1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. OSMANLI’NIN KURULDUĞU KALEDE İLGİNÇ İZLER
OSMANLI’NIN KURULDUĞU KALEDE İLGİNÇ İZLER

OSMANLI’NIN KURULDUĞU KALEDE İLGİNÇ İZLER

Osman Bey tarafından 1288'de Bizanslılar'dan fethedilen, 1299'da ilk hutbenin okutularak Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu Karacahisar Kalesi'nde ilginç eserler bulundu.

A+A-

Osman Bey tarafından 1288'de Bizanslılar'dan fethedilen, 1299'da ilk hutbenin okutularak Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu Karacahisar Kalesi, kazı çalışmalarda lületaşından yapılmış pipo, ağırşak ve baskıda kullanıldığı öngörülen 3 eser bulundu.

Kazı Başkanı ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan, yaptığı açıklamada, ilk kez 1999'da AÜ'nün eski rektörü Prof. Dr. Engin Ataç, tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ve Prof. Dr. Ebru Parman tarafından kazı çalışmaları başlatılan Karacahisar Kalesi ve yerleşimindeki çalışmaların hafta sonu tamamlandığını bildirdi.

Bu yıl 12 Ağustos'ta başlayan kazıların AÜ Rektörlüğü'nün Araştırma Fonu'ndan desteklendiğini hatırlatan Prof. Dr. Altınsapan, şöyle konuştu:

"Eskişehir Valiliği'nin desteğiyle de 1. Hava Kuvvet Komutanlığı'ndan elde edilen helikopterle alanın hava fotoğrafları çekildi. Bu yıl 500 metrekare bir alan kazdık. Bu sezonda 14 birim ortaya çıkarttık. Bu birimlerin bir kısmı koğuş, bir kısmı da yaşam alanı. Bu kale, 14. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında kullanılmış. Kalede farklı tabakalarda farklı yapı evreleri var. Kazılarda, hamam tası, sikkeler, ok uçları, ağırşaklar, kolye uçları, pirinç ve kemik yüzükler, seramik malzemeler, ağırlıklar buldu. Dirhemleri bulduğumuz mekanların işlik olduğu ortaya çıktı."

Altınsapan, kazıda lüle taşından yapılmış malzemelerin de ortaya çıktığını anlatarak, "Lüle taşından pipo, ağarşak ve bir baskı aparatı ortaya çıkarttık. Eskişehir'de lüle taşının Osmanlı döneminden beri kullanıldığını tespit ettik. Osmanlı'nın erken döneminde lüle taşının kullanılması çok önemli. Lüle taşının Karacahisar işgal edildiği dönemde kullanıldığını gösteriyor" dedi.

Bu yıl kazılarda AÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Nilgün Çöl, Hasan Yılmazyaşar ve Ali Gerengi görev aldığına değinen Prof. Dr. Altıpsapan, gelecek yıl kazı süresini uzatıp, imkanlarımızı artırarak daha yoğun bir çalışma programı planlamayı düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Akşam

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.