantısında konuşan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis Soruşturması açılması önergelerini sunacaklarını, daha erken seçim tarihi belirlenmeden önce açıkladıklarını hatırlatarak başvurularının seçim maksatlı değil, “yapanın yanına kar kalır” anlayışının kamuoyunda güçlenmesini önlemek maksatlı olduğunu vurguladı. Tufan Erhürman, Ercan’la ilgili Meclis Araştırma Komitesi’nin raporu Meclis Genel Kurulu’nda görüşülürken bazı bakanların “görevi ihmal suçu” başta olmak üzere bazı suçlar işlediğini ve haklarında araştırma önergesi açılması için Meclis Başkanlığı’na başvuracaklarını açıkladıklarına işaret ederek “Burada bazı suçların bazı bakanlarca işlendiği o kadar açık ki, eğer önergemiz reddedilirse polise başvuracağımızı da söylemiştik” dedi. Erhürman, ortada erken seçim var diye, bugüne kadar maliyet ve içerik açısından en önemli sözleşme diye nitelenen Ercan’daki sözleşme konusunda görev ihmaliyle devletin zarara uğratılmasına asla izinleri olmadığını söyledi. Erhürman, konuyu seçimden sonra da gündemde tutarak gerekeni yapacaklarını bildirdi.

“TEMEL DAYANAK CEZA YASASI’NDAKİ GÖREV İHMALİ SUÇU”

Tufan Erhürman, Meclis’e sunacakları Meclis Soruşturma Önergelerinde en temel dayanaklarının Ceza Yasası’nın 105 (a) maddesindeki görevi ihmal etme suçu olduğunu açıklayarak maddeyi “Görevinin gereklerini yerine getirmeyi ihmal etmek veya görevinin gereklerini yerine getirmekte gecikmek suretiyle… Kamunun zararına sebep olan veya… Başkalarına menfaat sağlayan kamu hizmetinde görevli bir kişi hafif bir suç işlemiş olur ve bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir” şeklinde özetledi. Bakanların da kamu hizmetindeki kişi sıfatında olduğunu belirten Erhürman, “Eğer bir bakan görevinin gereklerini yerine getirmeyi ihmal eder ve bundan dolayı kamunun zararına sebep olur veya bundan dolayı başkalarına menfaat sağlarsa suç işlemiş olur” dedi.

TAHSİN ERTUĞRULOĞLU HAKKINDAKİ MECLİS SORUŞTURMASI İSTEMİ

Hakkında soruşturma açılmasını istedikleri kişilerinden ilkinin Tahsin Ertuğruloğlu olduğunu ve tam da bu maddeye dayandıklarını kaydeden Erhürman, Ercan’daki denetim ve kontrolörlük hizmetleri için özel bir şirketten hizmet alınmasına gerek olup olmadığını yeterince araştırmadan özel bir şirketten hizmet aldığını ve bunu yaparken de şeffaf ve hukuka uygun davranmadığını savundu.

KEMAL DÜRÜST HAKKINDAKİ SORUŞTURMA İSTEMİ

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, hakkında soruşturma açılmasını istedikleri ikinci kişinin Ercan ihalesi sözleşmesinin 4 yıl uzatılması için Bakanlar Kurulu’na önerge götüren kişi sıfatıyla Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst olduğunu söyledi. Uzatmaya gerekçe olarak, şirkete yatırım yapacağı araziyi zamanında teslim edilmemesinin ve bundan dolayı şirketin tazminat davası açmasının gösterildiğini, Dürüst’ün de şirketin davadan ve denetim ve kontrolörlük için ödediği iki taksit iade edilsin talebinden vazgeçmesi karşılığında sürenin 4 yıl uzatılması önerisini Bakanlar Kurulu’na götürdüğünü anlatan Erhürman, bu yönde bir sözleşme imzalanmasını sağladığını kaydetti.

BAŞBAKAN ÖZGÜRGÜN HAKKINDAKİ SORUŞTURMA TALEBİ

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, hakkında Meclis Soruşturması açılmasını istedikleri üçüncü kişinin Başbakan Hüseyin Özgürgün olduğunu belirterek Özgürgün’ün Bakanlar Kurulu’na Kemal Dürüst tarafından getirilen önerge için Bakanlar Kurulu’nun başı sıfatıyla “sen ne yapıyorsun, nasıl olur da devlet savunma yapmaz ve tazminatı aynen kabul eder, hak ediyor olsa bile hesaplama yaptırıp da kaç yıl uzatmak gerekir” gibi sorgulamaları yapmadığını savundu.

“ENGELLEMESİ, EN AZINDAN ERTELEMESİ GEREKİRDİ”

“Özgürgün’ün bu önergenin geçmesini engellemesi veya en azından ertelemesi gerekirdi. Başbakan bunu ihmal ederek kamuyu açık biçimde zarara uğrattı” diyen Erhürman, Özgürgün hakkındaki soruşturma taleplerinin devlet ciddiyeti ve yönetimi açısından önemine dikkat çekti.

SİBER: “ÖNERGE, HUKUKÇULARIN İNCELEMESİNİN ARDINDAN İLGİLİ BAKANLARA GÖNDERİLECEK “

Meclis Başkanı Sibel Siber de, prosedür hakkında bilgi vererek, Meclis İçtüzüğünün 116. Maddesine göre böyle bir önergeyi aldıkları zaman önce Meclis hukukçularına incelettirdiklerini belirterek, hukukçuların incelemesi tamamlandıktan sonra önerge hangi bakanla ilgiliyse, o bakanlara gönderildiğini kaydetti. Önergelerin bakanlara gönderilmesini ardından 7 gün içinde Danışma Kurulu kararıyla Meclis’in konuyla ilgili toplanarak, konu hakkında komite kurulup kurulmamasıyla ilgili, yani görüşmeye alınıp alınmamasıyla ilgili görüşülüp oylandığını anlatan Siber, konunun Meclis’ten geçmesi halinde komitenin kurulduğunu, reddedilmesi halinde ise komitenin kurulmadığını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.