1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘MUAYENE SİSTEMİ FORMALİTE’
‘MUAYENE SİSTEMİ FORMALİTE’

‘MUAYENE SİSTEMİ FORMALİTE’

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, 2015 KKTC Trafik Ve Yol Güvenliği Çalıştayı’nı değerlendirdi.

A+A-

“SADECE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NIN BÜNYESİ YETMİYOR”

2015 KKTC Trafik Ve Yol Güvenliği Çalıştayı’nınKKTC’deki en geniş kapsamlı Trafik Çalıştayı olduğunu söyleyen Mehmet Avcı önemli olanın çalıştaydan çıkan sonuçların hayata geçmesi olduğunu kaydetti.Avcı,çalıştayda öne çıkan başlıları şöyle sıraladı; “Denetim, Trafiğin Yönetimi ve Denetimi, Acil Kurtarma, Trafik Eğitim Ekibi, Araç muayene sistemi gibi konular ön plana çıkarıldı.” Avcı, trafik konusunun bütünsellik içinde ele alınması gerektiğini de belirtti ve şunları kaydetti; “Sadece Ulaştırma Bakanlığı’nın bünyesi yetmiyor. Bunu devlet bütünselliği içerisinde diğer bakanlıkların ve Başbakanında devreye girip ‘bu trafiği ya düzeltiriz, ya düzeltiriz’ demeleri gerekir. Aksi taktirde ne bir kuruluşun ne bir bakanlığın tek başına yapabileceği bir iş değil maalesef.”

“MUAYENE SİSTEMİ FORMALİTE”

Avcı, KKTC’de araç muayenesinin AB standartlarında olmadığını ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Bundan 7-8 yıl öncesinden beri AB bu muayene sisteminin mutlaka değişmesi konusunda ısrarını yapıyor. Şimdiki muayene sistemi formalite icabı bir muayene. Otobüs ve kamyonları muayene edecek aletimiz KKTC’de yok. Bu devlet olmakla bağdaşmaz. Otobüs ve kamyonlarımız güvenli değil demektir. Araç muayenesinde ise sadece Lefkoşa’da aletler var, diğer kazalarda o aletler yok. Dolayısıyla devlet üzerine düşen en hassas görevi yapmamıştır, bu bir gerçek.

Araba muayenesinde ciddi bir muayene yapılmadığı için vatandaş da memnun, devlet de ne güzel ben ücretini alıyorum, muayene eder gibi de gösteririm, bir formalite. Ama bunu ne AB, ne dost ne de düşman bir ülkeyi ikna edemezsiniz. Bizim otobüs ve kamyonlarımızın Güney’e geçirilmesinin bir sebebi de budur. Türkiye için de tehlikedir. Burada ciddi bir muayeneden geçmeyen bir kamyonun, Türkiye’de yük taşıması bir tehlikedir. Araç muayenelerinin özelleştirmesini AB’de destekliyor. Devletin bunu yapacak gücü yoksa devlet denetiminde özelleştireceksin.”


“BU BİLİNCİ ARTIK ALMAMIZ GEREKİR”

“Devletin şuanda yaptığı muayene muayene değildir” diyen Avcı, şöyle devam etti; “Araç muayenesi teknik yapıldığı anda hurdaya çıkacak araba sayısı bir patlama olacak. Belki de rant peşinde olan siyasilerin korktuğu da odur. Devlet bu gürültüyü de çıkarmak istemeyebilir ama tehlikeli araç hem içindekine hem de karşıdakine zarar verir. Bu bilinci artık almamız gerekir.”

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.