1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ORGAN NAKLİ YASA TASARISI MECLİS KOMİTESİNDE”
“ORGAN NAKLİ YASA TASARISI MECLİS KOMİTESİNDE”

“ORGAN NAKLİ YASA TASARISI MECLİS KOMİTESİNDE”

Ülke genelinde ;

A+A-

SAĞLIK BAKANI GÜLLE: “ÜLKE GENELİNDE DİYALİZ MERKEZLERİ OLUŞTURARAK DAHA ÇAĞDAŞ BİR SİSTEM HEDEFLİYORUZ”

“GİRNE’DE DE KISA BİR SÜRE SONRA YENİ DİYALİZ MERKEZİ KURULACAK”

“ORGAN NAKLİ YASA TASARISI MECLİS KOMİTESİNDE”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, ülke genelinde yeterli personele ve cihaza sahip diyaliz merkezleri oluşturarak hastalara daha çağdaş hizmet verebilecek bir sistem kurmayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Gülle, Lefkoşa ve Gazimağusa’nın ardından Girne’de de kısa bir süre sonra diyaliz merkezini hizmete koyacaklarını, böylelikle 3 bölgede aynı anda hemodiyaliz hizmeti verilebileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Gülle,“Organ Nakli Yasa Tasarısı’nın Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında, ‘sağlığın korunması’ başlığı altında, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanarak Cumhuriyet Meclisi’nin alt komitesine gönderildiğini belirterek, Komite’de son rötuşlar yapıldıktan sonra kısa bir süre zarfında tasarının yasalaşmasını beklediklerini ifade etti.

LEFKOŞA VE GAZİMAĞUSA’DA 21 BİN SEANS

Dünya Böbrek Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, böbrek ve diyaliz hastalarının KKTC’de de önemli bir hasta grubunu oluşturduğunu ifade ederek,  Lefkoşa’da 25 hemodiyaliz makinesiyle yılda ortalama 15 bin, Gazimağusa’da ise 7 makineyle 6 bin diyaliz seansı yapıldığını kaydetti.

Gülle, Girne’ye yeni bir diyaliz merkezi yapılması için başlatılan çalışmaların devam ettiğini de belirterek, Girne Akçiçek Hastanesi bünyesinde kısa bir süre sonra hizmete koymayı planladıkları yeni diyaliz merkeziyle, ülkenin 3 farklı bölgesinde aynı anda hemodiyaliz hizmeti servisi verilebileceğini bildirdi.

ORGAN NAKLİ YASASI...

Halk dilinde Organ Nakli Yasası olarak bilinen yasa çalışması hakkında da açıklamalarda bulunan Gülle, yasa tasarısının Meclis komitesine sevk edildiğini belirterek şunları ifade etti:

“İnsan, Hücre, Doku Organların Bağışlanması, Nakil, Tedarik Edilmesi, Test Edilmesi, İşlenmesi, Korunması, Saklanması, Dağıtımına ve Gereğinde İmhasına İlişkin Güvenlik ve Kalite Standartlarının Belirlenmesi Yasa Tasarısı, Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında sağlığın korunması başlığı altında, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmıştır. Yasa tasarısı, Cumhuriyet Meclisi alt komitesinde görüşülüyor. Son rötuşlar yapıldıktan sonra kısa bir süre zarfında tasarının yasalaşmasını hedefliyoruz”

KRONİK BÖBREK HASTALIĞI

Bakan Gülle, dünyada erişkinlerin yüzde 10’unda kronik böbrek hastalığı olduğunun tahmin edildiğini belirterek, hastalığın ilerleyici ancak önlenebilir olduğunu belirtti.

BULGULAR AVRUPA ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Gülle, 2011 yılı verilerine göre, KKTC’de insidans hızı (bir toplumda yeni olguların oluşma hızı) milyon nüfusta yılda 327, prevalans hızı (hastalıktan etkilenen nüfusun oranı) milyon nüfusta 1543 olduğunu belirterek, bu bulguların, Türkiye hariç tüm Avrupa ülkelerinden daha yüksek olduğunu söyledi.

İLK BÖBREK BİYOPSİSİ 2004 YILINDA...

Ülkede ilk kez 2004’te nefroloji uzmanıyla tanı ve tedavi amaçlı böbrek biyopsisi yapılmaya başlandığını hatırlatan Bakan Ahmet Gülle, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 10 yıldır tek nefroloji uzmanı olarak görev yapan Dr. Deren Oygar’a özverili çalışmaları nedeniyle teşekkür etti.

Gülle, 2004 yılından bu yana 150 hastaya böbrek biyopsisi yapıldığını ve tedavilerinin uygulandığını kaydetti.

Dünya Böbrek Günü, her yıl mart ayının ikinci perşembesinde, toplumların böbrek hastalığıyla ilgili farkındalıklarını artırmak ve kişilerin eğitilmesi amacıyla kutlanıyor.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.