1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZERSAY-MAVROYANNİS GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI
ÖZERSAY-MAVROYANNİS GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI

ÖZERSAY-MAVROYANNİS GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI

Özersay-Mavroyannis görüşmesi tamamlandı.

A+A-

ÖZERSAY: “KIBRIS RUM TARAFI AL-VER KAVRAMIYLA İLGİLİ OLARAK ÇEKİNGEN DAVRANIYOR, NEDENSE AL-VERE GİRİLDİĞİNDE KIBRIS RUM TARAFININ İLLAKİ ALEYHİNDE OLACAKMIŞ GİBİ BİR YAKLAŞIMDA HAREKET EDİYOR”

“GEÇMİŞTEKİ ANLAŞMALARLA İLGİLİ RUM TARAFININ YARATTIĞI SIKINTI SÜRÜYOR”

“BUGÜNKÜ GÖRÜŞMEDE DE BU SIKINTININ DEVAM ETTİĞİNİ GÖZLEMLEDİK”

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Kıbrıs Rum tarafının al-ver sürecine kaşı çekingen davrandığını belirtti.

Özersay, bugün Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ile gerçekleştirdikleri görüşmede, Kıbrıs Rum tarafının, geçmişte üzerinde antlaşmaya varılan konularla ilgili yeni öneriler getirdiğini, bu yaklaşımın müzakereleri geciktirme anlamı taşıdığını kaydetti.

Özersay, Mavroyannis ile yaklaşık iki buçuk saat süren görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda basına açıklamalarda bulundu.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, bugünkü görüşmede, Kıbrıs Rum yetkililerin “Federal Yargı” konusunda, Kıbrıs Türk Müzakere heyetinin ise “yeni ortaklığın Birleşmiş Milletler’de ve Avrupa Birliği’nde nasıl yer alacağı”, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ne adım atması gerektiği” ile “geçmişte idari, yasama ve yargı alanında çözüm öncesi yapılan işlemlerin çözüm sonrası geçerliliği”yle ilgili olmak üzere iki öneri sunduğunu anlattı.

Kıbrıs Rum müzakere heyetinin, üzerinde geçmişte anlaşmaya varılan konularla ilgili, üzerinde anlaşılan unsurları dikkate almayan yeni öneriler getirmeye devam ettiğini kaydeden Kudret Özersay, “Geçmişteki anlaşmalarla ilgili Rum tarafının yarattığı sıkıntı sürüyor.
Bugünkü görüşmede de en baştan söylediğimiz sıkıntının devam ettiğini gözlemledik. Kıbrıs Rum tarafının, geçmişte anlaşılmış olan bir takım konularda, kağıda dökülmüş bir takım konularda, yeni öneriler getirdiğini, anlaşılmış konular sanki anlaşılmamış gibi öneri getirdiğini gördük” dedi.

BM’YE ÇAĞRI

Kıbrıs Türk tarafının bu konudaki tepkisini ortaya koyduğunu ve konu ile ilgili gerekli adımı atması için Birleşmiş Milletler’e çağrı yaptığını kaydeden Özersay, “Bu devam ettiği takdirde müzakere sürecinin gecikmesi söz konusu olur. Bu tür yaklaşımlar devam ettiği sürece, geçmişte anlaşılmış olan ve kendi içinde bir iç dengesi bulunan kağıtlar yeniden sorgulanmış olur ve bizi geciktirir, çözümü de geciktirir” dedi.

Kıbrıs Rum basınında, çözüm sürecinin iyiye gitmemesini dileyen bazı kesimlerin yaptığı yorumlar bulunduğunu söyleyen Kudret Özersay, Rum basınında ayrıca, Kıbrıs Türk tarafının “vatandaşlık”, “toprak ayarlaması” ve “garantiler ve güvenlik” konularında masaya öneri getirmeyeceği iddiasında bulunulduğunu, ancak Kıbrıs Türk tarafının “vatandaşlık”, “güvenlik” ve “garantiler” konusunda geçmişte olduğu gibi bu dönemde de öneri götüreceğini söyledi. Özersay, bugünkü görüşmeye de “vatandaşlık” konusunda öneri götürmek üzere olduklarını, ancak Kıbrıs Rum müzakere heyeti hazır olmadığı için konunun görüşülmediğini belirtti.

“Toprak” konusunda Türk tarafının halihazırda öneri sunduğunu ifade eden Kudret Özersay, “Toprak ayarlamasında Kıbrıs Türk tarafının bu aşamada görüşmediği tek şey haritadır” dedi.

“Adım adım bizi referanduma götürecek aşamaların belirlenmesiyle birlikte haritayı da Kıbrıs Türk tarafı olarak görüşmeye hazırız” diyen Özersay, “Kıbrıs Türk tarafı, altı başlığın altısını da müzakere ediyor, etmeye de devam edecek. Kimse bunu çarpıtmasın” dedi.

Yurtdışında yaptığı bir açıklamada kullandığı “Kıbrıs sorunu aslında bir anlamda bitmiştir” şeklindeki ifadesinin yanlış yorumlandığını belirten Özersay, “tüm konular tartışıldığı, tüm öneriler, karşı öneriler ve argümanlar tüketildiği için Kıbrıs sorunu aslında bir anlamda bitmiştir” ifadesini kullandığını kaydetti.

İfadelerinin “müzakereler çöktü” şeklinde yorumlanmasının iyi niyetli ve gerçekçi bir yaklaşım olmadığını söyleyen Özersay, “Müzakereler çöktü mü gibi bir yorum yapılması abesle iştigaldir. Çünkü çok net söylüyorum Kıbrıs sorununda tartışılmayan, ele alınmayan yeni bir şey kalmamıştır…Çözüm için elimizde kalan tek yol, tarafların aralarında bulunan açığı kapatmak için bir al-vere girmesidir” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının çok daha erken sürede al-ver sürecine girme talebini masaya getirdiğini kaydeden Kudret Özersay, “Var olan farkın kapatılması için bir al-ver egzersizi yapılması tabi ki gerekecek. Kıbrıs Rum tarafı al-ver kavramıyla ilgili olarak çekingen davranıyor, nedense al-vere girildiğinde Kıbrıs Rum tarafının illaki aleyhinde olacakmış gibi bir yaklaşımda hareket ediyor” dedi.

Kudret Özersay, farklılıkların ancak esneklik gösterilerek kapatılabileceğini, bunun; hem konular, hem başlıklar içerisinde hem de başlıklar arası esneklik gösterilerek elde edilebileceğini söyledi.

Gelecek birkaç toplantıda karşı öneri ve köprü kurucu önerilerle farklılıkları bir miktar kapatmaya çalışacaklarını ifade eden Kudret Özersay, bundan sonraki aşamada ise tüm konuları müzakere etmeleri gerekeceğini belirtti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.