1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NEYMİŞ EFENDİM KULAK NUMARALARI UYUMSUZ...
NEYMİŞ EFENDİM KULAK NUMARALARI UYUMSUZ...

NEYMİŞ EFENDİM KULAK NUMARALARI UYUMSUZ...

Hastalık bulaşırsa ve hepsi ölürse ne olacak... 6 yıl önce 5 bin TL idi, peki ya şimdi...

A+A-
Hepsi ölürse borçlarımı nasıl öderim!

 

Geçimini hayvancılıktan sağlayan dört çocuk babası Yakup Hacıveli, hayvanlarına bulaşan hastalığın yayılmasından endişe ediyor

 

Düzovalı hayvancı Yakup Hacıveli, hayvanlarına bulaşan salgın bir hastalığın, tümüne yayılmasından endişe ediyor.

 

Hacıveli, geçtiğimiz aylarda birçok bölgeden 450 adet koyun ve keçi satın aldığını söyledi.

 

Hayvanların bir kısmında “Süt kesen hastalığı” olarak bilinen bulaşıcı bir hastalık olduğunu fark eden Hacıveli, Veteriner Dairesi’ne bildirdi.

Hacıveli, bildirime rağmen hayvanların hastalığının tam olarak teşhis edilmediğini öne sürdü. Hacıveli, hayvanların tamamına bu hastalığın bulaşmasından endişeli olduğunu kaydetti.

Yeni doğan kuzuların 60 tanesinin öldüğünü söyleyen Hacıveli, sayının artmasından endişeli olduğunu belirtti.

Hacıveli, “Veteriner Dairesi’ne gittim, hayvanların kulak numaralarının benim adıma kayıtlı olmadığını belirttiler. Bundan dolayı da hayvanlara gerekli tahlilleri yapmayı reddettiler” dedi.

Hastalığın 50 civarında hayvana bulaştığını tahmin ettiğini aktaran Hacıveli, önümüzdeki günlerde 150 civarında hayvanın daha doğum yapacağını ve bu hastalığın yeni doğan hayvanlara bulaşmasından korktuğunu belirtti.

Hacıveli, “Hayvanlar benim adıma değil diye tahlil yapmıyorlar. Satan kişi de borcum olduğu için hayvanları üstüme çevirmiyor. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Doğacak olan hayvanlarım da ölürse ben ne yaparım. Hayvanların borcunu nasıl öderim. Biz parayı sütten kazanıyoruz. Onu da kaybedersek nasıl geçiniriz. Evde, okul çağında dört çocuğum var” dedi.

Veteriner Dairesi’nin hastalığın daha fazla yayılmaması için kendisine iki çeşit ilaç verdiğini ifade eden Hacıveli, altı gün kullanılması gereken ilaçların maliyetin 3 bin TL olduğunu ve bu masrafın da kendisini çok etkilediğini söyledi.

“Tek sorun bu değil”
Ağılının çatısının altı yıl önce çıkan şiddetli bir fırtına yüzünde uçtuğunu aktaran Yakup Hacıveli, sigorta kapsamında olmasına rağmen parasını alamadığını, yetkililerin kendisine parasının hazır olduğunu söylediği halde yıllardır bekletildiğini iddia etti.

Hacıveli, tazmin edilecek rakamın altı yıl önce hesaplandığı zaman 5 bin TL olarak belirlendiğini ancak, günümüz şartlarında bu paraya yıkılan çatının yapılamayacağını öne sürdü. Hacıveli, “Her şeyin fiyatı arttı. Malzemelerin değeri iki üç katına çıktı. Altı yıldır 5 bin TL verilmesini bekliyorum. Şimdi bu parayı verseler de yetersiz. Zaten derdimiz bize yeter bir de hastalıklarla uğraşıyoruz” diye konuştu.

“Satın almadan önce izin alınmalı”
Veteriner Dairesi’nden bir yetkili, üreticinin sorunundan haberdar olduklarını ve konuyla ilgili çalışmalar yaptıkları belirtti.

Hayvanlarda “Süt kesen hastalığı” olduğundan şüphelendiklerini aktaran yetkili, hastalık yayılmadan önlemenin kendi öncelikleri olduğunu ancak, prosedürler nedeniyle biraz gecikme yaşandığını söyledi.

Üreticilerin, hayvan satın almadan önce Veteriner Dairesi’nden izin almalarının şart olduğunu kaydeden yetkili, üreticinin, bu şekilde hem hayvanların sağlık durumunu öğrendiğini hem de damızlık olarak kullanılmasında bir sakınca olup olmadığını öğrenilebileceğini ifade etti.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.