1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NAMİ: “KIBRIS SORUNU BİRKAÇ AYDA ÇÖZÜLEBİLİR”
NAMİ: “KIBRIS SORUNU BİRKAÇ AYDA ÇÖZÜLEBİLİR”

NAMİ: “KIBRIS SORUNU BİRKAÇ AYDA ÇÖZÜLEBİLİR”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, The Washington Times gazetesine verdiği mülakatta, Kıbrıs sorununun birkaç ay içerisinde çözülebileceğini belirtti

A+A-

NAMİ: “KIBRIS SORUNU BİRKAÇ AYDA ÇÖZÜLEBİLİR”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, The Washington Times gazetesine verdiği mülakatta, Kıbrıs sorununun birkaç ay içerisinde çözülebileceğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dün, The Washington Times’a Kıbrıs konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Nami’nin, mülakat verdiği The Washington Times gazetesinin haberi okuyucularına ön sayfadan "Kıbrıs'ı birleştirecek anlaşma aylar içinde gerçekleştirilebilir" başlığı ile duyurduğu bildirildi.

Açıklamada, Dışişleri Bakanı Nami’nin, yıllardır süren Kıbrıs sorununun birkaç ay içerisinde çözülebileceğine vurgu yaptığı, mülkiyet, toprak, güvenlik, garantiler gibi konuların zor olduğunu ve çözülmesi için büyük gayret gösterilmesi gerektiğini belirttiği kaydedildi.

Nami, görüşmelerin yıllar değil aylar içerisinde tamamlanabileceğini ve yeni kapsamlı bir çözüm planının ortaya çıkabileceğini söyleyerek, uzlaşmak için siyasi kararlılığın önemine de değindi.

“DOĞAL GAZ YATAKLARI ADANIN BİRLEŞTİRİLMESİ ÇABALARINI ARTIRDI”

Açıklamada, şöyle denildi:

“Nami, mülakatta 2004 yılında, Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilen Annan Planı’nın Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedildiğini ve Kıbrıs’ın bölünmüş bir ada olarak Avrupa Birliği’ne katıldığını anımsattı. Ekonomik krizden zarar görmüş olan Kıbrıslı Rumların eski yaşam standartlarına yeniden ulaşması için normal şartlar altında en azından yirmi yıla ihtiyaç duyduğunu belirten Nami, bu nedenle Kıbrıslı Rumların anlaşma sağlanmasına ilgi duymaları gerektiğini söyledi.Doğu Akdeniz’de doğal gaz yataklarının araştırılması, adanın yeniden birleştirilmesi çabalarını arttırdığına işaret eden Nami, doğal gaz yataklarından elde edilecek gelirin özellikle İsrail ve Türkiye arasındaki  bölgesel işbirliğine de olumlu etkileri olacağını söyledi”

Kıbrıslı Rumların adadaki gaz rezervlerini tek taraflı olarak kontrol etme çabalarından dolayı Türk tarafının endişeleri olduğunu belirten Nami, Kıbrıslı Türkler ya da Kıbrıslı Rumlar tarafından birbirleriyle işbirliği yapmadan tek taraflı olarak atılacak herhangi bir adımın  anlaşmazlığa neden olacağın kaydetti. Nami, bundan dolayı federal bir hükümet kurulmasının çok önemli olduğunu ve bulunacak her türlü hidrokarbon ürününden elde edilecek gelirin federal hükümete ait olması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs sorununun önümüzdeki aylarda çözülmesine odaklanılması gerektiğini söyleyen Nami, adadaki çözümün önemli gelişmelerin önünü açacağını belirtti.

Nami, İsrail-Türkiye-Avrupa ilişkisinin daha güçlü olması için bir katalizöre ihtiyaç duyulduğunu ve bunun için tüm yolların Kıbrıs sorununun çözümüne çıktığını belirtti. Nami, ayrıca, “Obama yönetiminin” de Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşmak için büyük destek verdiğini dile getirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.