1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PLAJDAKİ BALON BALIĞI KORKUTTU
PLAJDAKİ BALON BALIĞI KORKUTTU

PLAJDAKİ BALON BALIĞI KORKUTTU

Sayıları hızla artan ve sürüler halinde dolaşan zehirli balon balıkları, balıkçıların ağ ve oltalarını parçalayıp maddi zarara neden oluyor. 3 ila 5 kilo arasındaki balon balıkları, yakalandığı takdirde zehirli olduğu için denize geri bırakılırken, bu bal

A+A-

Yüzmek için Karaoğlanoğlu ve Lapta arasındaki plajlardan birini seçen Türker Saygın isimli genç, suyun üzerinde balon balıklarını görünce büyük şok yaşadı. Balon balıklarının gittikçe arttığını kaydeden Saygın, bu balıkların, balıkçıların da korkulu rüyası olduğunu anımsattı. Balon balığının diğer balıklarca yenmemesinden dolayı hızla arttıklarını kaydeden Saygın, bilmeden yenmesi halinde zehirleyen bu balıkların, ağlara ve diğer balıklara da büyük zarar verdiğini ifade etti.

BALON BALIĞI NEDİR?
Akdeniz kıyılarında 4’ü Kızıldeniz, 2’si Atlantik olmak üzere toplam 6 tür balon balığı görülüyor. Bu balıkların taşıdıkları zehir toksini, özellikle Haziran-Ağustos ayları arasındaki üreme döneminde en yüksek seviyeye çıkarken, Türkiye, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca balon balığı türlerinin teknede bulundurulması ve satışının yasak olduğu biliniyor. KKTC’de ise balon balığı toplayan balıkçılara balık başına prim verilmesi yoluyla balığın çoğalmasının önüne geçilmek istense de bunda başarılı olunamıyor.

“YETKİLİLER BU KONUYA EĞİLSİN”
Kızıl denize ait olan balon balıkları, sürü halinde dolaşarak, yakalandıkları zaman balıkçıların ağlarını parçaladıkları gibi, ağlarda var olan kıymetli balıkları,ağlar ile birlikte yiyorlar. Hem amatör hem de profesyonel balıkçıların korkulu rüyası haline gelen balon balıkları, Akdeniz’de yaşayan deniz canlılarını da tehdit ediyor. Son birkaç ayın içinde 2 çeşit balon balığı daha görmeye başladıklarını kaydeden balıkçılar, yetkililerin bu konu ile ilgili bir an önce detaylı bir araştırma yapması gerektiğini talep ediyor.

STAR KIBRIS

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.