1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. Para birimini değişmek çözüm değil
Para birimini değişmek çözüm değil

Para birimini değişmek çözüm değil

 “Euro’ya geçmek daha fazla külfet demek”

A+A-

Yeni Bakış Gazetesi'nden Özlem Çimendal'ın haberine göre; Ekonomist Okan Veli Şafaklı, KKTC’deki krize önlem amaçlı alternatifler arasında dillendirilen TL’den dövize geçme önerisinin asıl soruna çare olamayacağını belirtti.

Ekonomist Okan Veli Şafaklı, para birimi değişiminden ziyade öncelikle kurumsal yapı, mali yapı, bütçe disiplinin hayat bulması gerektiğinin altını çizerek, bunlar olmadığı takdirde sterlin, euro veya başka bir para birimine geçmenin yaralara merhem olmayacağını söyledi

Şafaklı, euro’ya geçilmesinin kolay ancak işe yarayan bir yöntem olmadığını ifade ederek, “Euro temin ederek geçersiniz döviz kullanımına ama bu ne demektir, dış borçlarınız ve bütçe açığınız devam ettiği sürece sizin sorunlarınız yine devam edecek demektir, çünkü yapısal bir sorun var ortada” diye konuştu

Açık vermeyen dışa muhtaç olmayan sürdürülebilir bir yapının olması gerektiğine dikkat çeken Şafaklı, bunun dışındaki anlayışın ve ısrarın ise “Ben kurtulayım da benden başkası ne olursa olsun” anlayışından başka bir şey olmadığına dikkat çekti

Şafaklı, “Öncelikle mali ve yapısal sorunların çözülmesi gerekmektedir. Finansal mali istikrarsızlık olduğu gibi mali disiplinsizliğin olduğu ve kurumsal yapının döküldüğü bir pozisyonda şu anda ülke. Bunları düzeltmeden euro’ya geçmek çözüm değil” ifadelerini kullandı

Dövizin yükselişi ile birlikte biten alım gücüne para birimi değişimi ile çare arayışları tartışma konusu olurken, Ekonomist Okan Veli Şafaklı, para birimi değişiminin mevcut duruma olumlu yansıyışı olmayacağını dile getirdi. 

TL’den dövize geçme yaralara merhem değil

KKTC’deki krize önlem amaçlı alternatifler arasında dillendirilen TL’den dövize geçme önerisinin asıl soruna çare olamayacağını söyleyen Şafaklı, “Statik paraya geçme çare değil bizim için” dedi. Tüm AB ülkelerinin Euro bölgesine geçemediğine dikkat çeken Şafaklı, “Bölgeye girmeden de ülkeler Euro kullanabilir kendi ülkesel durumuna göre Euro temin ederek, ancak bu çözüm değildir” diye konuştu.

 “Euro kullansanız da Euro bölgesi şartlarına uymazsanız kabul edilmezsiniz”

AB üyesi olmasına rağmen Euro bölgesine geçilemiyorsa birçok düzenlemenin Euro bölgesi şartlarına uygun olmamasından kaynaklandığını ifade eden Şafaklı, “Eğer istenen şartlar kurulursa Euro bölgesine girilebilir. Ama kurulmadan girilmeye çalışılırsa, Euro bölgesindeki istikrar tehdit altında kaldığı için kabul edilmiyor” diye konuştu.

 “Para birimi değişiminden ziyade, mali ve finansal yapı düzenlenmeli”

Para birimi değişiminden ziyade öncelikle kurumsal yapı, mali yapı, bütçe disiplinin hayat bulması gerektiğinin altını çizen Şafaklı, bunlar olmadığı takdirde sterlin, Euro veya başka bir para birimine geçmenin yaralara merhem olmayacağını söyledi.

Euro’ya geçmek soruna çare değil

Şafaklı, Euro’ya geçilmesinin kolay ancak işe yarayan bir yöntem olmadığını ifade ederek, “Euro temin ederek geçersiniz döviz kullanımına ama bu ne demektir, dış borçlarınız ve bütçe açığınız devam ettiği sürece sizin sorunlarınız yine devam edecek demektir, çünkü yapısal bir sorun var ortada.  Dolayısıyla Euro’da açığı temin etmek için Türkiye’den de Euro talep etmek durumunda kalınacaktır. Bu durum, beli kırık birinin taşıyacağı koltuk değneği ne kadar anlamsızsa o kadar anlamsızdır. Önce belini düzelterek, tamir etmesi lazım. Mali yapımız tamam olsa, istikrarlı bir ekonomimiz olsa o zaman Euro’ya geçmek sorun yaratmaz. Ancak şu anki mali ve yapısal sorunlarla Euro’ya geçmek hiçbir şey kazandırmayacağı gibi ekstra da külfet getirecektir. Bu Euro’ya geçme düşüncesi özellikle sendikal çevrelerin, maaşlarını korumak adına attıkları bir adımdır” ifadelerini kullandı.

Tek çare kurumsal, yapısal ve ekonomik yapının düzetilmesi

Yapılması gerekenin KKTC’nin yapısal sorunlarını çözerek, kurumsal yapısını düzeltip, mali finansal yapısını sağlaması olduğunun altını çizen Şafaklı, “Bunlar sağlanmadan Euro’ya geçilmesi mantıklı değildir” dedi. Açık vermeyen dışa muhtaç olmayan sürdürülebilir bir yapının olması gerektiğini söyleyen Şafaklı, bunun dışındaki anlayışın ve ısrarın ise “Ben kurtulayım da benden başkası ne olursa olsun” anlayışından başka bir şey olmadığına dikkat çekti.

 “Euro’ya geçmek daha fazla külfet demek”

Şafaklı, “Öncelikle mali ve yapısal sorunların çözülmesi gerekmektedir. Finansal mali istikrarsızlık olduğu gibi mali disiplinsizliğin olduğu ve kurumsal yapının döküldüğü bir pozisyonda şu anda ülke. Bunları düzeltmeden Euro’ya geçmek çözüm değil, daha fazla yük demektir. Bu sadece TL kazananların döviz kazanmak için kendi kişisel menfaatlerini düşünmektir. Devletin halinin ne olacağını düşünmek değildir akıllarından geçen. Teknik olarak Euro’ya geçmek mümkündür, temin eder kullanırsınız ancak çözüm değildir” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.