1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZYİĞİT: “VİCDANİ RET KONUSUNDA ANAYASA’NIN ARKASINA SAKLANMAKTAN VAZGEÇİLSİN”
ÖZYİĞİT: “VİCDANİ RET KONUSUNDA ANAYASA’NIN ARKASINA SAKLANMAKTAN VAZGEÇİLSİN”

ÖZYİĞİT: “VİCDANİ RET KONUSUNDA ANAYASA’NIN ARKASINA SAKLANMAKTAN VAZGEÇİLSİN”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ‘vicdani ret’ konusunda kimsenin anayasanın arkasına saklanmamasını istedi.

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ‘vicdani ret’ konusunda kimsenin anayasanın arkasına saklanmamasını istedi.

TDP Genel Başkanı Özyiğit  yaptığı açıklamada, anayasanın 74’üncü maddesinin; “ Silahlı Kuvvetler’de yurt ödevi, her yurttaşın hakkı ve kutsal ödevidir. Yurt ödevine ilişkin kurallar yasa ile düzenlenir” şeklinde hüküm bulunduğunu belirterek, konuyla ilgili Başbakan Yorgancıoğlu’na; “anayasayı öne sürerek baştan retçi bir tavırla sürecin önünü kesme değil, sorumluluk alarak sürecin ileriye taşınmasına olanak sağlama” görevi düştüğünü savundu.

Özyiğit, “Sayın Başbakan, vicdani ret konusunda Anayasa’nın arkasına saklanmaktan vazgeç” dedi.

SÜRECİ TIKAMAYA YÖNELİK

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile bazı CTP/BG milletvekillerinin Anayasa’yı öne sürmesinin; ‘sürecin önünü tıkama ve sorumluluk almaktan kaçma’ya yönelik olduğunu iddia eden Özyiğit, TDP’nin askerlikle ilgili meclise vicdani ret hakkının tanınmasını içeren yasa önerisi sunduğunu anımsattı.

Özyiğit, başta Hükümet olmak üzere tüm ilgilileri  yasa tasarısını süratle görüşerek,  askerlik konusunda gençlerin önündeki engelleri kaldırmaya ddavet etti.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin; ‘Vicdani Ret Hakkı”nı tanıdığını, bunun bir insan hakkı olduğunu ifade eden Özyiğit, bu konuda gerekli adımların atılmasının artık zaruri olduğunu kaydetti.

Özyiğit, meclis komitesinde görüşülmekte olan 59/2000 sayılı Askerlik Yasası’nda öngördükleri değişikliğin yapılması halinde sorunun giderileceği ve vicdani ret hakkının tanınmış olacağını da belirtti.

Kendi inançlarına ters düşmesi nedeniyle seferberliğe gitmeyi reddeden Murat Kanatlı’nın Askeri Mahkeme’de yargılanıp hapse mahkum edilmesi ve elleri kelepçelenerek cezaevine götürülmesinin, Kıbrıs Türk tarihine ‘kara leke’ olarak geçeceğini de ileri süren Özyiğit, kararın; ülkede; “sivil-demokratik düzen olmadığının” göstergesi olduğunu savundu.

TDP’nin vicdani ret hakkı tanınmasıyla ilgili yaptığı önerinin ardından, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile bazı CTP/BG’li milletvekillerinin Vicdani Ret Hakkı’nın tanınmasının Anayasa’ya aykırı olduğu, dolayısı ile Anayasa’nın değiştirilmesi gerektiği yönünde görüş belirttiklerini de iddia eden Özyiğit, bunun icraat yapmama için üretilen bir bahane olduğunu belirtti.

ANAYASA DEĞİŞMELİ

TDP’nin anayasa’nın değiştirilmesi konusunda düşüncelerinin net olduğunu ve bu konudaki görüşlerini detaylı olarak meclise sunduklarını anımsatan Özyiğit; “Mevcut Anayasa tabii ki değiştirilmelidir. Geçici 10’uncu maddenin kaldırılması başta olmak üzere, gerekli değişikliklerin yapılması ve sivilleşme-demokratikleşmenin önü açılmalıdır. Anayasa konusunda karşı çıktığımız tek unsur, 162. maddenin değiştirilmesi, yani halkın referandum hakkının elinden alınmasıdır. Buna kesinlikle karşıyız” dedi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.