1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZLENEN TABLO
ÖZLENEN TABLO

ÖZLENEN TABLO

Akdeniz Köyü sahilinde “Kum zambakları ve deniz kaplumbağalarına sahip çıkıyoruz” temalı etkinliğe katılım beklenenden yoğun oldu

A+A-

Akdeniz Köyündeki sahilde “Kum zambakları ve deniz kaplumbağalarına sahip çıkıyoruz” temalı etkinliğe katılım beklenenden yoğun oldu. Beyaz çiçekler açan soğanlı bir bitki olan kum zambakları ve yine aynı zamanda yumurtalarından çıkarak denizle buluşan caretta-caretta cinsi kaplumbağaların önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinliğe Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı da katılarak destek verdi. Akdeniz kumsalında geçen Pazar akşamı saat 17.00’de başlayan etkinlik, yaklaşık 3 saat sürdü. Kum zambakları sergisinin de düzenlendiği etkinliğe; Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği, Kıbrıs Türk Rehberler Birliği, Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti, Biyologlar Derneği, Kuzey Kıbrıs Turkcell, Akdeniz CarettaBeach&Restaurant, Akdeniz Avrupa Sanat Derneği ve Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği destek oldu.
Kaplumbağa Koruma cemiyeti önderi Robin Snape’in Alagadi bölgesinden getirdiği 80 kadar yavru kaplumbağayı denize bırakmasıyla etkinlik sona erdi.
Etkinliğe katılanlar arasında bulunan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, KITOB Koordinatörü Ayşe Dönmezer ve KKTC Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca Star Kıbrıs’a konuştu:

 

HER CANLININ YAŞAM HAKKI VAR
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, yoğun programlarına rağmen etkinliğe katılmak için çaba sarf ederek geldiklerini ifade ederek yapılan bu farkındalığa katkı koymak istediklerini söyledi. Çevre olmadan insanın da olamayacağına vurgu yapan bakan Bakırcı, çevreyi bozduğumuz an kendimizi de bozduğumuzun farkına varılması gerektiğine işaret etti.

NAMSOY:GÜZEL BİR SAHİLİMİZ VAR
Etkinlik hkkında Lapta Belediye başkanı Namsoy ise, “Akdeniz insanının sıcaklığı yanında tarihi dokusu ile doğal yapısı da önem arz etmektedir. Tarihi olarak Kral Mezarları Akdeniz Köyü’nün önemini artırmaktadır. Doğal olarak çok uzun ve güzel bir sahile sahip olan Akdeniz Kumsalı’nda kum zambakları her yıl bu aylarda beyaz çiçeklerini açarak sahili bir örtü gibi kaplamakta, yine bu sahile yumurtalarını bırakan caretta-caretta cinsi kaplumbağaların yumurtaları kum zambakları ile aynı zamanda açılarak yavrular denizle buluşuyor. Bunların yanında Akdeniz Köyü’nün ayrelli bitkisinin tadına doyum olmaz” dedi.
Güzelyurt Belediye Başkanı Özçınar da bölgelerinde böyle bir çevre etkinliğinin düzenlenmesinin çevre bilincini artırdığını ifade etti. Birçok insanın doğal güzelliklerimiz ve korunma kapsamında olan caretta cinsi kaplumbağaların önemine dikkat çekilmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

SARPTEN: KORUMA ALTINDALAR
Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten ise kum zambakları ve genelde çevre konusunda görüşlerini aktararak şunları söyledi: “Ülkemizde hızla artan bir çevre tahribatı var. Ama buna paralel olarak da son dönemlerde yükselen çevre duyarlılığı birçok kesimde kendini gösteriyor. Kıbrıs adası bilindiği gibi doğal güzellik ve biyolojik değerler açısından çok zengin bir ülke ancak bu değerlerin birçoğu da ne yazık ki çevre kirliliği ve tahribattan nasibini alıyor. Burada çok değişik paydaşlarla birlikte bu değerlerimizi tanımaya, sevmeye ve korumaya yönelik bir etkinlik düzenleniyor. Kum zambakları çok nadide bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Akdeniz bu bitkilerin yaşam alanlarından bir yer. Bu bitkiler nergizgillerfamilyasından soğanlı bir bitkidir.”

NESİLLERİ TÜKENME YOLUNDA
Etkinliğin mimarlarından olan KITOB koordinatörü Ayşe Dönmezer ise “Bu etkinliğe pek çok paydaş ile birlikte başladık. Büyük bir ilginin olduğunu görüyoruz, doğal değerlerimize sahip çıkma adına. Ülkemizde bu bölgede iki önemli ürün yer almaktadır kum zambakları ve caretta-caretta cinsi kaplumbağalar. Bu değerlerimize yönelik bilinçlendirme yapmak istedik. Halkımız bilinçli olmadığı için kum zambakları soğanlarını bulunduğu yerden alıp evlerine götürüyorlar. Aynı şekilde caretta cinsi kaplumbağalara da yeteri kadar değer veremiyoruz. Zaman içerisinde nesli tükenmeye gidiyor. Amacımız o değerlerimizi tanıtarak korumaya yönelik çalışma yapmaktı bu bir ilk oldu. Önümüzdeki yıl daha iyi bir hazırlıkla bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum. Ve bu etkinliği gelenekleştirmek adına başarı olarak değerlendiriyorum” dedi.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.