1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MERKEZ BANKASI BAŞKANI BASIN İLE TANIŞMA TOPLANTISI DÜZENLEDİ!
MERKEZ BANKASI BAŞKANI BASIN İLE TANIŞMA TOPLANTISI DÜZENLEDİ!

MERKEZ BANKASI BAŞKANI BASIN İLE TANIŞMA TOPLANTISI DÜZENLEDİ!

Merkez Bankası Başkanı Günay değerlendirmelerde bulundu

A+A-

BRTK'da yer alan habere göre; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay bugün basın ile tanışma toplantısı düzenledi.

Rifat Günay basın mensupları ile sohbetinin ardından bankacılık sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankası’nın bilanço büyüklüğünün10 milyar Türk Lirası olduğunu ifade eden Günay, Merkez Bankası’nın 2017 yılında 200 milyon TL kar ettiğini anımsattı.

Rifat Günay “kar ettiğimiz için bazı çevrelerce eleştirildik. Merkez Bankası’nın kar amacı yoktur. Biz Merkez Bankası olarak rezervleri yönetiriz ve bundan dolayı kar ettik. Bu karın yüzde 75’i hazineye, geriye kalan ise sektörle paylaşılmaktadır.” Diye konuştu

Konuşmasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bankacılık sektörü ile ilgili bilgiler aktaran Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay, sektörün bilanço büyüklüğünün 30 milyar Türk Lirası olduğunu açıkladı.

Rifat Günay, 30 milyar TL’nin yüzde 24’ünün mevduat, 17’sinin de kredi olduğuna işaret etti. Mevduatın krediye dönüşüm oranının yüzde 72 olduğunu ve bunun uluslararası oranın altında kaldığını söyleyen Günay, “çünkü bankalar dış kaynak bulamıyor. Bu nedenle mevduatların krediye dönüşümü azdır. “ dedi.

Tahsili gecikmiş alacakların oranının ise yüzde 5.46 civarında olduğunu kaydeden Rifat Günay, bu oranın Türkiye’de yüze 3 olduğuna dikkat çekti. Tahsili gecikmiş alacakların oranının Türkiye ile mukayese edildiğinde biraz yüksek olmasının nedenini de açıklayan Günay, bunun, tahsili gecikmiş alacaklar ile iligli başlatılan yasal sürecin uzun olmasından kaynaklandığını anlattı.

Bu konuda yasal çalışma yapılmasının zorunluluğuna işaret eden Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay, kredi kooperatifleri ile ilgili olarak da bu bankaların da bankacılık sistemi içinde yer almasının zorunluluğunun altını çizdi.

Rifat Günay “aksi halde olası bir olumsuzlukta bu bankalar batar” diye konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.