1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “MÜZAKERELER YENİDEN CANLANDIRILACAK”
“MÜZAKERELER  YENİDEN CANLANDIRILACAK”

“MÜZAKERELER YENİDEN CANLANDIRILACAK”

Eroğlu, müzakerelerin 6 Mayıs’ta, müzakerecilerin Afrika dönüşü tekrar canlandırılacağını ve artık özlü konulara geçileceğini belirterek, “İki tarafta da çözüm niyeti varsa bu yıl içinde müzakereler bir referandum kararıyla sonuçlandırılabilir” dedi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerin 6 Mayıs’ta, müzakerecilerin Afrika dönüşü tekrar canlandırılacağını ve artık özlü konulara geçileceğini belirterek, “İki tarafta da çözüm niyeti varsa bu yıl içinde müzakereler bir referandum kararıyla sonuçlandırılabilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, YDÜ’nün davetlisi olarak KKTC’de bulunan Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ni kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayında yer alan görüşmede, Cemiyet Başkanı Ahmet Ünal, Mersin’de faaliyet gösteren radyo, televizyon ve gazete sahibi ile temsilcilerinin yer aldığı heyeti Cumhurbaşkanı Eroğlu’na tanıtarak, Kıbrıs müzakere süreci ve Türkiye’den KKTC’ye getirilecek su projesi hakkında bilgi almak istediklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ne Kıbrıs müzakere süreci hakkında bilgi vererek, göreve başladığı günden bugüne kadar geçen süreçte yaşananları anlattı.

6 BAŞLIK

Eroğlu, Güney’de yeni liderin seçilmesinin ardından müzakerelere bir yıl kaybedilerek, ortak metnin açıklanmasıyla yeniden başladıklarını, şimdi müzakerecilerin Afrika’da temaslarda bulunduğunu ifade ederek, müzakerelerde Yönetim ve Güç Paylaşımı, AB, Ekonomi, Toprak, Mülkiyet ve Garantiler olmak üzere 6 başlık bulunduğunu dile getirdi.

Bu başlıkların daha önceki liderler ve kendisinin de tartıştığını, bazı yakınlaşmalar olduğunu fakat yeni seçilen Rum liderin bu yakınlaşmaları kabul etmek istemediğini, müzakerelere bırakılan yerden başlama taahhüdü altına girmediğini, fakat kendisinin bırakıldığı yerden devamı için taahhüt verdiğini anlatan Eroğlu, ortak metnin ardından müzakerelerin yeniden başladığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Müzakereler 6 Mayıs’ta Afrika dönüşü tekrar canlandırılacak ve artık özlü konulara geçilecek. 6 başlıkta anlaşılmamış konulardan başlayarak Kıbrıs sorunu çözmeye çalışacağız. İnşallah sorunu çözeriz diye düşünüyoruz” dedi.

Eroğlu, her iki tarafın da çözüm iradesine sahip olması gerektiğini, Türk tarafının yıllardır çözüme destek verdiğini, çözüm formüllerine “Evet” dediğini, Rumların reddettiğini, şimdi müzakere masasında bırakıldığı yerden oturulmadığı için müzakere başlıklarının yeniden tartışılacağını ve bunun da zaman kaybı demek olduğunu belirtti.

Niyet varsa bu yıl içinde müzakerelerin bir referandum kararıyla sonuçlandırılabileceğini ifade eden Eroğlu, ancak bunun için Türk tarafında olan çözüm iradesinin Güney’de de olması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’den gelecek su projesi konusunda ise, yıllardan beridir bunun bir hayalleri olduğunu, ancak artık projenin yapımının sürdüğünü ve suyun ülkeye geleceğini ifade ederek, suyun Eylül ayında adaya geleceğini, fakat 20 Temmuz’a kadar suyu getirmek istediklerini belirtti.

Eroğlu, önemli olanın; suyun KKTC’ye gelmesi olduğunu vurgulayarak, bir kısmı içme bir kısmı kullanım suyu olarak kullanılacak olan ve “Barış Suyu” olarak niteledikleri sudan ihtiyaç olursa Rum tarafına da satılabileceğini, kurak bir ülke olan KKTC’ye de çok iyi geleceğini, ihtiyaç olduğunu anlattı.    

EROĞLU: “6 MAYIS’TA ÖZLÜ KONULAR GÖRÜŞÜLECEK... TOPRAK EN SON”

“KÖPRÜ KURUCU ÖNERİLERİMİZİ, RUMLARIN HER ŞEYE BAŞTAN BAŞLAYALIM DEMESİ HALİNDE YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEK DURUMUNDA KALACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,6 Mayıs’ta başlayacak müzakerelerde özlü konuların görüşüleceğini ancak toprak konusunun, özellikle harita ve rakamların diğer başlıklarda anlaştıktan sonra masaya getirileceğini söyledi.

Eroğlu, Rum Yönetimi eski lideri Dimitris Hristofyas ile yaptığı müzakerelerde ortaya koyduğu köprü kurucu önerileri, Rumların her şeye baştan başlayalım demesi halinde, yeniden gözden geçirmek durumunda kalacağını belirtti. Eroğlu, “Bence Anastasiadis’in yapması gereken, bir önceki Rum liderin bizimle yapmış olduğu yakınlaşmaları var kabul edip, yeni önerisi varsa ortaya koyması” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün bir kabulü sırasında, gazetecilerin sorusu üzerine Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Müzakerelerin birinci basamağı olan “tarama” sürecinin bittiğini ve özlü konulara geçileceğini kaydeden Eroğlu, “Yönetim ve Güç Paylaşımı” konusunun özellikle başlangıçta ele almayı düşündükleri konulardan birisi olduğunu söyledi.

Eroğlu, iç güvenlik konuları, AB, ekonomik konular ve mülkiyet gibi diğer başlıklara da değinerek, toprak konusunun, Türk tarafının uzun süredir söylediği ve BM kayıtlarına da geçtiği şekilde, diğer başlıklarda anlaştıktan sonra müzakere masasına getirileceğini söyledi. Eroğlu, “Toprak kriterlerimizi, Cenevre’de yaptığımız toplantıda masaya koymuştuk. Harita ve rakamlar da en son” dedi.

“HARİTA GÜNDEME GELİRSE MEMLEKETTE HUZURSUZLUK YARATILIR”

Diğer başlıklarda anlaşmadan harita konusunu gündeme almanın memlekette huzursuzluk yaratacağını kaydeden Eroğlu,  bu nedenle, bütün başlıklarda anlaştıktan sonra en son olarak harita ve rakamları konuşmadan yana olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Şurası verildi, burası verilecek tartışmaları başlarsa, ülkedeki çiftçilik durur, ekonomik faaliyetler durur. Ve istemediğimiz bir psikolojik duruma itebiliriz halkımızı. Toprak konusu en son. Toprakla ilgili harita ve rakamlar en son görüşülecek” şeklinde devam etti.

“ZAMAN KAYBETTİK”

Eroğlu, şöyle devam etti:

“6 Mayıs’ta başlayacak müzakerelerde özlü konuları görüşeceğiz. Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığı görüşülürken, 2 yıl benim, 2 yıl da Mehmet Ali Talat’ın yapmış olduğu müzakerelerde Rumlarla sağladığımız yakınlaşmalar var. Ancak Anastasiadis müzakerelere bıraktığımız yerden devam etmeyi kabul etmedi. Oysa ben cumhurbaşkanı seçildikten sonra BM Genel Sekreteri’ne yolladığım mektupta, bırakıldığı yerden müzakerelere devam edeceğimi bildirmiştim. Yeni Rum lider bunu kabul etmediği için, ortak açıklama kağıdı üzerinde zaman kaybettik.

Bizim Hristofyas ile yaptığımız müzakerelerde ortaya koyduğumuz köprü kurucu öneriler vardı. Rumlar her şeye baştan başlayalım derse, biz de ortaya koyduğumuz köprü kurucu önerileri yeniden gözden geçirmek durumunda kalacağız. Bence Anastasiadis’in yapması gereken, kendisinden önceki Rum liderin bizimle yapmış olduğu yakınlaşmaları var kabul edip, yeni önerisi varsa ortaya koyması.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.