1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 'ÖĞRENCİ' ADI ALTINDA YÜZLERCE...
'ÖĞRENCİ' ADI ALTINDA YÜZLERCE...

'ÖĞRENCİ' ADI ALTINDA YÜZLERCE...

Ciddi önlem şart!

A+A-

Züleyha Karaman

KKTC Esnaf ve Sanaatkarlar Merkez Birliği (KESMB) Genel Başkanı Kemal Altuncuoğlu, üniversiteye kayıt yaptırıp hiç okula gitmeden çalışama hayatına atılan yabancı uyruklu yüzlerce öğrencilerin, piyasada kaçak işçilik yaptığını belirterek,  bu duruma karşı yetkililerin ciddi önlem alması gerektiğini söyledi.

Altuncuoğlu, üniversiteleri kılıf olarak kullanan, özellikle Afrika ülkelerinden gelen yabancı uyruklu öğrencilerin, piyasada kaçak işçilik yaptığını vurguladı. Altuncuoğlu, bu öğrencilerin, gerçekten okula giden öğrencilerin ve gerekli izinlerini çıkarıp, vergisini ödeyerek çalışanların hakkını çaldığını kaydetti.

Ülkede çok sayıdaki bar, cafe, restorant ve barlarda üniversite öğrencilerin çalıştığına işaret eden Altıncuoğlu, “Okula kaydını yaptırıp, okul kaydını kılıf olarak kullanıp çalışma hayatına atılıyorlar. Bu da büyük bir kaçakçılık örneği.  Bu çok önemli bir konu, ortada haksız kazanç da var. Diğer vatandaşlar çalışmak için vergisini verirken, bunlar hiçbir şey vermeden sadece okul kaydını yaptırıp, çalışmaya başlıyor. Aslında burada okulların da sorgulanması lazım. Asıl sorumluluk okulun. Bir öğrenci okula kaydını yaptırıp da devam etmiyorsa okulun bu durumu Polis Muhaceret’a veya İçişleri Bakanlığı’na bildirip, okuldan çıkışını vermesi gerekir” diye konuştu.

Üniversiteye kaydını yaptırıp da okula gitmen çalışan yüzlerce yabancı uyruklu öğrenci olduğuna işaret eden Kemal Altuncuoğlu, “Okula kayıt yaptıran ama okula gitmeden piyasada kaçak işçi olarak çalışan yüzlerce Afrikalı öğrenci var” dedi.

“SAĞLIKSIZ HİZMET ALINIYOR”

KKTC’ye çalışma izni ile getirdikleri meslek erbabı insanlara sağlık rapor alındığını,sağlık raporlarında en ufak sorun çıktığında bu insanların hemen ülke dışına çıkarıldığına ve çalışamadığına vurgu yapan Kemal Altuncuoğlu, şöyle devam etti:

“Sağlık raporlarında sorun olan insanlara çalışma izni verilmiyor ve geri gönderiliyor. Ama üniversiteye kayıt yaptıranlar ve kaçak işçi olarak çalışanların sağlık kontrolü olmadığı için, bu kişilerden sağlıksız hizmet alınıyor. İnsanlara bir çok bulaşıcı hastalık bulaşma riski var. Konunun bir de güvenlik boyutu var. Afrika ülkelerinden gelen öğrencilerin çoğu suça bulaşmış durumda. Bir çoğu sağlıksız ortamda yaşıyor ve çalıştıkları yerlere de kendi sağlıksız durumlarını taşıyorlar, durum çok kötü. İş yerleri de bu durumdan sorumludur.”

Hükümete, üniversite öğrencisi kaçak işçiler konusunda acil tedbir alması çağrısı yapan Altuncuoğlu, “Hükümet, üniversitelerin yöneticilerini derhal toplantıya çağırsın. Kayıtları olup da okula devam etmeyen öğrencilerin ülkeden çıkışını versinler. Üniversiteler, kaydını yaptığı öğrencinin sorumluluğunu alıyor, ‘bu benim öğrencim’ diyor, kaydı yapılan öğrencinin okula devam edip etmediğinin takibinin yapılması gerekiyor. Bu durum üniversitelerimiz için de imaj zedelenmesi olur.  Gerçekten okuyan, okuluna devam eden öğrencilerin de hakları yeniyor. Gecikmeden tedbir alınmalı” diye konuştu.

Halkın Sesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.