1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MİLLİ MÜCADELE ŞEHİTLERİ GAZİMAĞUSA’DA ANILDI
MİLLİ MÜCADELE ŞEHİTLERİ GAZİMAĞUSA’DA ANILDI

MİLLİ MÜCADELE ŞEHİTLERİ GAZİMAĞUSA’DA ANILDI

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde şehit düşenler, 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitleri Anma Haftası kapsamında Gazimağusa’da da düzenlenen törenle anıldı.

A+A-

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde şehit düşenler, 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitleri Anma Haftası kapsamında Gazimağusa’da da düzenlenen törenle anıldı.

Canbulat Şehitliği’nde yer alan törende; Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına Merkez Komutanı Hava Savunma Kıdemli Albay Sefer Akkurt, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına 4. Piyade Alay Komutanı Kurmay Albay Behçet Öznacar, Belediye Başkanı Oktay Kayalp, siyasi parti temsilcileri ile  DAÜ, dernek, kurum kuruluş ve vakıf temsilcileri tarafından çelenk konuldu.

Saygı duruşu, saygı atışı  ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam eden törende, Namık Kemal Lisesi Tarih Öğretmeni Cafer Gökhas konuşma yaptı. Aynı okul öğrencilerinden Fırat Günakansel “Yüzbaşı” isimli şiiri okudu.

Anma töreni, 4. Piyade Alay Komutanlığı mensuplarından Piyade Teğmen Volkan Ekşi’nin konuşması, dua okunması ve şehitliği ziyaretle tamamlandı.

GÖKHAS

Namık Kemal Lisesi Tarih öğretmeni Cafer Gökhas yaptığı konuşmada, tarihte Kanlı Noel olarak bilinen 1963 olaylarında bir çok Kıbrıs Türkü’nün yaşamını yitirdiğini  belirterek, “Kıbrıs Türk halkının ulusal varlığını güçlendirmek adına şehit oldular” dedi.

Gökhas,  şehitlerin; ulusal varlığa,  birliğe ve özgürlüğe sahip çıkıldıkça huzur bulacaklarını kaydederek,  tarihi gerçekler ışığında geleceği daha aydınlığa taşımanın en önemli amaç olması gerektiğini söyledi.

Gökhas, tarihi kahramanlıklarla dolu Kıbrıs Türk halkının günü ve zamanı geldiğinde,  aynı mücadeleyi göstermeye hazır olduğunu ifade etti.

EKŞİ

Piyade Teğmen Volkan Ekşi de,  21 Aralık tarihinin asla unutulmaması gereken bir tarih olduğunu vurgulayarak, huzur ve barış ortamını sağlayan mukavemetçi büyüklerin ortaya koydukları onurlu mücadeleyi unutmayacaklarını ifade etti.

Ekşi, 20 Temmuz 1974 tarihine kadar her türlü entrikanın yapıldığı, BM gözetiminde olunmasına karşın orantısız gücün kullanıldığı adada  Kıbrıs Türlerinin katledildiğini vurguladı.

Ekşi, tarihin her safhasında yayılmacı politika izleyerek bunun karşısında engel gördüğü Kıbrıs Türkü’nü yok etmek isteyen Rum tarafının “Kıbrıs işgal altında” söylemleriyle dünya kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını belirterek, buna izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Türk askerinin 39 yıldırı barışı korumak üzere adada bulunduğunu belirten Ekşi, “Ne toprağımızdan, ne bayraktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.