1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. OKKALI ZAM!
OKKALI ZAM!

OKKALI ZAM!

İğneden ipliğe her şeyin zamlandığı ülkemizde,

A+A-

İğneden ipliğe her şeyin zamlandığı ülkemizde, taksi ve toplu taşımacılık ücretleri de artırıldı. İzin kurulu, kısa süre sonra yürürlüğe girecek yüzde 26.5’luk artış oranını onayladı

Ceren ÖZBİL

Ülkemizde zamlar bir türlü dinmiyor. Dövizin tavan yaptığı, alım gücünün hayat pahalılığı karşısında sürekli eridiği KKTC’de zam fırtınası sürüyor. Hükümet, şimdi de taksi ve toplu taşımacılık ücretlerine zam yaptı.

Hükümet ve sektör temsilcilerinden oluşan izin kurulu, taksi ve toplu taşımacılık ücretlerine yüzde 26.5 oranında zam yaptı. Bu kararın kısa süre içerisinde uygulamaya konulması bekleniyor.

İzin kurulu toplantısında toplu taşımacılık temsilcileri yüzde 33, hükümet ise yüzde 22 oranında zam önerdi. Ancak taraflar yüzde 26.5'te uzlaştı.

Yeni tarifelerin uygulamaya konulmasının ardından, 3.45 TL'den başlayıp her 200 metrede bir aynı oranda artan taksilerin gündüz tarifesi 4.36 TL; 3.90 TL'den başlayan gece tarifesinin ise 4.93 TL civarında olması bekleniyor.

Ayrıca şu anda 9 TL olan Lefkoşa- Mağusa arasındaki toplu taşımacılık biletleri de yaklaşık 11.34, 7 TL olan Lefkoşa-Dörtyol bileti 8.85 TL, 5 TL olan Girne-Lefkoşa ile Lefkoşa-Haspolat bileti 6.32 TL ve 10 TL olan Mağusa- Girne bileti de 12.65 TL'ye yükselecek.

Ancak abone ve öğrencilere bu artış, yüzde 10'luk indirimin ardından yüzde 16.5 TL olarak yansıyacak.

 

Gözay: Yüzde 26.5'lik zamda uzlaşı sağlandı

Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı Kemal Gözay, taksi ve topluma taşımacılık ücretlerine yüzde 26.5 zam yapılması konusunda yetkililerle anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Konunun ön izin kurulunda değerlendirildiğini ifade eden Gözay, toplu taşımacıların yüzde 33'lük bir zam isteyip hükümet kanadının da yüzde 22 zam yapılmasını önerdiğini anlattı.

Gözay, uzlaşının ise yüzde 26.5 üzerinde sağlandığını belirtti ve zammın uygulamaya girmesi için usulen 21 gün geçmesi gerektiğini söyledi.

"Maliyetimiz arttı"

Dövizin yükselmesine bağlı olarak araç parçalarının ve akaryakıt giderinin arttığına işaret eden Gözay, bu doğrultuda zammın kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Gözay, Avrupa ve Türkiye'deki taksi ücretlerine dikkati çekerek, KKTC'de uygulanan fiyatların bu ülkelere oranla çok düşük olduğunu belirtti.

Topaloğlu: Yüzde 16 olarak yansıyacak

Kar-İş Başkanı Fuat Topaloğlu, izin kurulu kararı doğrultusunda toplu taşımacılık ücretlerinin yüzde 26.5 artacağını ancak bunun vatandaşa yüzde 16.5 olarak yansıyacağını anlattı.

Abonelere ve öğrencilere yüzde 10 indirim yapıldığından söz eden Topaloğlu, yüzde 26.5'ten yüzde 10 düşüldüğünde geriye yüzde 16.6 kaldığını belirtti.

Akaryakıt ve yedek parça fiyatlarının artmasının ardından sektörün ekonomik yönden zor duruma girdiğinden söz eden Fuat Topaloğlu, kendilerinin önerisinin yüzde 33'lük artış olduğunu söyledi.

Topaloğlu ancak alınan kararın yüzde 26.5 olup, uygulamaya başlanması içinde Ulaştırma Bakanlığı'ndan cevap beklediklerini ifade etti.

Fuat Topaloğlu ayrıca yaklaşık 3 buçuk yıldır, toplu taşımacılık fiyatlarının değişmediğinin altını çizdi.

Kıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.