1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PETROL FİYATI DÜNYADA DÜŞÜŞTE... PEKİ YA KKTC'DE?
PETROL FİYATI DÜNYADA DÜŞÜŞTE... PEKİ YA KKTC'DE?

PETROL FİYATI DÜNYADA DÜŞÜŞTE... PEKİ YA KKTC'DE?

KKTC'ye ayni oranda yansımadı... Nedenleri...

A+A-
 
İndirim halka çok az yansıyor

Ham petrol fiyatları dünyada kasım ayına kadar yüzde 24 gerilerken, ülkemizde bunun iç piyasaya yansıması sadece yüzde 3.7 oldu

Dünya ham petrol fiyatlarındaki sürekli gerilemenin KKTC’deki akaryakıt pompa fiyatlarına ayni oranda yansımadığı kaydedildi. Bunun önemli nedenlerinden birinin Fiyat İstikrar Fonu artışı olduğu saptandı.

Akdeniz havzasındaki ham petrol fiyatlarında, Haziran-2014’ten kasım ayına kadar yüzde 24 bir düşüş yaşandı. Ancak buna karşın ülkemizdeki akaryakıt pompa fiyatlarında ortalama yüzde 3.7 düşüş oldu.

Bu arada, perakende pompa satış fiyatının ortaya çıkmasında etkili olan Fiyat İstikrar Fonu kesinti miktarı da artış gösterdi. Haziran ayında kurşunsuz 97 oktan benzine litre başına 1,201022 TL olan Fiyat İstikrar Fonu yükü, 5 ay içerinde yüzde 12,36 artarak litre başına 1,349439 TL’ye yükseldi.

Kurşunsuz 95 oktan benzinde bu fon 1,073027 TL’den 1,222118 TL’ye yükseltilerek yüzde 13,89 bir artış gösterdi. Eurodizelde ise Fiyat İstikrar Fonu kesintisi yüzde 7,06, motorinde yüzde 11,21 ve gazyağında yüzde 5,28 artış gösterdi.

Bu artışlardan sonra KKTC’deki araç sahipleri dünyanın en pahalı benzinini kullanmaya devam ediyor.
7 Kasım tarihinde yapılan ortalama 13 kuruşluk indirim bu gerçeği değiştirmedi. Zira dünya ham petrol fiyatlarındaki sert düşüş akaryakıt fiyatlarına aynı oranda yansımadı.

Haziran ve kasım ayları
Haziran ve kasım aylarını kıyasladığımızda ham petrol fiyatlarında yüzde 28’lik bir düşüş olurken, dolar kurunda yüzde 7’lik bir artış oldu. Fiyat İstikrar Fonunda ortalama yüzde 10’luk bir artış gerçekleşti.

Ham petrol fiyatlarında yaşanan düşüşlerin, akaryakıt ürünlerinin pompa fiyatları kadar, elektrik fiyatlarına da yansıması ve elektrik fiyatlarında önemli düşüşlerin olması gerektiği de öne sürüldü.

Vatandaşlar, akaryakıt ve elektrik gibi, gerek işletmelerimizin, gerekse hane halkının yaşamını doğrudan etkileyen girdilerde yaşanan düşüşlerin, halkın yaşam kalitesini yükseltecek, işletmelerin verimliliğini artıracak şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, başta devlet olmak üzere konu ile ilgili tüm aktörlerin bu prensibe uygun davranışlar sergilemesini talep etti.

apf.jpg

Kıbrıs

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.