1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. OLDUKÇA İLGİNÇ BİR DURUM...
OLDUKÇA İLGİNÇ BİR DURUM...

OLDUKÇA İLGİNÇ BİR DURUM...

KKTC'li gençler tarafından sosyal medya da paylaşılan fotoğraflar Rumları öfkelendirdi;

A+A-

Girne’deki Rum Ortodoks mezarlığında model çekimi yapılması, Güney Kıbrıs’ı ayağa kaldırdı. Kilisenin, konuyu Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği yetkililerine iletmesi sonrasında, KKTC Din İşleri Dairesi de geniş çaplı araştırma başlattı.

Rum mezarlığında model çekimi yapanlardan biri olan Yakın Doğu Üniversitesi  grafik ve tasarım bölümü öğrencilerinden Bilal Baştemur “Bizden önce de burada birçok çerkim yapılmış Ama yaptığımızın doğru olmadığını biliyorum ve Rumlardan özür diliyorum” dedi.

Baştemur, model çekimlerinin facebook ortamında dolaştığını ve Rumların bunu fark ederek medyanın gündemine taşıdığını söyledi. Bilal, Rum tarafında yayın yapan Antenna televizyonunun dün bu konuyu gündeme taşıdığını ve ortalığın karıştığını belirtirken, kendisine ulaşan gazeteci aracılığıyla Rum halkından özür dilediğini söyledi.

Baştemur, “Bu çekimleri hangi firma adına ve ne maksatla yapıyordunuz?” sorusuna “herhangi bir firma adına değil, kendi ajansım için yapıyordum” yanıtını verdi. Baştemur, mezarlıkta çekilen fotoğrafların katalogta kullanılmadığını, sadece ajansın web sayfasında ve facebook’ta yer aldığını kaydetti.

9 ay önce çekilmiş

Rum tarafının eline geçen ve şikayet konusu olan fotoğrafları yaklaşık 9 ay önce Girne’nin merkezinde bulunan terkedilmiş eski bir Rum mezarlığında çektiğini söyleyen Bilal Baştemur “Aradan bunca zaman geçtikten sonra fotoğrafların bu kadar tepki görmesi beni açıkcası meraklandırdı. Çünkü ilk defa ben çekmedim. Benden önce çok çeken ardaşlar oldu, bunlar neden olay olamadı da benim çektiğim olay oldum anlam veremedim”dedi.

“Tabiki yaptığımız doğru değil” diyen Baştemur şöyle devam etti:

“Farklı bir amaç düşünmeden çekim yapmaya gittik. Mezarlığın girişindeki güvenlikten izin alarak içeriye girdik. ‘Sorun olmaz, girin’ dedi.  Biz de girdik. Mezarlıkta  etrafa atılan taşları bir kenara alarak çekim yaptım. Yaptığımızın hata olduğunu kabul ediyorum ama herkesten samimiyetle özür diliyorum.

Biz bu işi insanları kışkırtmak için yapmadık, yanlış anlaşılmaya neden olduğumuz için tekrar özür diliyorum.  Böyle bir çekim yaptığım için pişmanım. Daha önceden yapıldığı için biz de yaptık, böyle tepki gördüğü için de çok üzüldük.

Çektiğimiz fotoğrafları internet sitesinde kullandık. İnternet üzerinden tanıtım yapıldı, başka bir yerde kullanılmadı. Model olarak kullandığımız arkadaşlar da benim gibi üniversite öğrencisi.”

Atalay: Bizi de üzdü

Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Atalay “Hangi inanç grubuna mensup olursa olsun bizim inançlarımız ve insani duyarlılığımız ibadethaneler, mezarlıklar ve diğer dini nitelikli mekanlara saygı duymayı gerektirir” dedi.

Türk tarafındaki bir Hıristiyan mezarlığında model çekimi yapıldığına ilişkin iddiaların kendilerini üzdüğünü belirten Atalay şöyle dedi:

“Toplumların manevi duygu ve duyarlılıkları konusunda, özellikle mezarlıkları konusunda hassasiyetiyle bilinen Kıbrıs Türk toplumunun fertleri olarak, başka inançların mezarlarına saygısızlık addedilecek bu tür eylemleri yadırgıyor, duyarlı davranmayı salık veriyorum.” 

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.