1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ORANTISIZ SU ÇEKİLİYOR
ORANTISIZ SU ÇEKİLİYOR

ORANTISIZ SU ÇEKİLİYOR

Esentepe bölgesinde bulunan Çiftlikdere Göleti’ndeki su seviyesinin her geçen gün azalması tepkileri de beraberinde getirdi:

A+A-

Çiftlikdere Göleti’nin daha yaz gelmeden süratle suyunun çekildiğini iddia eden bölge sakinleri yetkililerin önlem almasını istedi. 2008 ve son iki yılda üst üste kuruyan göletin kuruma sebebini bölgedeki golf tesislerine bağlayan vatandaşlar, ‘Orantısız su çekiliyor’ dedi. Göletten herkesin faydalanmasını ancak kış gelmeden göletin kurutulmasıyla ekolojik dengeye ve bölge halkına haksızlık yapıldığını savunan vatandaşlar, gerekirse eylem yapacaklarını söyledi. Bölge sakinleri golf şirketinin devletin yaptığı pompa odasına borular bağlayarak kendi tesislerine buradan su aktardığını daı iddia etti.

Star Kıbrıs’a konuşan Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, bu konunun yeni olmadığını yıllardır aynı senaryoların yazıldığını ama hiçbir devlet yetkilisinin konuya ciddi eğilmediğini bu sebeple göletin suyunun amaç dışı kullanıldığını söyledi.

SUYU DENİZDEN SAĞLAYACAKLARDI
Sahir konu hakkında şunları söyledi: “Çiftlikdere Göleti son yıllarda bilinçli su çekilerek kurutulmuştur. Gölet içi ve çevresinde oluşan doğal yaşam suyun kurumasıyla birlikte ne yazık ki sona ermektedir. Bölgede bulunan golf şirketi, tesisleri için deniz suyunu arıtarak su sağlayacağı ve bu şekilde sulama yapılacağını taahhüt etmesine rağmen suyu göletten sağlayarak bu göletin kurumasına neden oluyor. Standart bir golf sahası yaklaşık 12 bin insanın kullanacağı günlük suyu bir günde tüketmektedir. Bugün bir metrekarelik alanın sulanması için bir yılda 6 ton su gitmektedir. Öyle görülüyor ki, bu yılda suyun bu şekilde çekilmesiyle birkaç aya kadar göletin kuruması içten bile değildir. Yetkili makamların göl kurumadan gerekli önlemleri alması sağlanmalıdır.”

TEMİZLİK YAPILMIYOR
Öte yandan, golf şirketi yetkililerinin her yıl gölet tabanını temizlemeyi taahhüt ettiklerini ve bu yüzden kuruttuklarını söylemelerine rağmen, temizlik yapılmadığı iddia edildi. Bölge sakinleri önlem alınmazsa vatandaşların gölete gelerek burada bir eylem gerçekleştireceklerini ifade etti.

Kaynak:Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.