1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZGÜRGÜN’DEN AÇIKLAMA
ÖZGÜRGÜN’DEN AÇIKLAMA

ÖZGÜRGÜN’DEN AÇIKLAMA

Özgürgün’den açıklama

A+A-

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs’ta şu anda en çağdaş şeyin, garantiler olduğunu dile getirdi.

Bir kabulü sırasında Crans Montana’da devam eden sürece değinen Başbakan, müzakerelerin devam ettiğini ancak Rum tarafının hiçbir şey vermek istemediğini söyledi.

Başbakan Özgürgün, Türkiye’den adaya suyun gelmesinin bin yılın projesi ve bunun adaya yapılabilecek en büyük hizmet olduğunu vurguladı.

Özgürgün, “Bunu, Anavatan Türkiye ile birlikte çok şükür başardık. Şimdi, sulama projeleri başlıyor. Güzelyurt ve Mesarya sulama projeleri devreye girecek. En azından Adanın Kuzeyi’nin çehresi ciddi şekilde değişecek. Önümüzdeki 10 yıl içinde bu çok net görülecek. Ama evlere suyun gelmesiyle değişim hissedildi. Temmuz ayında bile bu sıcakta çeşmelerden suların hiç kesilmeden akması bile Anavatan Türkiye ile iyi ilişkilerin sonucunda ulaşılmış çok büyük bir neticedir” dedi.

Havaalanı projesinin de iyi gittiğini ama tüm bu yapılanları istemeyenlerin ve kıskananların olduğunu dile getiren Özgürgün, niyetlerinin ülkeye hizmet olduğunu,bu hizmetleri yaparken de, Kıbrıs’ta bir dava olduğunu bilerek yürüdüklerini söyledi.

Müzakerelerin devam ettiğini ve Rum tarafının hiçbir şey vermek istemediğini de ifade eden Başbakan, Rumlar’ın niyetinin Adayı Yunanistan’a bağlamak olduğunu belirtti.

Başbakan Özgürgün, şöyle devam etti:
“Elen zihniyeti var, bunların hepsi ortada. Bunları görünce, insan burada bir şeyler yapmamız gerektiğini söylüyor. Ada’ya su ulaşmış, Rum tarafına alın diyoruz, ‘ben zehir içerim Türk’ün suyunu içmem’ diyor. Bu mentalite devam ediyor. Bu bitmemiş. Bir anlaşmaya her zaman için kapıyı açtık; Kıbrıs Türklerinin eşitliği, Anavatan Türkiye’nin garantisi burada olduktan sonra bir anlaşmaya varmamak için hiçbir neden yok ama karşı taraf hiçbir zaman için ne garantileri kabul ediyor ne eşitliği kabul ediyor, azınlık hakları vermeye çalışıyor, biz de onu kabul etmeyiz. O zaman zaten burada yaşamanın bir manası kalmaz.”
Başbakan Özgürgün, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin getirdiği barış sonucu, 1974’den bu yana adada huzur içinde yaşandığını, o huzurun Rumlar’a da sağlandığını da dile getirdi.

Özgürgün, “1974’e kadar burada ne kadar insanın öldürüldüğünü, kaybolduğunu hala daha bilemiyoruz, mezarlardan kemikler çıkıyor. Hala bugün dahi, Rum tarafında ölmek üzereyken, ‘Ben Türkü öldürdüm, şuraya koydum’ diyenler ve bulunan kemikler var. Böyle büyük acılardan geçmiş Kıbrıs’ta garantiler bugün en gerekli şey. Rum tarafının dediği gibi garantiler çağdışı değil. Burada şuanda en çağdaş şey garantilerdir. Bunun için de biz mücadelemizi devam ettireceğiz. İçteki sorunları da çözmek için çalışacağız. Bunda en büyük motivasyonumuz halkımızın verdiği destektir” dedi.

KKTC Vatanseverler, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Uğur Güler de, ülkeye faydası olan her türlü girişime destek verdiklerini, yanlış işlerin de karşısında olacaklarını ifade ederek, “Güzel yapılan işlerin arkasında duracağız. Barış sürecinde dik duruşunuzdan ve Türkiye ile ilişkilerin güzel yürümesinden dolayı sizi takdir ediyoruz” dedi.

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.