1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MEVCUT YAPI BAŞTAN AŞAĞI EKSİK!
MEVCUT YAPI BAŞTAN AŞAĞI EKSİK!

MEVCUT YAPI BAŞTAN AŞAĞI EKSİK!

Kalıcı sakatlıkları ve ciddi yaralanmalara...

A+A-

Trafikte Kazasız Yaşam Derneği Başkanı Sevay, Ülkeye hizmet edecek, insanların hayatını kurtaracak, kalıcı sakatlıkları ve ciddi yaralanmaları önleyecek bir trafik güvenlik sisteminin bugüne kadar hiçbir yönetim tarafından oluşturulmadığını vurguladı.

Eniz ORAKCIOĞLU

Ülkede ardı arkası kesilmeyen trafik kazaları, ölümler, yaralanmalar ve daha birçok sıkıntı vatandaşı isyanın noktasına getirdi. Trafik sistemi ve trafik güvenliği ile ilgili Yeni Bakışa konuşan Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay, insanların hayatını kurtaracak, kalıcı sakatlıkları ve ciddi yaralanmaları önleyecek bir trafik güvenlik sisteminin bugüne kadar hiçbir yönetim tarafından oluşturulmadığının ve Esas sorunun da bu güvenlik sisteminin oluşturulmamasından kaynaklandığını söyledi.

“Yanlış şeylere dayanan bir sistem var”

 Sevay, ülkedeki trafik sisteminin çok yanlış şeylere dayanan, değişmek istemeyen, topluma hizmet etmeye niyeti olmayan bir sistem olduğunu ve bu sistemin çok güzel çalıştığını vurgulayarak, “Sistem içerisinde olan insanların yıllar öncesinden değişime çok açık olması lazımdı. Yıllar öncesinden dünya ne yapıyor, biz neden bu kadar kötü durumdayızın analizini yapmış ve kabullenmiş olmaları lazımdı. Bu ülkedeki hastalığın, krizin teşhisinin ve analizinin çoktan yapılması gerekirken bunu bugün bizim yani derneklerin aracılığımızla yapıyorlar ve 6 yıldır biz bu sorunların analizini yapış bulunduk” diye konuştu.

“Sorun güvenlik sisteminin oluşturulmamasıdır”

Ülkeye hizmet edecek, insanların hayatını kurtaracak, kalıcı sakatlıkları ve ciddi yaralanmaları önleyecek bir trafik güvenlik sisteminin bugüne kadar hiçbir yönetim tarafından oluşturulmadığının altını çizen Sevay, “Esas sorunun da bu güvenlik sisteminin oluşturulmamasından kaynaklanmaktadır. Bu noktada trafik güvenliği ile ilgili sistemi bize hitap edecek şekilde oluşturmaya gitmezsek, eksikleri gidermek, yanlışları düzeltmek üzere çalışmazsak gelecekle ilgili çok da olumlu şeyler söyleyemeyiz. Kısacası bugün doğrular bile verildiğinde, devlet içerisindeki sistem eğrilere doğru yön almakta, yanlış uygulamalarda inşat edilmektedir. Bu sebeple de sistemsizlikten bahsetmek doğru değildir, tam aksine bilinçli bir sistem mevcuttur. Örneğin bir boş evin, çatısı, penceresi, kapısı vardır ve eşyalarla bu evi yaşanabilir kılabilirsiniz, ama trafikteki mevcut durum için bunu söyleyemeyiz” dedi.

“İnanca ihtiyaç var”

Trafik güvenliği eksikliğinden oluşan ölümlerin, kalıcı sakatlık ve yaralanmaların önüne geçebilmek için yatırıma ve inanca ihtiyaç olduğunu vurgulayan Sevay, “Bütün dünyanın felsefesi ve uygulamada gösterdiği inancın önemidir ki bugün ölümlerin önüne geçilebilen olaylardır. Biz ne kadar bu ölümlere kaza desek de, bu kazaların tamamına yakını önlenebilir olaylardır. Güvenli bir trafik sistemi için eğitimi, denetimi, mühendisliğiyle, hukuk sistemi ve acil hizmetleriyle düzgün çalışacak bir sistem oluşturmayı başarabilmek önemlidir” şeklinde konuştu.

“Bunca yıldan sonra doğru adımlar atılmaya başlandı”

4 Mayıs’ta Milletvekili Zeki Çeler’in çabaları ile meclisin olağan üstü toplandığını ve gündemin trafik güvenliği olduğunu belirten Sevay, “Sonrasında Trafik Güvenliği Komisyonu ve Alt komite oluşturuldu. Komitede dalında ve trafikte uzman kişiler yer aldı. Bu alt çalışma gurubu bende bulunuyorum ve ilk etapta yapılacak olan durum tespiti yaparak, verilerin incelenmesi ve detaylı çalışma olmalıdır. Kısacası bu çalışma uzun süreli bir çalışma gerektirmektedir. Bunun yanında komitede 7 vekil görev almaktadır, zaman zaman dışardan da vekiller gönüllü olarak katkı koymaktadır. Diğer önemli bir nokta ise çalışmaların şeffaf ve topluma açık bir şekilde yönetilerek, toplumu da çözüme katmak gereklidir. Kısacası gelinen noktada ümitliyiz, biraz sabır gereke bilir, ama en azında bunca yıldan sonra doğru adımlar atılmaya başlandı diyebiliriz” diye konuştu.

“Denetim ve cezalar yetersizdir”

 

Trafik cezaları ve trafik güvenliği konusunda, polisin denetimlerinin ve yargının cezalarının yetersiz olduğunu vurgulayan Sevay, “Sadece polis denetimleri değil bunun yanında ehliyet sistemi, araç sigorta sistemi, yol denetim sistemi gibi unsurlarının da denetimlerinin yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Polis denetim sisteminin ise çağdaş düzeye getirilmesi şarttır, bu düzeye getirilirken de bilimsel şekilde yapılmalıdır. Yapılacak birçok şeyi yıllardır yapmamakta ve yanlış yaptığımız şeyleri inatla yanlış yapmaya devam etmekteyiz” dedi.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.