1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MÜCADELE MECLİSE TAŞINACAK
MÜCADELE MECLİSE TAŞINACAK

MÜCADELE MECLİSE TAŞINACAK

Milletvekili olarak seçilen Doğuş Derya, hedeflerini anlattı:

A+A-

Feminist Atölye’nin (FEMA) kurucusu olan ve geçmişte örgüt üyeleriyle birlikte, meclis içerisinde pankart açma dahil, ses getiren bir çok eyleme imza atan Doğuş Derya, meclisin özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yapamadığı icraatları gerçekleştirmek için milletvekilliğine adaylığını koyduğunu anlattı.

Uzun bir zamandır kurduğu sivil toplum örgütü aracılığıyla siyasetin içinde olan Derya, hem partisi içinden hem de dışından aday olması için telkinde bulunanlar olduğunu, süreç içerisinde ise kendisine cesaret kırıcı herhangi bir şey söylenmediğini anlattı.

Amaçları
1978 yılında Lefkoşa’da doğan Derya, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler’den mezun olduktan sonra sosyoloji üzerine yüksek lisans yaptı. Şu anda Kıbrıs Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölümü’nde doktora öğrencisi olan Doğuş Derya, meclise girmesindeki amacı şöyle anlattı:
“Sosyal devlet anlayışı ülkemizde çok gelişmedi. Yeterince temsil edilmeyen kadınlar, engelliler, LGBT (Lezbiyen, gey, biseksüel, transgender) bireyler ve azınlık grupların daha çok sosyal hizmet alabileceği, ihtiyaçlarına göre daha sahici politikaların üretileceği bir meclis yapısı için çalışacağım.”

Geçmiş dönemlerde çalışanların haklarının çok budandığını söyleyen Doğuş Derya, emeğin sömürülmeyeceği ve herkesin eşit şartlarda yaşayabileceği bir kuzey Kıbrıs yaratmak için çaba göstereceğini belirtti.

“Federal Kıbrıs’ın oluşması da önceliklerimiz arasında” diyen Derya, ülkenin ihtiyacı olan birçok yasanın çıkması için çalışacağını ifade etti.

Yasal düzenlemeler
Doğuş Derya, “Kadına yönelik şiddeti önleme yasası, sığınma ve rehabilitasyon merkezlerini açılması için gereken yasal düzenlemeler, çocuk istismarını önleyici bir yasa, ceza yasasının revize edilmesi,  şiddet vakalarına anında müdahale edecek özel güvenlik ve sağlık birimlerinin oluşması ve bunun yanında toplumsal cinsiyet eşitliği mekanizması kurulması gerek” derken, 1996’da kabul edilen CEDAW (Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Anlaşması)’nın da uygulanması gerektiğini kaydetti. 

Anlaşmaya taraf olduktan sonra mecliste bir komite kurulup, yasal mevzuatın toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Derya, bunun bu güne kadar yapılmadığını kaydetti. Derya, yeni dönemde mecliste yapılması gereken çok şey olduğunu da sözlerine ekledi. 

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.