1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “NERDEN BULDUN YASASI GEÇMELİ”
“NERDEN BULDUN YASASI GEÇMELİ”

“NERDEN BULDUN YASASI GEÇMELİ”

"Nerden Buldun" yeniden gündem

A+A-

 

Hükümetin, “Mal Bildiriminde Bulunulması Yasası” gereği kamu çalışanlarının mal bildirimlerini yenilemelerini istemesi geçtiğimiz günlerde bazı sendikalar tarafından tepkiye neden olurken; milletvekillerinin aileleriyle birlikte mal beyanı yapması ile “Nerden Buldun Yasası”nı gündeme getirdi.

Kamu görevlileri mal beyanlarını kapalı zarflar içinde ilgili Bakanlıklara sundu. Kıbrıs Postası'nın haberine göre, kamu görevlileri yasa gereği olan mal bildirimlerini sunarken itiraz etmedi.

Kapalı zarflar içinde verilen mal bildirimlerini ilgili Bakanlar değerlendirecek. Mal bildirimi konusunda itiraz edip boş zarf veren memur olup olmadığı ise zarflar kapalı sunulduğundan bilinmiyor…

Yasa gereği, seçimle işbaşına gelen görevliler ve dışarıdan atanan Bakanlar Kurulu üyeleri; Yüksek Mahkeme Başkanı ve yargıçlar, Başsavcı ve savcılar, Ombudsman, Sayıştay Başkanı ve Sayıştay Üyeleri, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı ve Üyeleri; Genel ve katma bütçeli daireler, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri, kamu bankaları, belediyeler, özel yasalarla veya özel yasaların verdiği yetkiye dayanarak kurulan ve kamu hizmeti gören kurum ve kuruluşlar ile bunlara bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda veya komisyonlarda ve kurullarda aylık ücret ve ödenek almak suretiyle kamu hizmeti gören kamu görevlileri, kamu personeli ve diğer personel ile yönetim ve denetim kurulu başkan ve üyeleri; Vakıfların İdare organlarında görev alanlar ve kooperatiflerin başkan ve yönetim kurulu üyeleri mal bildiriminde bulunmak zorunda.

“Mal Bildiriminde Bulunulması Yasası” gereği ihtarın tebliğinden itibaren otuz gün içerisinde mazaretsiz olarak mal bildiriminde bulunmayanlar suç işlemiş sayılarak, 5 bin lira’ya kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler.

Öte yandan, Hükümetin , “Mal Bildiriminde Bulunulması Yasası” gereği kamu çalışanlarının mal bildirimlerini yenilemelerini istemesi geçtiğimiz günlerde bazı sendikalar tarafından tepkiye neden olurken, Milletvekilleri’nin aileleriyle birlikte mal beyanı yapmaları ve “Nerden Buldun Yasası”nı da gündeme getirdi. Milletvekilleri, Kıbrıs Postası’na yaptıkları açıklamada, mal beyanlarını Milletvekili seçilirken Meclis Başkanlığı’na sunduklarını, herhangi bir durumda bunun sorgulanabileceğini kaydetti.

Özgür: “Yasal zemin ne ise dikkate alınmalı”

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, her zaman şeffaflıktan yana olduğunu belirtti. Özgür, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu hizmetlerinin kişisel amaç ve çıkarlar için değil, yasal zemin ne ise çalışılması ve her önerinin de dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Özgür, milletvekillerinin mal beyanı sunması konusunda ise her milletvekilinin seçildikten sonra Meclis’e mal beyanlarını sunduklarını, istenmesi durumunda kendisinin yılda bir kez de sunmaya hazır olduğunu söyledi.

Çakıcı: “Nerden Buldun Yasası geçmeli”

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, Milletvekillerinin mal varlığı beyanını Meclis Başkanına yaptığını belirterek, “yapmayan biri var mı bilmiyorum” dedi. Çakıcı, bir yıl önce kendi mal beyanını basın yoluyla da duyurduğunu hatırlatarak, tekrar yapılması gerekiyorsa da yapmaya hazır olduğunu belirtti. Çakıcı, yeni anayasa önerisine göre, mal beyanının milletvekili olmak için şart konulduğunu, ancak yeni anayasa geçmediğinden uygulanmadığını söyledi. Siyaseten Cumhurbaşkanı’nın Milletvekilleri’nin, Bakanların ve üst düzey yöneticilerin mal beyanı yapması gerektiğini ifade eden Çakıcı, “Nerden Buldun Yasası” nın ise mutlaka geçmesi gerektiğini belirtti. Çakıcı, “Sorumluluk sahibi olan herkesin mal beyanı yapması gerekiyor. Sorumluluk durumunda olanlar konumunu kullanabileceğinden bunun zorunlu olması gerekiyor” dedi.

Töre: “Sendikacılara da sorulsun”

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, Milletvekillerinin halka karşı daha çok sorumluluk taşıdıklarını söyleyerek, “Nerden Buldun Yasası” ile ilgili bir soruyla karşılaşmayı normal gördüğünü ifade etti. Ciddiyeti ve hizmeti ön planda tutmak için sadece Milletvekillerine değil, sendika yöneticilerine de sorulması gerektiğini belirtti. Töre, Milletvekillerinin Meclis Başkanlığı’na mal beyanında bulunduklarını, ancak ülkede sendika ağası olarak geçinen bazı sendikacıların maaşla yapılamayacak, değeri milyon sterlinlere varan lüks araçlara ve villalara sahip olduklarına dikkat çekti. Töre, bazı sendikacıların mal beyanını vekillere sorarken, kendi meslektaşlarına da sorması gerektiğini ifade ederek, “Milyon sterlinleri nereden buluyorlar?” diye sordu.

Tatar: “Mal beyanımızı Meclis’e sunduk”

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Milletvekilleri olarak mal beyanlarını Meclis’e sunduklarını, Meclis gizli tutsa da bunu yaptıklarını belirtti. Tatar, herhangi bir durumda Meclis’in mal beyanlarına bakarak açıklama yapabileceğini ifade etti.

Atun: “Meclis sorgulayabilir”

UBP Mağusa Milletvekili Sunat Atun, her milletvekilliği döneminde mal beyanlarını Meclis’e sunduklarını söyleyerek, sunmayan Milletvekili olup olmadığının Meclis’e sorulması gerektiğini belirtti. Atun, mal beyanlarının Meclis tarafından bilindiğini, herhangi bir durum olduğunda bunun sorgulanabileceğini kaydetti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.