1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PETROL ARAŞTIRMALARINA BAŞLADI
PETROL ARAŞTIRMALARINA BAŞLADI

PETROL ARAŞTIRMALARINA BAŞLADI

Fransız Total Şirketi’nin, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde bulunan 10 ve 11. parsellerde, petrol aramak için üç boyutlu araştırmalara başladığı belirtildi.

A+A-

Fransız Total Şirketi’nin, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde bulunan 10 ve 11. parsellerde, petrol aramak için üç boyutlu araştırmalara başladığı belirtildi.

Kathimerini gazetesi, Total Şirketi’nin yaptığı araştırmalara yönelik ön sonuçların 2014 yılının ilk üç ayında çıkmasının beklendiğini yazarken, nihai sonuçların ise yine aynı yılın ilk altı ayında çıkmasının söz konusu olduğunu belirtti. 

Nobel Energy Şirketi’nin “Afrodit” isimli 12. parselde ikinci teyit sondajının da normal şekilde sürdüğünü anımsatan gazete, teyit sondajına ilişkin ilk sonuçların Ağustos ayı veya Eylül başı elde edilmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete Total Şirketi’nin, daha önce, doğal gaz yerine petrol aramayı tercih ettiğini açıkça dile getirdiğini de anımsattı.

KASİNİS

KRETİK (Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi) Başkan Yardımcılarından olan ve birkaç gün önce istifa eden  Solon Kasinis, Simerini gazetesine verdiği özel röportajda, istifa nedenlerinin yanı sıra doğal gaz ve Türkiye’nin bu konudaki tepkilerine de değindi.

Türkiye’nin tepkilerinin, ileri sürülen “Türk gemisinin tacizlerinin” sorulması üzerine Kasinis, Türkiye’nin tepkisinin bu çerçevede kalacağına inandığını söyledi.

Türkiye’nin, 645 milyarlık olan Total Şirketi’ni tehdit edecek kadar mantıksız olmadığını ifade eden Kasinis, işbirliği yöntemlerinin sağlanması amacıyla AB’nin yaklaşık bir ay önce İtalya’da bir konferans düzenlediğini, burada bir çok Kıbrıslı Türk ve başka öğretim görevlileriyle bir araya geldiğini ifade etti.

Kasinis, Kıbrıslı Türk öğretim görevlilerinin, kendisinden, KKTC’ye gitmesi ve burada sunum yapması talebinde bulunduğunu, kendisinin de  “(beni) tüm Münhasır Ekonomik Bölgeyi ortaklaşa incelemeye çağırdığınız ve Kıbrıslı Türk politikacıları, Kıbrıs olarak çalışmamız gerektiğine ikna ettiğiniz zaman  memnuniyetle geleceğim” şekline yanıt verdiğini söyledi. 

İtalya’daki Türk Büyükelçisi ile akademisyen Kıbrıslı Türklerin, kendilerine bir hesap açılması ve kendilerine denk gelen miktarın buraya konulmasını, kendisinden istediğini savunan Kasinis, bunun çözümden önce yapılmasının mümkün olmadığını zira kendilerinin devlet olarak tanınmadığını kendilerine ilettiğini belirtti. 

Çözümden sonra bunun mümkün olup olmadığı sorusuna ise Kasinis, “kesinlikle” yanıtını vererek Kıbrıs’ın yakın olmasına bağlı olarak, Türkiye’nin bugün getirdiği doğal gazı, daha iyi bir fiyata getirmesinin mümkün olduğunu ancak “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni tanıması gerektiğini söyledi.

Girne denizinin kuzeyinde, hidrokarbona ilişkin kayda değer bir şey olup olmadığı sorusu üzerine Kasinis “bu nedenle, Kıbrıslı Türklere, ne olduğunu görmek için beni çağırmalarını söyledim. Konuyu incelemediler,   biz derinlemesine araştırma yapmadık ayrıca özlü olarak sismik araştırma da yapılmadı. Türkler şimdi Norveç’ten satın aldıkları gemi ile araştırma yapabilir, üretim platformu kurulacak mı kurulmayacak mı, bu çok kolay değil, gelecekte ortaya çıkacak” yanıtını verdi.      

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.