1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. OKULLAR AÇILMADAN DERTLER BİRİKTİ
OKULLAR AÇILMADAN DERTLER BİRİKTİ

OKULLAR AÇILMADAN DERTLER BİRİKTİ

Kadrolar doldurulmadı... 50 okul halen tadil edilmedi... Devlet suskun, sendikalar tepkili ;

A+A-

OKULLAR AÇILMADAN DERTLER BİRİKTİ

İlk ve orta dereceli okullarda eksik müdür, müdür muavini ve öğretmen kadroları doldurulmadı. 50 okul ise halen tadil edilmedi. Devlet suskun, sendikalar tepkili

OKULLAR ÖĞRETMENSİZ: Orta eğitimde bu yıl 8 müdür 11 müdür muavini, 102 de öğretmen ihtiyacı var. Ancak sadece 40 öğretmen kadrosu için münhal açıldı. İlkokullarda ise 2 müdür, 7 de müdür muavinine ihtiyaç var. Talep edilen öğretmen kadrosu ise 47, açılan münhal sayısı 10

TADİLAT YAPILMADI: İlkokullarda inşaata dayalı altyapı eksikliklerinin giderilmesi hususunda da hükümet henüz bir adım atmadı. Aralarında başkent Lefkoşa’nın bilinen okullarının da bulunduğu 50 okulun yeni eğitim yılına girilmeden tamir edilmesi gerekiyor

SENDİKALAR TEPKİLİ: KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, devlet okullarına yönelik ilgisizliğe dikkati çekerek eğitimin devlet eli ile şirketlere peşkeş çekildiğini öne sürdü. KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise yetkilileri “Kervan yolda sıraya düzülür, yola çıkalım da bir bakacağız” mantığıyla hareket etmekle suçladı

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, orta eğitimde şu an itibarı ile 8 müdür 11 müdür muavini, 102 de öğretmen ihtiyacı olduğunu belirtti.

Yeni eğitim yılında kadro sorununun yaşanmaması için orta eğitimde 100’ün üzerinde münhal açılması gerektiğini söyleyen Gökçebel, ancak sadece 40 öğretmen münhali açıldığını söyledi.

40 öğretmen münhalinin ise ihtiyaca ve var olan kadroya göre yapılmadığını öne süren Tahir Gökçebel, “102 öğretmene ihtiyaç varken 40 münhal açıldı. Üstelik bu da göstermelik bir münhal oldu. Örneğin kuaförlük öğretmeni almak için 5 münhal ilan edildi. Oysa kuaförlüğe başvuracak bir tane öğretmen yok. Bugün en az 10 Rehber öğretmene ihtiyaç var ve bu kadrolara başvuracak yeterli sayıda mezun var. Ancak açılan münhal sayısı 1 tane” dedi.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil ise bugün itibarı ile ilkokullarda 2 müdür, 7 tane de müdür muavini muavinine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Bu yıl 47 öğretmen kadrosu talep ettiklerini ifade eden Elcil, ancak 10 öğretmen kadrosu verildiğini söyledi.

İlköğretimde inşaata dayalı altyapı eksikliklerinin de aynen devam ettiğini dile getiren KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, 50 okulun elden geçirilmesi gerektiği ifade edildi.
Elcil, özel eğitimdeki sorunlara ise hiç el değdirilmediğini ifade etti.

50 okul halen tadil edilmedi
İlkokullarda inşaata dayalı altyapı eksiklikleri ise kaldığı yerden devam ediyor. KTÖS’ten alınan bilgiye göre yeni eğitim yılına başlamadan 50 okulun tadil edilmesi gerekiyor.

İnşaata dayalı altyapı eksiklikleri olan okullar şunlar:
Mağusa Özel Eğitim Merkezi, Hamitköy İlkokulu, Gazi İlkokulu, Çağlayan İlkokulu, Şht. Hüseyin Akil İlkokulu, Alayköy İlkokulu, Lapta İlkokulu, Alasya İlkokulu, Ağırdağ -Dağyolu İlkokulu, Çatalköy İlkokulu, Esentepe İlkokulu, 23 Nisan İlkokulu, Erdal Abit İlkokulu, Yedidalga İlkokulu, Girne Karakum Anaokulu, Girne Bölgesi Dört yaş ihtiyacı için ek okul inşası, Mağusa Bölgesi Dört yaş ihtiyacı için ek okul inşası (kullanılabilecek bina mevcuttur) Haspolat İlkokulu, Alsancak İlkokulu, Şht. Ertuğrul İlkokulu, Gelibolu İlkokulu, Şht. Yalçın İlkokulu, Yeniyüzyıl İlkokulu, Gaziköy Anaokulu, Beyarmudu İlkokulu, Gönyeli Fazıl Plümer Anaokulu, Gönyeli İlkokulu, Görme Engelliler Okulu, Polatpaşa İlkokulu, Şht. Osman Ahmet İlkokulu, Dörtyol İlkokulu, Eşref Bitlis İlkokulu, Akdoğan Dr. Fazıl Küçük İlkokulu, İnönü İlkokulu, Tatlısu İlkokulu, Türkmenköy İlkokulu, Dikmen İlkokulu, Gaziveran Anaokulu, Büyükkonuk İlkokulu, Çayırova İlkokulu, Atatürk Öğretmen Akademisi, Şht. Tuncer İlkokulu, Şht. Hasan Cafer İlkokulu, Barış İlkokulu, Girne Maarif Anaokulu, Y.Boğaziçi İlkokulu, Şht. Doğan İlkokulu, Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi, Şht. Menteş Zorba İlkokulu, Kumyalı İlkokulu.

***
Gökçebel: 102 öğretmen ihtiyacı var
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, okulların açılacağı eylül ayına sayılı günler kalmasına rağmen orta eğitimde sıkıntıların aynen devam ettiğini kaydetti.

Orta eğitimde bu yıl 102 öğretmene ihtiyaç olduğunu kaydeden Tahir Gökçebel, açılan münhal sayısının ise 40 olduğunu ifade etti.

Göç Yasası ile öğretmenlerin içine düşürüldüğü durum, okullardaki alt yapı eksikliği ve mevcut müfredat programlarına da değinen Gökçebel, “Müdür, müdür muavini, atölye şefi, hademe gibi ihtiyaçları da koyacak olursak, eğitimin temel ihtiyaçların bile gideremediği bir anlayışla eğitimde kaliteden söz etmek mümkün değildir” diye konuştu.

Sendika olarak orta eğitimdeki sıkıntıları ve talepleri gerek basın aracılığı ile gerekse yüz yüze yapılan toplantılarda hükümete ve Eğitim Bakanlığı’na birçok kez ilettiklerini anlatan Tahir Gökçebel, sıkıntıların Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu’na önceki gün sendikaya gerçekleştirdiği ziyarette bir kez daha aktarıldığını kaydetti.

“Okullar çağdaş Medine dilencisine döndürüldü”
Tahir Gökçebel, hiçbir devlet okuluna tahsil edilmiş bir bütçe olmadığını ileri sürerek, gelinen noktada devlet okullarının çağdaş Medine dilencisine dönüştürüldüğünü savundu.

Gökçebel, “Hiçbir devlet okula tahsis edilmiş bir bütçe bulunmamaktadır. Bu yılda kendi yağı ile kavrulmaya çalışacak, esas işi temel eğitim olan okul yönetimi ise yine sorun çözmek zorunda kalacak. Bütçe olmadığı için yasadışı olmasına rağmen okullar, kayıt yaparken bağış alacak, etkinlikler yapacak, okul aile birliği kaynak elde etmek için çaba sarf edecek, elde edilen kazançla da en acil ihtiyaçlar karşılanacak” diye konuştu.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, “Okullara bütçe tahsis edilmemesinin ekonomik darlıktan çok anlayışla ilgili olduğunu da yetkililere söyledik. Bugün tek kalemde, tek şirkete milyonlarca lira vergi bağışı yapılıyor ama öğretmene gelince ‘alamam, kaynak yok’ deniliyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Akla da sığmıyor” dedi.

“Eğitim devlet eli ile şirketlere peşkeş çekiliyor”
Tahir Gökçebel, okulların bu yıl da sorunsuz açılmayacağını söyledi. Eğitimin ise devlet eli ile şirketlere peşkeş çekildiğini öne süren Gökçebel, şu ifadelere yer verdi:

“İlk ve ortaokullar için müfredat değişecek denildi. TC Büyükelçiliği bunun için 3.5 milyon TL’nin üzerinde kaynak aktardı. Bu kitapların yazımı için özel komite kuruldu. Şuanda da özel komiteler tarafından kitaplar yazılıyor. KTOEÖS olarak müfredat konusunun şart olduğunu daha önce defalarca dile getirdiğimiz için de yazım işinin ilk aşamasına bizi davet ettiler. Kitapların nasıl olacağı, felsefesinin ne olacağı konusunda beraber çalıştık. Ancak kitap yazım aşamasında sendikamız devre dışı bırakıldı. Nedeni ise TC Büyükelçiliği’nin gizli ideolojisini ve ajandasını kitaplara sokmak isteyen anlayışın bizim orada olmamızdan rahatsız olmasıdır. Pek iyi soruyorum, eğer TC Büyükelçiliği ülkedeki eğitim sistemi ile ilgili gerekli kaynağı verdi diye müfredatı da belirleyecekse bizim Milli Eğitim Bakanlığı ne işe yarıyor? Öte yandan 25 milyon Euro kaynak ha külliye ile birlikte İlahiyata aktarıldı. İdeolojik yapıya para var da devlet okullarına mı yok. Devlet eğitim eli ile şirketlere peşkeş çekiliyor.”

“Münhaller göstermelik”
Geçen yıl 2 bin 225 öğrencinin öğretmen eksikliği nedeni ile ilk sınavlara giremediğini hatırlatan Tahir Gökçebel, mevcut koşullar da bu yıl da böyle olacağını söyledi.

Tahir Gökçebel, “102 öğretmene ihtiyaç varken 40 münhal açıldı. Üstelik bu da göstermelik bir münhal oldu. Örneğin kuaförlük öğretmeni almak için 5 münhal ilan edildi. Oysa kuaförlüğe başvuracak bir tane öğretmen yok. Bugün en az 10 Rehber öğretmene ihtiyaç var ve bu kadrolara başvuracak yeterli sayıda mezun var. Ancak açılan münhal sayısı 1 tane” dedi.

Gökçebel, açılan münhallerin ihtiyaca ve var olan kadroya göre yapılmadığını kaydetti.

***

Elcil: Devlet, kervan yolda sıraya düzülür mantığında

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, bugün itibarı ile ilkokullarda 2 müdür, 7 tane de müdür muavini muavinine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

İlkokullardaki bu yıl öğretmen ihtiyacının giderilmesi için de 47 kadro talep ettiklerini ifade eden Elcil, ancak 10 öğretmen kadrosu verildiğini söyledi.

ilköğretimde inşaata dayalı altyapı eksikliklerinin de aynen devam ettiğini dile getiren KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, 50 ilkokulun elden geçirilmesi gerektiği ifade edildi.

Özel eğitimde de sıkıntıların giderilmesi hususunda henüz bir adım atılmadığını belirten Elcil, yetkililerin ise “Kervan yolda sıraya düzülür, yola çıkalım da bir bakacağız” mantığında hareket ettiğini savundu.

“Özel eğitimde de değişen bir şey yok”
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, yeni eğitim yılının başlamasına kısa bir zaman kalmasına rağmen özel eğitim okullarında da altyapı, öğretmen ve personel ihtiyaçları giderilmediğini söyledi.

Özel eğitimdeki sorunlar şu şekilde sıralandı: Yeşilyurt Özel Eğitim Merkezi’nde ve Girne Özel Eğitim Merkezi’nde 1’er özel eğitim öğretmenine ihtiyaç var. Yeşilyurt Özel Eğitim Merkezi’nde ayrıca elektrik altyapısının değiştirilmesi gerekiyor.

Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi’nde ise 1 özel eğitim öğretmeni, 1 beden eğitimi öğretmeni, 1 müzik öğretmeni, 1 dil terapisti, 1 psikolog, 1 fizik tedavi uzmanı, 1 teknoloji tasarım öğretmeni, 1 el işi öğretmeni (haftanın belli günlerinde gelebilirler) acil ihtiyaç.

Okulda ayrıca oyun alanına, asansörlü bir minibüse, okul binasının da asansöre ihtiyacı var.
Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi’nde ise 3 özel eğitim öğretmeni, iki atölye öğretmeni, bir resim ve bir müzik öğretmeni ihtiyacı var.

Mağusa Özel Eğitim Merkezi

Mağusa Özel Eğitim Merkezi’nde ise 1 müdür, 6 özel eğitim öğretmeni (zihinsel engelliler öğretmenliği mezunu), 2 konuşma terapisti, 1 rehber öğretmen, 1 psikolog, 1 müzik terapisti, 1 drama eğitimcisi, 1 beden eğitimi öğretmeni, 1 teknoloji tasarım öğretmeni ve 1 de hademeye ihtiyaç var. Mağusa Özel Eğitim Merkezi’nde ayrıca, asbestli çatıların değişmesi, okulun dış bahçe duvarının yenilenmesi, oyun alanının zemini kauçukla kaplanması gerekiyor.
Okulda, özel eğitim öğrencilerine yönelik oyuncak ve çocuk parkı ihtiyacı var, okul içi ve dışı (bahçe) için zil ve ses sisteminin kurulması gerekiyor.

Yeni eğitim yılı için belirlenen teknolojik ihtiyaçlar ise 10 adet akıllı tahta, 4 gelişmiş bilgisayar, 1 renkli lazer yazıcı şeklinde.

Mağusa Özel Eğitim Merkezi’ne yine yeni eğitim yılında hazır olmak üzere bir otobüs alınması şart. 150 m2 su bazlı parke döşemesi, 15 adet ofis sandalyesi, 2 adet aspiratör sigortalı-sanayi tipi, okul güvenliğinin sağlanması için kamera sistemi, ahşap atölyesi için üç (3) adet tavan vantilatörü de okulun önemli ihtiyaçları arasında.

Havadis

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.