1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NADİR’E İZİN ÇIKMADI
NADİR’E İZİN ÇIKMADI

NADİR’E İZİN ÇIKMADI

Asil Nadir’İn Türkiye’ye dönme talebi, İngiliz Yüksek Mahkemesinde reddedildi;

A+A-

Adalet Bakanı Chris Grayling’in, geçtiğimiz yıl Nadir’in Türkiye’de bir cezaevine konmasını reddinden sonra Yüksek Mahkemeye başvuran işadamının bu başvurusu da kabul edilmedi. 72 yaşındaki Kıbrıslı işadamının 10 yıllık cezasının 2 yılını bile henüz tamamlamadığını kaydeden İngiliz hukukçular, “Nadir, yıllar önce hapse girmeyi göze almalıydı. Şimdi cezasını tamamlayıp, çoktan çıkardı” görüşünü savundu.

Polly Peck PLC’nin hesabından izinsiz 30 milyon sterlini kullanmakla 10 yıl hapse mahkum olan ve 2012 Ağustos ayından bu yana azılı mahkumların kaldığı Belmarsh Hapisanesinde bulunan Nadir’in, bu durumda yaşlı annesini görme şansının azaldığı öne sürüldü.
İki yıl önce Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesinde suçlu bulunarak, 10 yıl hapis cezasına mahkum edilen işadamı Asil Nadir’in, Türkiye’ye gönderilme talebini reddeden Adalet Bakanı Chris Grayling’e karşı açtığı dava işadamının aleyhine sonuçlandı.

“YILLAR ÖNCE CEZASINI ÇEKSEYDİ ŞİMDİ SERBEST KALACAKTI”

Ağustos 2012‘de hapse mahkum olan ve ülkenin en ağır şartlı cezaevi Belmarsh’a gönderilen 72 yaşındaki Nadir’in, Türkiye’ye gönderilme isteğinin reddinde kendisinin yanlış olduğunu kaydeden hukuk çevreleri, “ Nadir, yıllar önce mahkemeye çıkıp, suçunu çekseydi şimdi serbest kalacaktı. Bu işten de kurtulacaktı. Annesini artık hiç görmeyebilir. Bu da onun kendi kabahati” yorumunda bulundu.

DEFALARCA REDDEDİLDİ

Adalet Bakanı Grayling’in geçtiğimiz sene Türkiye’de bir hapishaneye transferisteğini geri çevirmesi üzerine, Nadir, Bakan’a meydan okuyarak, Yüksek Mahkemede hakkını arama yolunu seçti. Ancak Yüksek Mahkemeden çıkan karar, 1,5 yıldır Belmarsh Hapisanesinde yatan Asil Nadir’İn aleyhine oldu. PollyPeckPLC’nin hesabından 30 milyon sterlini zimmetine geçirmekten suçlu bulunarak, 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Asil Nadir, Türkiye ve İngiltere arasındaki suçlu iadesine dayanarak cezasını Türkiye’de çekme konusunda başvuruda bulundu. Nadir’in bu isteği, Adalet Bakanı Grayling tarafından çeşitli defalarda reddedildi.

“TÜRKİYE’DE SERBEST BIRAKILABİLİR” İDDİASI

Buna gerekçe olarak Yüksek Mahkeme, kötü şöhretli kriminal suç işleyen bir mahkuma karşı Adalet Bakanının bu tür bir tavır alabileceğini ve Nadir’in Türkiye’ye ayak basar basmaz 10 yıllık cezasınınönemli ölçüde azalacağını ve hemen serbest bırakabileceğini gözönüne alarak böyle bir karara vardığını açıkladı. Yüksek Mahkeme yargıcı Lord Moses ve JusticeCollins, Nadir’in bu ısrarının görüşülemeyeceğine ve bu nedenle davayı reddettiklerini belirttiler.

“UYUŞTURUCU KAÇAKÇILARI BİLE TRANSFER EDİLİYOR AMA NADİR DEĞİL…”

Asil Nadir’in avukatı DinahRose QC, Nadir’in, Kıbrıs’ta yaşayan yaşlı annesinin seyahat edemeyecek kadar sağlık sorunları bulunduğunu, müvekkilinin Türkiye’ye gönderilmemesinin Avrupa İnsan Hakları Kanununa aykırı olduğunu savundu. “ Adalet Bakanının bu talebi reddetmesi, çok daha ciddi suçlar işleyen, cinayet hatta uyuşturucu kaçakçılarının transferine izin vermesine karşılık, bunu kabul etmemesi hukuki değildir. Ayrıca bu karar, müvekkilimin aile yaşamı hakkına da karşıdır. Annesi 92 yaşındadır, onu belki hiç göremeyebilir, annesi seyahat edecek sağlığa sahip değil“ dedi.

“BU DURUMU ASİL NADİR YARATTI”

Asil Nadir’İn durumunun gerçekten zor olduğunu kabul ettiklerini kaydeden Justice Collins, “Ancak bu durumu Asil Nadir kendisi yarattı. Eğer yıllar önce mahkemeye çıkıp, cezasını çekseydi, bunlar olmayacaktı. Kaçmasaydı şimdi çoktan serbest kalacaktı. Adalet Bakanının Türkiye’ye iadesini reddi, bence tamamen hukukidir ve ben şahsen tatmin olmuş durumdayım” diye konuştu.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.