1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZELLİKLE ADSL KULLANICILARINA MÜJDE
ÖZELLİKLE ADSL  KULLANICILARINA MÜJDE

ÖZELLİKLE ADSL KULLANICILARINA MÜJDE

Zaman zaman çöken eski ADSL sitemi (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) yenileniyor...

A+A-

 

Son bir yıldır sık sık çöken, demode olmuş ve parçası bulunamayan sistemin değiştirilmesi için harekete geçen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı geçtiğimiz hafta yapılan Bakanlar Kurul toplantısında 50 bin aboneye hizmet verecek santralin alımına onay talep etti. Kurul bu talebi onayladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan bir yetkili, sorunu tamamen ortadan kaldırmak için mevcut sisteme uygun yeni 50 bin abonelik sistem için devlet kasasından yaklaşık 400 bin Amerikan Doları çıkacağını açıkladı.

ADSL alımı onaylandı siparişi veriliyor

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif gazetemize yaptığı açıklamada 50 bin abonelik santralin bir iki ay içerisinde kurulacağını belirtti.

Yeni santralin siparişinin geçtiğimiz hafta verildiğini de anlatan Kaşif, kurulacak sistemin tamamen yeni olduğunu ve artık vatandaşların güçlü bir ADSL hizmeti alacağını anlattı. Kaşif, bundan sonra çökme gibi sorunların yaşanmayacağını ifade etti.

 

AB projesi devreye sokulmaya çalışılıyor

Avrupa Birliği’nin 2008 yılında başlayan ve 6 yılı aşkın bir süredir devam eden projesi hakkında da konuşan Kaşif, “AB ile teknik ekipler sürekli görüşme aşamasındadır. Neticelendirilmek için azami gayret sarf ediliyor” dedi.

Kaşif, ihalede olmayan bir takım teknik veriler olduğunu bunların da ihaleye konularak sürecin ilerlediğini ve en kısa zamanda bu sistemin de devreye sokulmaya çalışıldığını söyledi.

Ara bağlantı ücretlerinin düşmesi ile görüşmeler ucuzlayacak

Kaşif, cep ve normal telefonların ara bağlantı sonlandırma ücretleri konusunda söz verdikleri gibi düşürmeye başladıklarını kaydetti.

Bilgi Teknolojileri Haberleşme Kurulu’nun da çalışmaları ile ara bağlantı sonlandırma ücretleri çalışmalarının sonuçlarının ortaya çıktığını ve kademeli olarak üç defada bu ücretlerin düşürüleceğini belirten Kaşif, “6 ay sonra bir; ardından bir altı ay sonra da son bir iniş olacak ve bir yılsonunda ara bağlantı sonlandırma ücretleri düşmüş olacak” dedi.

Ara bağlantı sonlandırma ücretlerinde vatandaşın yaptığı konuşmaların ucuzlaması için Maliye Bakanlığı ile ayrı bir görüşme yapacaklarını da anlatan Kaşif, şöyle devam etti:

“Maliye ile Telefon Dairesi’nin mobil operatörlere ödemekte olduğu giderin büyük bir kısmı geri dönüş yapacaktır. Bu geri dönüşün vatandaşa ne kadar yansıtılabileceği konusunda bakan ile görüşüp teknik arkadaşlarla bu konuda çalışarak bir takım düzenlemeler yapmak istiyoruz.”

 

2015’de Telefon Dairesi’ne bütçe ayrılacak

KIBRIS’ın “6 yıldır Telefon Dairesi’ne bütçe ayrılmıyor. Ara bağlantı sonlandırma ücretleri düşürüldüğü zaman bütçe ayrılması olacak mı?” sorusuna Kaşif, “Bu yılki bütçeye koymayı düşünüyoruz” dedi.

Telefon Dairesi’nin alt yapısını güçlendirmek için çok büyük yatırıma ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Kaşif, bu miktarı devletin bütçe olanaklarının dışında bir formülle çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Kaşif, “Müsteşarımız Suat Yeldener bu konuda yetkilidir. Kısa zamanda ihaleye çıkıp bu işi de çözmüş olacağız” dedi.

 

KKTCELL’in fiber optik çekimini beklemeye aldık

Kaşif, Kuzey Kıbrıs Tukcell’in Gazimağusa’da fiber optik kablo çekmek istemesi konusunun şu an bekletildiğini söyledi.

Lisans devri yapılırken şirkete bu hakkın verildiğine dikkat çeken Kaşif, “Bizden sadece karayollarını kullanmak için izin istediler. Biz de bu konuda bir karar vermedik. Bekletiyoruz. Bekletme gerekçemiz ise bu iş yapılacaksa üç tane operatör vardır. Üç operatörün birlikte hareket etmesi ve birlikte bu işi neticelendirmesini istiyoruz” dedi.

Yapılacak olan fiber optik çekim işinin sadece Mağusa’daki ana çanağın Lefkoşa’daki ana çanak ile buluşması olduğunu anlatan Kaşif, bunun dışında da herhangi bir alt yapı ağı oluşturmanın kesinlikle olamayacağını sözlerine ekledi.

 

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.