1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ORTAK METİN ÇÖZÜMÜ HIZLANDIRACAK”
“ORTAK METİN ÇÖZÜMÜ HIZLANDIRACAK”

“ORTAK METİN ÇÖZÜMÜ HIZLANDIRACAK”

“ortak metnin”, Kıbrıs sorununun çözümünü hızlandıracak;

A+A-

Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD), müzakerelerin başlaması amacıyla tarafların müşterek kabulüyle açıklanan “ortak metnin”, Kıbrıs sorununun çözümünü hızlandıracağını bildirdi.

İŞAD Başkanı Metin Şadi imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, İŞAD’ın “Kıbrıslı Türklerin daha fazla uluslararası hukuk ve ekonomi dışında kalarak yaşamasının mümkün olmadığı tespiti ile uzun bir süreden beri sistematik ve kararlı bir şekilde Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili müzakerelerin başlaması için proaktif bir çaba sergilemektedir” denilerek, bu çabaların çözüm oluşuncaya kadar sürdürüleceği vurgulandı.

Açıklamada, İŞAD’ın bugüne kadar, KKTC, Güney Kıbrıs, Türkiye ve BM, AB, ABD, İngiltere  ve  ilgili uluslararası tüm taraflar nezdinde çalışmalarla görüşmeler yapılarak buralarda ilgili tüm tarafları motive ettiği ifade edilerek şöyle denildi:

“Bu çalışmalarımız vizyonumuzu ortaya net bir şekilde koymuş olup bu çabamız bizimle aynı vizyonda buluşan bazı STÖ’lerle de ortak bir deklarasyonda buluşmasında önemli bir faktörü oluşturmuştur. Toplumun çok büyük ve geniş bir yelpazesini oluşturan bu STÖ’lere en derin saygılarımızı bu vesileyle iletiriz.”

Türkiye, Yunanistan, bölge ve dünyada kural koyucu bazı devletler ve uluslararası toplumun da yoğun çabası sonucunda müzakerelerin yeniden başlaması için ortak mutabakatın sağlandığı hatırlatılan açıklamada, “Büyük bir memnuniyetle ve umutla müzakereler başlamasına tanık olduk” denildi.

İŞAD açıklamasında, müzakerelerin başlaması için ortaya müştereken konan “ortak metnin” çözümü kolaylaştıracağına ve hızlandıracağına yürekten inanıldığı vurgulandı.

“Bu ‘ortak metinde’ şimdiye kadar tarafların anlaştığı hususların şeffaf biçimde yer alması ile bu zemin ve çerçevede başlayacak olan müzakerelerin adamızı kısa sürede çözüme kavuşturacağına inanıyoruz” ifadesine yer verilen açıklamada, halkın çözüm yönünde umutlanması için “çok fazla neden” olduğu belirtildi.

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nin, sorunun bitmesi yönündeki samimi isteğinin algılanması gerektiğine işaret edilerek, “Rum tarafının ve onların anavatanlarının da bu çözümü arzuladığını ve Rum halkın çok büyük bir çoğunluğunu temsil eden iki büyük partinin bu sürece destek verdiklerini yaptığımız temaslar sonucu algılamış bulunmaktayız” denildi.

Kıbrıs sorununda tartışılmadık konu kalmadığı belirtilen açıklamada, koşullar ve tarafların çözüm için uygun olduğu, bu nedenle negativite bir kenara bırakılarak barış ve çözüme fırsat verilme zamanının geldiği kaydedildi.

İŞAD açıklamasında, iki lider ve görüşmecileri zorlu süreçte cesur adım atmakta karalı olmaya ve hızlı davranmaya davet edilerek, başarı dilendi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.