1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ KONUSUNDAKİ YASA ÖNERİSİ KOMİTEDE ONAYLANDI
ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ KONUSUNDAKİ YASA ÖNERİSİ KOMİTEDE ONAYLANDI

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ KONUSUNDAKİ YASA ÖNERİSİ KOMİTEDE ONAYLANDI

Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, kişilerin özel hayatlarına, aile hayatlarına ve haberleşme gizliliğine müdahalelerin yasaklanmasını öngören ...

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, kişilerin özel hayatlarına, aile hayatlarına ve haberleşme gizliliğine müdahalelerin yasaklanmasını öngören “Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi”ni oy birliğiyle kabul ederek Meclis Genel Kurulu’na sevk etti.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, bugün CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman başkanlığında yer alan Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi toplantısında “Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi”nin üçüncü okunuşunu tamamlandı ve oy birliği ile kabul edildi.

GEREKÇE

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman’ın önerdiği yasa çalışmasının gerekçesiyle ilgili olarak, özellikle teknolojinin gelişmesiyle birlikte, kişilerin özel hayatlarına, aile hayatlarına ve haberleşme gizliliğine müdahalenin 15-20 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak kadar kolaylaştığı ve bu alandaki müdahalelerin yasaklanmasına, caydırılmasına ve cezalandırılmasına duyulan ihtiyacın daha da yoğun bir biçimde hissedilmeye başlandığı kaydedildi.

Ceza Hukuku’nun söz konusu teknolojik gelişmelerden önce düzenlenmiş olması sebebiyle bu alandaki ihtiyaca cevap veremediği, yasa çalışmasında amacın, özel yaşamın, aile yaşamının ve haberleşmenin gizliliği alanında yaşanan gelişmelerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hukukuna yansıtılması ve Anayasa’nın 19’uncu ve 21’inci maddelerinde sözü edilen hak ve özgürlüklerin korunmasının sağlanması olduğu belirtildi.

Yasa önerisinin genel gerekçesinde, KKTC Anayasası’nın 19’uncu maddesinde özel hayatın gizliliğinin, 21’inci maddesinde de haberleşme özgürlüğünün düzenlendiği belirtilerek yasanın da modern hukukta özel yaşamın, aile yaşamının ve haberleşmenin gizliliği alanında yaşanan gelişmelerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hukukuna yansıtılması ve Anayasa’nın 19’uncu ve 21’inci maddelerinde sözü edilen hak ve özgürlüklerin korunmasının sağlanmasını amaçladığı ifad edildi.

BİLGİ EDİNME HAKKI (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ

Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi ayrıca birçok ülkelerin anayasasına temel haklardan sayılan “Bilgi Edinme Hakkı”yla ilgili değişiklik yasa önerisinin genel görüşmesini yaptı. Komite 19 Şubat’ta öngörülen toplantısında CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman tarafından önerilen Bilgi Edinme Hakkı (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni madde madde görüşmeye başlayacak.

Önerinin genel gerekçesinde, Türkiye’de 2010 yılında yapılan anayasa değişikleriyle bilgi edinme hakkının temel hak olarak kabul edildiği ancak KKTC Anayasası’nda halen bilgi edinme hakkının temel haklar arasında yer almadığı ifade edildi.

Bu eksikliğin 2006’da Bilgi Edinme Hakkı Yasası çıkarılarak giderilmeye çalışıldığı ancak Yasa’da düzenlenen Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun oluşturulamamış olması hasebiyle Yasanın beklenen ölçüde etkili olmadığı kaydedildi.

Yasa önerisiyle, yasadaki eksiklerin giderilmesi ve Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun yapısını oluşturarak kuruluşunu kolaylaştırmak ve kurulun yürütme ağırlıklı yapıdan arındırılması amaçlanıyor.

TOPLANTIYA KATILANLAR

Komite toplantısı CTP-BG Milletvekilleri Fazilet Özdenefe Kürşat ile Ferdi Sabit Soyer,  DP-Ulusal Güçler Milletvekilleri Hüseyin Alanlı ile Fikri Ataoğlu ile yapılırken, UBP Milletvekilleri İzlem Gürçağ ve Ali Pilli toplantıya katılmadı.

Komite toplantısına davetli olarak ise Başbakanlık’tan Asaf Şenol ve Başsavcılıktan Ergül Kızılokgil ve Rana Kenanoğlu katıldı. 

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.