1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MUTFAK YANIYOR
MUTFAK YANIYOR

MUTFAK YANIYOR

"Hükümet, tüketiciyi koruyucu tedbirler alması gerekirken, aksine her geçen gün zam yapıyor."

A+A-

Enflasyon, cüzdanımızdaki parayı eritip, zamlar birbirini kovalarken, istatistikler de son 7 ayda mutfak masrafının yüzde 9,8 oranında arttığını gösteriyor. Bu durumda mutfak bütçemizdeki artış 302 TL oldu

 

Ali CANSU

Enflasyon, cüzdanımızdaki parayı eritip, zamlar birbirini kovalarken, istatistikler de son 7 ayda mutfak masrafının yüzde 9,8 oranında arttığını gösteriyor.

Nisan ve aralık 2016 tarihleri arasındaki dönemde, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için mutfak bütçesinde ayırdığı parada 302.3 TL’lik artış oldu. Nisan ayında 3 bin 27 TL olan mutfak masrafı, 7 ayda 3 bin 329 TL’ye yükseldi.

Bu arada, piyasadaki denetimsizlik yüzünden marketlerde tam bir fiyat karmaşası yaşanıyor. Marketten markete değişen etiketlerin, yetkili mercilerin denetimsizliklerinden meydana geldiğini belirten bir vatandaşımız, şikâyetlerini şöyle dile getirdi:

“Hangi marketten alışveriş yapacağımızı şaşırdık. Bir markette bir malın fiyatı, diğerindekine uymuyor. Hükümet, tüketiciyi koruyucu tedbirler alması gerekirken, aksine her geçen gün zam yapıyor. Etikete bakarak ucuz bir mal alacağımızı umarak girdiğimiz markette, bir malın fiyatının bir öncekinden daha pahalı olduğunu görüyoruz. Ayrıca raflardaki etiketlerde yazan fiyatla, kasada ödediğimiz fiyat arasında da fark oluyor. Vatandaş örneğin etiketinde 3 TL yazan bir ürün için kasada 3.5 veya 4 TL ödeyebiliyor. Bu nasıl bir durumdur? Şaşkına dönüyoruz. Yani bir keşmekeş, bir karmaşadır almış başını gidiyor.”

Patateste rekor artış

2016’da nisan ile aralık arasındaki yedi aylık mutfak harcamasında rekor fiyat artışı, yüzde 38.9 ile patateste oldu. Nisan ayında 1.80 TL’den satılan bir kilo patates, aralıkta 2.95 TL’ye yükselerek, artışta ilk sırada yer aldı. İkinci sırada ise mutfakların vazgeçilmezi olan yumurtada oldu. Yumurtanın düzinesi 6,9 TL’den 8.4 TL’ye çıktı. Mutfak masrafının yüzde 9.8 oranında artmasında bir başka rolü ise margarin aldı. Nisan ayında 9.95 TL olan margarin, aralıkta 11.90’dan satıldı.

Kışın vazgeçilmezi tüp gaz da arttı

Kış aylarında en çok ihtiyaç duyulan tüp gaz da zamlandı. Ülkemizde tüp gaz, nisan ayına göre yüzde 3.7 artış gördü.

Tüp gazın fiyatı 3 TL artarak 39 TL’den, 42 TL’ye yükseldi. Piliç etinin fiyatında da artış yaşandı. Kilosu 10.5 TL’den satılan piliç, 8,6 TL’lik artışla 11.50 TL oldu.

Fiyatı düşenler de var

Mutfak girdileri arasında yer alan soğan, fasulye, bulgur ve mercimeğin fiyatları ise yüzde 26 ile 47 oranında geriledi.

Daha önce kilosu 2.5 TL’den satılan soğanın kilosu, yüzde 47 gerileyerek 1.70’e, mercimeğin fiyatı 10,50’den 7,50’ye, fasulye 10,9’dan 7,50’ye ve bulgur da 6,05’den 4,80’e düştü.

mutfakmasrafi.jpg

KIBRIS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.