1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “NEREYE UZANSAK ELİMİZ YANIYOR”
“NEREYE UZANSAK ELİMİZ YANIYOR”

“NEREYE UZANSAK ELİMİZ YANIYOR”

Lefke bölgesindeki vatandaşlar, ülke genelinde ve bölgede bulunan sorunlara işaret etti, çözüm önerileri sundu, "ülkede ekonomik sorun kalmadı" diyen Başbakan'ın aksine ekonomiden ve işsizlikten dert yandı.

A+A-

Fehime ALASYA

Lefke bölgesindeki vatandaşlar, ülke genelinde ve bölgede bulunan sorunlara işaret etti, çözüm önerileri sundu, "ülkede ekonomik sorun kalmadı" diyen Başbakan'ın aksine ekonomiden ve işsizlikten dert yandı.

“Ülkede en üst yetkilere sahip olsaydınız önceliğiniz hangi sorunları çözmek olurdu?” ve “Nasıl çözerdiniz?” sorularından ola çıkan Lefkeliler, özelde bölgelerinde, genelde ise ülkede mevcut sorunları sıraladı…

Kimisi “Nereden başlayacağımı bilemiyorum?” diyerek ne kadar karamsar olduğunu ifade ederken, kimisi de “Nereye uzansak elimiz yanıyor” diyerek birçok alanda sıkıntı olduğunu savundu.

Ulaşım, eğitim, sağlık, ekonomi gibi birçok alanda sıkıntı olduğuna ve bunların tümünün acil çözüme ihtiyacı olduğuna değinen vatandaşlar, farklı çözüm önerileri sundu.

Ülkede ağlanacak hale gülündüğünü ifade eden bazı vatandaşlar, “Ben de Başbakan olsam, onlar gibi olacağım çünkü o koltuklara oturacağım. O koltuklarda ne hikmet varsa oturan değişiyor… Cumhurbaşkanı da olsam değiştiremem…” diyerek trajikomik yanıtlardan da kaçınmadı.

Bölgedeki en önemli sorunlardan bir diğeri de yatırım olmaması veya yapılan yatırımların sağlıklı yapılmaması olduğuna değinen vatandaşlar, “Her gelene aynı sorunları anlatmaktan sıkıldık” diyor.

Lefkeliler, ülke genelinde ve bölgedeki sorunları sıralarken şu başlıklara değindi:

Ülke Geneldeki Sıkıntılar:                                                       

•          İşsizlik

•          İkinci iş

•          Peşkeş

•          Suç oranlarının artması

•          Ayrımcılık

•          İç huzur

•          Ekonomi

•          Ulaşım

•          Sağlık

•          Eğitim

Lefke bölgesindeki sıkıntılar:

•          Plansız yerleşim

•          Sosyal aktivite alanlarının eksikliği

•          Yatırım

•          İşsizlik

•          Ekonomik kriz

•          Ulaşım

•          Sağlık

Vatandaş ne dedi? Vatandaş ne dedi?

Elif Karakuş Kaşif:

“Emekliye çıkıp evde oturması gereken o kadar çok insan var ki…”

Bence bu ülkenin en önemli sorunu işsizlik. Emekliye çıkıp evde oturması gereken o kadar çok insan var ki… Hala çalışıyorlar veya ikinci işi yapıyorlar, bu işsiz gençlere haksızlık… Artık gençlere kapı açsınlar. Başbakan olsaydım önce gençlere iş kapısı açardım, yaşlıları emekliye ayırırdım. Ekonomiyi düzeltip, daha yaşanabilir bir hale getirirdim. 7 bin TL maaş alan kişiler var, bu hiç adil değil…

Bölgemizdeki en büyük sorun ise ulaşım ve sosyal aktivite eksikliğidir. Çocuklarımızı alıp Güzelyurt’a götürmek zorunda kalıyoruz. Bunların tamamını düzeltmek için çaba gösterirdim…

Mustafa Öney:

“Bence en önemi sorun ülkenin iç huzurunun sağlanmasıdır. Ülkede iç huzur kalmadı. Bölgeye daha fazla iş alanı, yaşam alanı olanağı sağlayacak, doğru ve düzgün yatırım yapılmıyor…”

Kıbrıs meselesinin çözümü falan ‘ham humcuların’ çok ötesinde kaldı. Devlet vatandaşlara işlemek için vardır, kişilere değil. Ben olsam bunun önüne geçerdim.

Bence en önemi sorun ülkenin iç huzurunun sağlanmasıdır. Ülkede iç huzur kalmadı. Başbakan olsaydım etkin denetim ile cezalar ile bunun önüne geçmeye çalışırdım.

Bölgemizde ise en büyük sıkıntı işsizlik ve yatırım olmaması… Bölgeye daha fazla iş alanı, yaşam alanı olanağı sağlayacak, doğru ve düzgün yatırım yapılmıyor…

Galip Gönen:

“Ümidim kalmadı, gerek ülkenin gerek bölgenin sıkıntıları nasıl çözülür inanın bilemiyorum, boşa koyuyorum dolmuyor, doluya koyuyorum almıyor. Cumhurbaşkanı da Başbakan da olsam değiştiremem, onlar gibi olacağım çünkü o koltuklara oturacağım. O koltuklarda ne hikmet varsa oturan değişiyor…”

Her şeyde sorun var, doğru dürüst giden bir kalem yok. Ulaşım, eğitim, sağlık, ekonomi, nereye uzansak elimiz yanıyor. Güzelyurt’u vereceğiz dediler, halkını hasta ettiler, dönüp bir de hastane yapıyoruz dediler. Doktorsuz hastane varken, başka bir hastane yapmaya kalkıyorlar, nerede sistem…

Ben de Başbakan olsam, onlar gibi olacağım çünkü o koltuklara oturacağım. O koltuklarda ne hikmet varsa oturan değişiyor… Cumhurbaşkanı da olsam değiştiremem…

Yepyeni bir nesil gelse belki ama ondan da ümidim kalmadı, gerek ülkenin gerek bölgenin sıkıntıları nasıl çözülür inanın bilemiyorum, boşa koyuyorum dolmuyor, doluya koyuyorum almıyor.

Sadiye Taşar:

“Sağlık sisteminin yanında eğitim de kötüye gidiyor. Bir Başbakan olsaydım, neyi nasıl değiştireceğimi şaşırırdım. Sorunlar çok fazla…”

Bir sağlıkçı olarak, en büyük sorunun sağlık sektöründe olduğunu düşünüyorum. Bu sadece ülkede değil, özellikle Lefke bölgesinde de bu sorun çok fazla hâkim. Doktor olmayan hastane, sağlık ocaklarımız var. Bu çok büyük bir sorun. Sağlık sisteminin yanında eğitim de kötüye gidiyor. Bir Başbakan olsaydım, neyi nasıl değiştireceğimi şaşırırdım. Sorunlar çok fazla…

Dilek Kaya:

“Köklü ve kalıcı çözümler bulunup ileri vadeli çözümler aranmalı”

Ekonomik krizler, trafik, suç oranlarının artması, her alanda bir olumsuz hava hâkim. Nereden düzeltmeye başlanır bilinmiyor. Tek bildiğim, o koltuklarda görev alanlar bunları çözmek için var, artmasına neden olmak için değil. Köklü ve kalıcı çözümler bulunup ileri vadeli çözümler aranmalı. Bölgede de genel olarak işsizlik ve yatırımlar az, adeta çıkmaz bir sokak olduk… Ekip çalışması ile bölgemiz de ülkemiz de daha iyiye taşınabilir.

Yusuf Aykutlu:

“Her gelene aynı sorunları anlatmaktan sıkıldık”

Bence bölgenin en önemli sorunu ekonomik krizdir. İşlerimiz çok düşük, bölgeye hiçbir doğru yatırım yapılmıyor. Her gelene aynı sorunları anlatmaktan sıkıldık. Daha geniş vizyon ve daha ileri vadeli, uzun aşamalı yatırımlar yapılmalı.

Doğukan Öztürk:

“Bence ülkedeki ve bölgedeki en önemli sorun trafik ve hayat pahalılığıdır…”

Bence ülkedeki ve bölgedeki en önemli sorun trafik ve hayat pahalılığıdır… Yeni yollar yapılmaya başlanıyor ve yarım aklıyor. 2 odalı bir eve aylık 300 Sterlin kira ödüyoruz. Burada çok fazla ayrımcılık yapılıyor. Polis ekipleri dahi bu ayrımcılığı yapıyor. Örneğin biz öğrenciyiz ve arabada yangın tüpü yokmuş diye polis bize 150 TL ceza yazıyor… Çünkü amaç ceza yazmak, her ne isterse olsun, öğrenci de gördüğü zaman acımıyor… 

Tuncay Sarıyer:

“Lefke için de kırsal kesim arsası dağıtılır ve mini bir sanayi sitesi kurulup iş alanı açılırsa iyi bir hareketlilik sağlanabilir”

Bence bölgedeki en büyük sorun Kıbrıs sorunudur. Bu da biraz zor çözülür çünkü hiçbir ülke kendi çıkarından taviz vermiyor. Bunu nasıl çözeriz bilemiyorum. Ülke ekonomisi ve gelişimi bundan çok zarar görüyor. Bölgedeki sorunların en büyüğü de burasının ihmal edilmesidir. Bu bölge ülke ekonomisinden de payını alamamaktadır.  Ekonomimiz çok düşüktür.

Bölgeye turizm alanında yatırım yapılmalı, Lefke için de kırsal kesim arsası dağıtılır ve mini bir sanayi sitesi kurulup iş alanı açılırsa iyi bir hareketlilik sağlanabilir. Ben olsam bunları yapardım.

Halil Akbatu:

“Bölgede düzensiz ve plansız kalkınma ve yerleşim var, o yüzden daha da kötüye gidiş olabilir”

Bence işsizlik bu adadaki en büyük sorunlardan bir tanesidir. İş gücü olarak öncelikle yerli halka hak tanınmalı ardından herkese. Bunu ayrımcılık olarak düşünmeyin sakın… Bölgedeki en büyük sorun ise öğrenci nüfusunun giderek artması hatta köy nüfusunu geçmesidir. Bu artış tabi ki güzeldir ama düzensiz ve plansız kalkınma ve yerleşim var, o yüzden daha da kötüye gidiş olabilir…

Seyide Okanar:

“Sanırım en büyük sorun işsizlik ve ayrımcılıktır. İnsanın hakkını savunacak hiçbir merci yok”

Bence ülkede çok fazla sorun var, en önemlisini bulmakta ve çözmekte gerçekten zorlanırdım. Neresinden başlayacağını bilemiyorum. Sanırım en büyük sorun işsizlik ve ayrımcılıktır. İnsanın hakkını savunacak hiçbir merci yok. Herkes işine geldiği gibi davranıyor. Bölgedeki en büyük sorun ise gençlerin yapabilecek hiçbir faaliyetinin olmamasıdır.

Enise Ezer:

“Bölgemizdeki en büyük sorun ise tüm kesimin öğrenciler için çalışıyor olması”

Ülkede çok büyük ayrımcılık var. Tanıdığı, torpili olan her şeyi yapabiliyor, bu bence en büyük sorundur.

Bölgemizdeki en büyük sorun ise tüm kesimin öğrenciler için çalışıyor olması. Küçük çocuklu aileler için, gençler için hiçbir yer yok, çok az eğlence alanı var… Bunlar arttırılabilinir.

Yenidüzen

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.