1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PARAMIZI HEMEN ÖDEYİNİZ
PARAMIZI HEMEN ÖDEYİNİZ

PARAMIZI HEMEN ÖDEYİNİZ

Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Alioğlu, Tarım Bakanı Sennaroğlu’nun doğrudan gelir desteği ödemeleri için “Bütçede para yok” açıklamasını talihsizlik olarak değerlendirdi

A+A-

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, üreticinin hala Cypfruvex’e verdiği narenciyenin parasını alamadığını, devletin ödemesi gereken doğrudan gelir desteğinin de ortada olmadığına dikkat çekerek, hükümetin bir an önce üreticiyi ödemesi çağrısında bulundu. Alioğlu ayrıca, Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu’nun doğrudan gelir desteği ödemeleri için “Bütçede para yok” açıklamasını talihsizlik olarak değerlendirdi.

Alioğlu, bunca yıldır gelmiş geçmiş hükümetlerin kendilerine değer vermediğine işaret ederek, doğrudan gelir desteğinin ikinci taksiti olan 3.5 milyon TL geçtiğimiz temmuz ayında ödenmesi gerektiğini hatırlattı. Alioğlu, üreticinin Cypruvex’e verdiği ürünün paralarından ise hâlâ bir haber çıkmadığını vurguladı.
   
Desteğin en kısa zamanda ödenmesini istiyoruz

Doğrudan gelir desteğinin yıllık 7.5 milyon TL olduğunu ve mayıs ve temmuz olmak üzere iki taksitte ödendiğini anlatan Ali Alioğlu, üreticilerin hiçbir zaman doğrudan gelir desteğini zamanında alamadığını, hesaplamalarda üreticilerin görüşünün sorulmadığını belirtti.

Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu ile geçtiğimiz hafta bir toplantı yaptıklarını anlatan Alioğlu, doğrudan gelir desteği ödemeleri için bakanlığın bütçesinin kalmadığını söylediğini kaydetti. Alioğlu, bakanın kendilerine Cypfruvex ödemeleri için ise önümüzdeki hafta ödemelerin yapılabileceği yönünde bilgi verdiğini anlattı.

Alioğlu, “Hükümete sorunları çözmek için geldiklerini söylediler. Ancak, şimdi bakanlığın bütçesi yok deniyor. Şimdi ise ödeyecek durumda olmadığını söylüyorlar. Hükümete talip olurken bu sorunları bilerek talip oldunuz. En kısa zamanda bu sorunları çözmelerini ve üreticiyi ödemelerini bekliyoruz” dedi.

Hükümetin Tarım bütçesinde 110 milyon TL’lik bir para olduğunu ve şu anda bu paranın kalmadığını anlatan Alioğlu, bu paranın sadece 23 milyonunun narenciyeye ayrıldığını kaydetti.  

Destek günün koşullarına göre hesaplanmıyor

Alioğlu, narenciye üreticisinin aldığı doğrudan gelir desteğinin günün koşularına göre hesaplanıp zamanında ödenmesi gerekirken bunun yapılmadığını savundu.

Doğrudan gelir desteği kalemi hazırlanırken ne kadar ürün ihraç edileceğinin dikkate alındığını ve hesaplamaların ona göre yapıldığına dikkat çeken Alioğlu, “Bu hesap geçtiğimiz yıla kadar tuttu. Ancak, bu yıl tutmadı. Çünkü, 2013 yılı ile ilgili desteği 14.5 milyon olarak hesapladılar ancak 21 milyon TL’ye çıktığı için bütçeyle uyuşmadı” dedi.

Tarım Bakanlığının narenciye bütçesi hazırlanacağı zaman her defasında kendilerinin de katkı koyması için davet beklediklerini ancak bu daveti alamadıklarını anlatan Alioğlu, “Bizlere de gerekli değerin verilmesini istiyoruz. Bizim söylediklerimizi beğenmeyebilirler. Ama, beğenebilecekleri bir şeyler söyleyebiliriz. Birliğimizin uzman ve teknik kadroları kendilerine yardımcı olabilir” dedi.

Üretici ödenmezse zor durumda kalacak

Her hükümet döneminde doğrudan gelir desteğinin ikinci taksitinin bir sonraki yıla kadar ödenmediğini ve yeni yılın bütçesinden ödendiğini de anımsatan Alioğlu, ancak tüccarın, ihracatçının parasının sürekli hazır olduğunu ve anında ödendiğini de vurguladı.

Ali Alioğlu, üreticinin ödenmeyen destek konusunda zor durumda kalacağını çünkü ağaçların bakım ve sulama zamanı olduğu için bankalardan borç alarak bunu sağlamaya çalıştığını hatırlatarak, “Bunun yanında Tarım Bakanı’nın Cypruvex’i üreticiye vermek istediği yönündeki bir fikri olduğunu duyduk ancak, görüşü bize ulaşmadı. Bu konuda bakanlık ile görüşmeye hazırız” dedi.

Tarım politikası şart

Ali Alioğlu, narenciyecinin hükümetten beklentisinin, beş yıllık tarım politikalarının oluşturulması olduğunu belirterek, üretici ile izlenebilir ve sürdürülebilir bir narenciye politikasının yaratılması gerektiğini ifade etti.

Ali Alioğlu, bu konuda şunları söyledi:

“Özellikle tarımdaki narenciye sektörüne ayrı bir gözle bakılması gerekir Bir dönüm narenciyenin yıllık maliyeti 2 bin 500 TL’dir. Ton başına ise 416 TL bir maliyeti vardır. Üretici bu miktarın aşağısında gelir elde ederse zarardadır demektir. Bu rakamdan sonra sattığı her üründe kâra geçer?   

Son yıllarda narenciyenin ton başına 300 -350 TL’lik bir satışı var. Bu ise üreticiye çok büyük bir darbe vurdu. Bu da doğru politikaların yapılmamasından kaynaklanıyor. Üretici çok büyük mağduriyet yaşamıştır. Ülkede üretim doğru dürüst yapılmıyor. 35 bin dönüm narenciye bahçesinde, dönüm başı 3.5 ton ürün çıkarsa, o sektörün battığı anlamına gelir. Gelen hükümetlerin sektöre bakış açısı bunun göstergesidir. Çünkü aldığı ilaçlar döviz üzerinedir.”

KIBRIS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.