1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NEREDE O ESKİ GÜNLER!
NEREDE O ESKİ GÜNLER!

NEREDE O ESKİ GÜNLER!

Nerde o eski günler!

A+A-

Nerde o eski günler!

Lefkoşa’nın meşhur Şamişi ve Lokmacısı Ayhan usta, geçmiş yıllarda mevlid ve kandillerde tatlı siparişini yetiştirmekte güçlük çektiklerini söyledi

Onur Ulağ-Diyalog

Kıbrıs’ın çeşitli bölgelerinde 26 yıldır lokma tatlısı üretip satan Ayhan usta, son dönemdeki ekonomik darboğazın tatlıcılık sektörünü de vurduğunu ifade etti.

Kıbrıs’a ilk tavuk dolmayı da kendisinin getirdiğini ifade eden Gaziantepli usta,  lokma tatlısının bir kültür olduğunu bu nedenle insanların mali durumlarının iyi olmadığı zamanda bile almaktan vazgeçemediklerini kaydetti.

Yıllar önce İsviçre’den Kuzey Kıbrıs’a öğretmen aşçı olarak gelen Ayhan usta, Lefke Avrupa Üniversitesi’nin yemekhanesini işlettikten sonra insanların sofralarının vazgeçilmezi olan lokma tatlısına merak salmış.


Lokma yapmayı eşinden öğrenmiş…

İlk olarak eşinden öğrendiği bu tatlıyı 26 yıldır bu işi yapan Ayhan usta, insanların artık kafelerde ve diğer yerlerde tatlı ihtiyaçlarını giderdiği için işlerinde büyük oranda düşme yaşandığını da dile getirdi. Tüm bu rekabet ortamına rağmen lokma tatlısının bir kültür olduğunu dile getiren 50 yıllık usta, insanların yine de bu alışkanlıklarını bırakamadıklarına dikkat çekti.


“Gelenekler zor da olsa yaşatılmalı”

Geleneklerin zor da olsa yaşatılması çağrısında bulunan Ayhan usta,  “Eskilerden gelme tatlı kültürümüz kesinlikle devam ediyor.  Her şeye rağmen vatandaşlar bu kültürü devam ettirmelidir. En azından çocuklarına öğreterek bunun unutulmamasını sağlayabilirler.” dedi.

Öte yandan lokma tatlısı Kıbrıslı Türkler arasında daha önceden yoğun olarak tüketilirken, özellikle mevlit ve diğer etkinliklerde insanların vazgeçilmezleri arasında yer alıyordu. Şu anda bu tatlıya olan talebin azaldığı da dikkatlerden kaçmıyor.


Regaip Kandili’ne özel sipariş…

Başkent Lefkoşa’daki Yaman Market bünyesinde Volkan Lokma ve Şamişi isimli işletmeyi çalıştıran Ayhan usta, bugün idrak edilecek Regaip Kandili dolayısıyla özel sipariş aldığını belirterek, “Tüm İslam aleminin bu özel gecesini kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim. Geçmiş yıllarda mevlid ve kandil gecelerinde insanlar bol bol sipariş verir, hayrına lokma dağıtırdı. Bu alışkanlık son dönemlerde azalmaya başladı” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.