1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

157 milyon 73 bin 520 TL olarak öngörülen

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 157 milyon 73 bin 520 TL olarak öngörülen İçişleri Bakanlığı bütçesini dün akşam oyçokluğuyla kabul etti.

Komite başkanı Birikim Özgür başkanlığında başlayan toplantıya, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ile bürokratları ve bazı belediye başkanları katıldı.

Toplantıda uzun bir konuşma yapan ve bakanlık görevinde bulunduğu süre içerisinde yaptığı icraatları değerlendiren, eski İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı, UBP İskele milletvekili Nazım Çavuşoğlu, komite üyelerine, belediye katkı paylarının yüzde 9,25’e çıkarılması konusunda ne düşündüğünü sordu.

Çavuşoğlu, Rauf Denktaş Anıt Projesi’nin yapılması için de bu yılki bütçede kaynak olmadığını, bu Anıt’ın artık bir an önce yapılması gerektiğini, Hükümet’in ülke tarihine sahip çıkması gerektiğine vurgu yaptı.

Yerel yönetimler için Meclis Başkanlığına Belediyeler Yasası’nda değişiklik yapılması için tasarı sunulduğunu ifade eden Çavuşoğlu, gece kulüpleri ve eğlence yerlerinin de dünyadaki gibi insan haklarına göre düzenlenmesi konusunda bakanlığa görevler düştüğünü, bu konuya gerekli titizliğin gösterilmesini istedi.

UBP milletvekili Ersin Tatar da, belediyelerin aldıkları devlet katkısıyla ilgili sıkıntı yaşadığını, bunun da Meclis’te, olaya partisel bakmadan çözülebileceğini ifade etti.

TEBERRÜKEN ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da yaptığı konuşmada, Nazım Çavuşoğlu’nun bakanlığın bünyesindeki konuları değerlendirdiğini, kendisinin de bazı konulara açıklık getireceğini ifade ederek, bakanlıkta çok konu olduğunu ancak göreve gelince ilk ele aldıkları konunun tarımsal arazilerin kiralanması olduğunu, bu çalışmanın çok yoğun sürdüğünü ve birkaç güne biteceğini söyledi.

Uluçay, bu arazilerin normalde Ağustos ayında kiralanması gerektiğini, ancak seçim yasaklarından dolayı yapılamadığını ve bugüne kaldığını ifade ederek, bazı arazilerin kiralanmadan kullanıldığını tespit ettiklerini, bu yönde kriterler ortaya koyduklarını ve bu kriterlerle kiralanmadan kullanılan yaklaşık yüz bin dönüm fazladan araziyi devlete kazandıracaklarını ve talepleri karşılayacaklarını kaydetti.

Kiralama çalışmalarının 3-4 güne tamamlanacağını, memura ve emekliye arazi kiralanmaması meselesinin de değerlendirileceğini ifade eden Uluçay, önümüzdeki yıl kiralamaların haziran ayına kadar yapılacağını dile getirdi.

Kırsal kesim arsalarında yıllar itibariyle dağıtımının yapıldığını, ancak sıkıntıların sürekli yaşandığını, kırsal kesim arsalarında temel mantığın, bölge insanının bölgeye yerleştirilip bölgesine nüfus yaratarak ekonomik katkı sağlaması olduğunu belirten Uluçay, kırsal kesim mantığını daha esaslı bir şekilde ele alıp, alt yapısı olmayan arsayı dağıtmamayı düşündüklerini söyledi.

Uluçay, kırsal kesim arsalarını mümkün olduğunca altyapısını tamamlayıp dağıtmak ve insanları yerleşmeye teşvik etmek istediklerini belirterek, dağıtan arsaların altyapılarının tamamlanması için de çalışma yapılacağını vurguladı.

Belediyeler konusunun uzun süredir tartışıldığını, belediyelere katkı payının artırılması konusunun da görüşüldüğünü, bu rakamın 9,25’e yükseltilememesinin sebebinin eski hükümette neyse şimdi de geçerli olduğunu ifade eden Uluçay, meselenin kaynak meselesi olduğunu vurguladı.

Uluçay, belediyelerin önceki gün kendisini ziyaret ettiğini, onlara da sorunun kaynak meselesi olduğunu söylediğini, yüzde 9’a yükseltilmesi için uğraştığını ancak kaynak sıkıntısından 8,5 olarak devam etmesini öngördüklerini ifade etti.

Belediyelerin gelirlerini artırmak için çalışma yaptıklarını ve Savcılıktan görüş beklediklerini ifade eden Uluçay, emlak vergilerinin 2014’te yeniden gözden geçirileceğini, gelirlerin artırılması için çalışmalar yapılacağını anlattı.

Mehmetçik Belediyesi ile ilgili yapılan çalışmaları da anlatan Uluçay, uzlaşıya varmak ve insanlara hizmet verilmesini amaçladıklarını söyledi.

Uluçay, yeni cezaevi, gece kulüpleri ve eğlence yerleriyle  ilgili çalışmalar yapıldığını, optik okuyucular konusunda son aşamaya gelindiğini, dere temizleme çalışmalarının devam ettiğini, encümenlerle ilgili yasa hazırlığında olduklarını, bakanlığa ihtiyaç duyulan nitelikli istihdam yapacaklarını, yeni Vatandaşlık Yasasını kısa bir zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını, e-nüfus, e-kimlik, fiziki plan projelerinin devam ettiğini, tapu çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Teberrüken Uluçay, trafik ile ilgili konuların da tek bir birim altında toplanacağını, tümünün Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesi altında yer alacağını ve AB standartları çerçevesinde çalışılacağını anlattı, diğer konulara genel kurul toplantısında da daha detaylı değineceklerini söyledi.

CTP/BG milletvekili Ömer Kalyoncu ise belediyelerle ilgili sorunun üzerinde ciddiyetle durulması gerektiğini ifade ederek, Belediyeler Yasası’nın ele alınması gerektiğini kaydetti.

Kalyoncu, belediyelerde harcamaların ciddiyetle ele alınıp tek adamdan alınarak daha sıkı yasalara bağlanması gerektiğini ifade etti. Kalyoncu, konunun tüm partilerce ele alması gerektiğini, ancak iktidarda katkı payını yükseltmeyenlerin şimdi katkı yapının yükseltilmesini istemesini yadırgadığını söyledi.

Yargı yoluyla belediye başkanlarının görevden alınabilmesinin yaratılabileceğini, borçlanmalar, yatırımlar konusunda ciddi yaptırımların getirilmesi, ödeyemeyeceği istihdamlar yapmasının önüne geçilmesi gerektiğini kaydeden Kalyoncu, belediyelerin kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

HAKAN DİNÇYÜREK

DP/UG milletvekili Hakan Dinçyürek de, içerisinde yaşanmayan hizmet almayan evlerden su sayacı, temizlik aydınlatma parası alındığını ifade ederek, bu konuda da önlem alınması gerektiğini, kendisine şikayetler geldiğini kaydetti.

Uluçay da, Mağusa’da kanalizasyon projesinin AB projesi olduğunu, ciddi sorunlar yarattığını, sorunların da çözülemediğini, sıkıntının da bugünlere kadar geldiğini, kanalizasyon bağlantıları konusunda alınan ücretin de yasaya göre alındığını, yabancılarla ilgili işlemlerin tek yerden yürütülmesinin mümkün olmadığını, ancak işlemleri kolaylaştıracak çalışmaların yapılmasını öngördüklerini söyledi.

Konuşmaların ardından İçişleri Bakanlığı bütçesi oylanarak, oyçokluğu ile kabul edildi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.