1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NİYET SEVİYEYİ DÜŞÜRMEKSE, MÜZAKERELER ZORA GİRER
NİYET SEVİYEYİ DÜŞÜRMEKSE, MÜZAKERELER ZORA GİRER

NİYET SEVİYEYİ DÜŞÜRMEKSE, MÜZAKERELER ZORA GİRER

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Andreas Mavroyannis’in Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi tarafından “müzakereci” olarak atanmasını KIBRIS’a değerlendirdi:

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Andreas Mavroyannis’in Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi tarafından “müzakereci” olarak atanmasının geç alınmış bir karar olduğunu söyledi. Burada kullanılan sıfatların değil, kişilerin işlevinin önemli olduğunu belirten Ertuğ, Kıbrıs Rum tarafının Mavroyannis’i görüşmeci olarak atamasının arkasındaki niyetin görüşmelerin seviyesini düşürmekse, bunun müzakereleri yokuşa süreceğini belirtti. 

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades’in ekonomiyi bahane göstererek görüşmelerden geri durmasının sahte bir gerekçe olacağını belirten Ertuğ, “Biz de ekonomik zorluklarla uğraşıyoruz ama görüşüyoruz. Çevre felaketleriyle uğraşıyoruz ama görüşüyoruz. Dışişleri ve ekonomi ile ilgili kadroları var. Ancak siyasi iradeyi göstermek Anastasiades’in elindedir” dedi.

“İki lider görüşmeye devam edecek”
Özel Temsilci Ertuğ, Mavroyannis’e farklı görevler yükleyerek, 1980’lerdeki gibi görüşmelerin liderler arasında olmadığı bir durumun yaratılmasının müzakereleri yokuşa süreceğini belirtti.

Ertuğ, “Halkları adına siyasi kararları alacak liderler alabilir. İki lider görüşmeye devam edecek. Ne biz ne de BM bu konuda farklı düşünüyor. Seviyeyi düşürmek doğru değil ve kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

 “Görüşmeler demokratik yöntemlerle seçilmiş tam yetkili iki lider arasındadır. Bir seviye düşürmek söz konusuysa bu durum müzakereleri zorlaştırır ve karşı tarafın ayak sürüme politikasını devam ettirdiğini gösterir” diyen Ertuğ, Mavroyannis’in müzakereciliğinin onaylandığı Ulusal Konsey toplantısında, görüşmecinin sadece Anastasiadis’e karşı değil, aynı zamanda Ulusal Konsey’e ve konsey altında oluşturulacak komitelere karşı da sorumlu olacağının altını çizdi.

Ulusal Konsey’in yetkileri
Son zamanlarda Ulusal Konsey’e verilen yetkiler nedeniyle Kıbrıs Türk tarafının müzakereleri Kıbrıslı Rum liderle mi yoksa konseyle mi yapacağı sorusunu sorduğunu anlatan Ertuğ, “Sayın Anastasiades müzakerelerde öneri yaparken, halkın %75’ini temsil eden siyasi partilerden oluşan Ulusal Konsey’in olurunu alacağını söylüyor. Hatta bizim yapacağımız öneriler dahi, ancak o %75’in onaylaması halinde ele alabileceğini söylemektedir” dedi.

 Ulusal Konsey’in Kıbrıs bağlamında ne noktada durduğunun ortada olduğunu kaydeden Ertuğ, “Burada katı görüşlü partilerin üstünlüğü söz konusudur. Öngörülen son derece karmaşık bir mekanizmadır ve bu mekanizma içerisinde özel temsilcinin veya onlar görüşmeci diyor, nasıl bir manevra alanı olacağı, nasıl hareket edebileceği tartışma konusudur” diye konuştu. 

“Anastasiades yetkilerini tamamen Ulusal Konsey’e devretti”
 Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ertuğ, Ulusal Konsey kararlarının Anastasiades’in üzerinde bağlayıcılığının da olacağı konusunda haberler çıktığını, bunun da Kıbrıslı Rum liderin yetkilerini tamamen Ulusal Konsey’e devrettiğini gösterdiğine işaret etti.

“Ulusal Konsey’in yetkileri yanında yapısallığının da geliştirilmekte olduğu görülmektedir. Bildiğimiz kadarıyla Ulusal Konsey bir danışma kurulu ancak icra yetkileriyle donatılıyor” diyen Ertuğ, bu durumun müzakereleri zorlaştıracağını belirtti.

Osman Ertuğ şöyle devam etti:
“Bu müzakereleri zorlaştırır ve karşı tarafın ayak sürüme politikasını devam ettirdiği görüşüyor. Son derece karmaşık bir mekanizma konuluyor ortaya. Bu kararların pratikteki uygulamalarını masada göreceğiz ancak olumlu sinyaller değil. Buraya yakında gelecek olan Downer’le bunları ele alıp kaygılarımızı paylaşacağız çünkü biz uzayıp giden değil, zaman takvimi olan ve sonuç alıcı görüşmeler istiyoruz. Bu meseleyi artık sonuçlandırmak istiyoruz ve masaya dönmelerini bekliyoruz.”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanı Alexander Downer’in ay sonu adaya gelip Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Kıbrıslı Rum lider Anastasiades ve her iki taraftaki özel temsilcilerle görüşmede bulunacağını kaydeden Ertuğ, ancak bu görüşmeler sırasında müzakerelerin başlama tarihinin belirlenip belirlenmeyeceği konusunda bir şeyler söylemenin zor olduğunu anlattı. 

Cyprus Mail’den Stefanos Evripiu ise, Anastasiades’in görüşmeleri yürütecek birini atayacağını bir yıl önce açıkladığını ve görüşmelerin büyük bir ihtimalle Mavroyannis tarafından yürüteceğini kaydetti. Evripidu, Anastasiades’in müzakereci atamasının bir nedeninin de Türkiye’yi görüşmelere müdahil etme niyetinin daha kolay bir şekilde gerçeğe dönüştürmek olabileceğine vurgu yaptı.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.