1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PATATES ÜRETİMİNDE DE TEHLİKE ÇANLARI!
PATATES ÜRETİMİNDE DE TEHLİKE ÇANLARI!

PATATES ÜRETİMİNDE DE TEHLİKE ÇANLARI!

PATATES ÜRETİMİNDE DE TEHLİKE ÇANLARI!

A+A-

Beyarmudu köyündeki patates üreticileri, Sonbahar ürünü patatesin ekimine başladı.

Beyarmudu’nda patates üretimiyle uğraşan üreticiler yılda iki kez ektikleri patatesin Sonbahar ürününün ekimine başladı. Ancak üreticiler, patatesle ilgili yaşadıkları sorunları bu yıl yine yaşayacakları endişesi içerisinde. Devletin patates üretimine katkı yapmadığını ifade eden üreticiler, gelirlerinin masraflarının altında kaldığından dert yanarken, mevcut su kuyularının da kuruduğunu ve zararlarının arttığını belirtti.

Türkiye’den gelecek olan sudan ümit bağladıklarını ifade eden üreticiler, devletin de patates için artık bir formül geliştirmesini istedi. Patates üreticilerinin tek tek bu işten vazgeçtiğini belirten Beyarmudulu patates üreticileri “patates üretimi de bitme noktasındadır” dedi.

“Her yıl birileri bu üretimden vazgeçiyor”

Ayşe Korol (Türkmenköy Muhtarı): “Ben daha önce ‘iki yıl üst üste kuraklık yaşanırsa kuyular kuruyacak’ dedim ve bu gün maalesef kuyular kurumuş durumdadır. Bugün Türkmenköy’de bin 200 dönüm enginar, 870 dönüm de bu bölgede patates ekilmiştir. Şu anda en büyük sorun su sorunudur. Su sorunu ile ilgili daha önce devlet bir önlem alsın diye uyarılarda bulunmuştuk, ancak kimse oralı olmadı. Üreticiler artık patates üretiminden vazgeçmeye başladı. Her yıl birileri bu üretimden vazgeçiyor. Devlet yetkililerinin buna bir an önce çözüm üretmesi gerekiyor.”

“Elde ettiğimiz ürün yapılan masrafı karşılamıyor”

Ramadan Organ: “Patates üretimi artık bitme noktasındadır. Üreticiler bu işi yapmaktan artık vazgeçiyor. Devlet yetkilileri yok olmaya yüz tutmuş bu ürün için bir önlem almazsa patatesin sonu da karanlık. Zaman zaman ödemelerimizi de devletten alamıyoruz. Zaten elde ettiğimiz ürünün geliri, yaptığımız masrafı karşılamıyor. Bu üretimden vazgeçen kişilerin yanı sıra vazgeçecek olan kişiler de var. Devletin buna bir önlem alması şart oldu. İki yıl üst üste yaşanan kuraklık nedeni ile mevcut kuyularımız kurudu ve sulama yapamaz hale geldik. Bir ümit belki Türkiye’den gelecek olan su yeniden bu işlere hayat verir.”

HaberalKıbrıslı

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.