1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''PROSEDÜRE UYMAYAN BEDELİNİ ÖDER''
''PROSEDÜRE UYMAYAN BEDELİNİ ÖDER''

''PROSEDÜRE UYMAYAN BEDELİNİ ÖDER''

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ ve Rum tarafının müzakereci olarak atadığı Andreas Mavroyannis’in anavatanlarla yapacakları çapraz görüşmelerde uygulanacak protokole de büyük önem verildiği bildirild

A+A-

PROSEDÜRDEN AYRILACAK TARAF BU SEFER BÜYÜK BEDEL ÖDEYECEK

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ ve Rum tarafının müzakereci olarak atadığı Andreas Mavroyannis’in anavatanlarla yapacakları çapraz görüşmelerde uygulanacak protokole de büyük önem verildiği bildirildi.

Politis “İkramlarda da Mütekabiliyet... Atina ve Ankara Müzakerecilerin Ziyaretlerine Hazırlanıyor” başlıklı haberinde Ertuğ ve Mavroyannis’in Atina ve Ankara’ya yapacakları eşzamanlı ziyaretlerin tarihinin belirlenmesi konusunda topun birkaç gündür TC ve Yunanistan Dışişleri Bakanlıklarının genel sekreterleri Feridun Sinirlioğlu ve Anastasios Mitsialis’te olduğunu yazdı.

Edindiği bilgilere dayanarak Türk tarafının, Ertuğ ve Mavroyannis’in anavatanlarla çapraz görüşmelerin aynı tarihte ve aynı diplomatik düzeyde olması şartı dışında, yapılacak ikramlar konusunda da mütekabiliyete özen gösterildiğine işaret eden gazete, haber kaynağının “Kahve ikram ederlerse biz de kahve ikram edeceğiz” dediğine dikkat çekti, şu izahta bulundu:

“Diğer bir deyişle ilk görüşmede veya sonrakilerde Mavroyannis’in Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisiyle görüşme süreleri 45 dakika olarak tayin edilirse Yunanistan Dışişleri Bakanlığı temsilcisi de Ertuğ’a, konuşulanın ne olduğuna bakılmaksızın, aynı süreyi tanıyacak. Kesin olan tek şey bu görüşmelerin ister müsteşarlarla ister Mitsialis ve Sinirlioğlu ile olsun, aynı düzeyde olacağıdır.”

Gazete iki tarafın eşitliği görüntüsünün, Andreas Mavroyannis ile Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin gayrı resmi görüşmelerine rahatsızlık belirten KKTC’deki siyasi çevreleri “tatmin etme çabası olarak görülmesi gerekebileceği” yorumunu yaptı.

Kıbrıs sorununun özüyle ilgili konular ve birinci Eroğlu-Anastasiadis görüşmesi için zemini de oluşturacak ortak açıklama yapılması çabasıyla ilgili görüşmelerin geçici olarak hız kesmiş göründüğünü, şimdi Ertuğ ve Mavroyannis’in anavatanlardaki temaslarının beklendiğini kaydeden gazete ancak bunun Ertuğ-Mavroyannis görüşmelerinin durduğu anlamına gelmediğine dikkat çekti, özetle şunları yazdı:

PROSEDÜRDEN AYRILACAK TARAF BU SEFER BÜYÜK BEDEL ÖDEYECEK

“Hükümetten bir kaynak gazetemize, AB’de ve diğer yerlerde artık, prosedürden ayrılacak tarafın bu sefer çok büyük bedel ödeyeceği anlayışı bulunduğunu söyledi. Çözüm konusunda bugün var olan fırsat penceresi, belki ilk kez, bütün taraflarca, ABD’nin ve AB’nin jeopolitik ve enerji çıkarları, Türkiye’deki siyasi konjonktür nedeniyle açık tutuluyor. Bu sefer yapılacak çıkmaz ilanı gerçekten de son –ve hiç istenmeyen- çözüm olacak.

Diğer yandan Başkan Anastasiadis’in AB’nin müzakerelere daha aktif katılımı ve Maraş’ın Güven Yaratıcı Önlemler çerçevesinde iade edilmesi önerisi, hükümetin arzu ettiği gibi bütünüyle uygulanıyor görünmüyor, gerçekte zemin kazanıyor ve önceye göre şartlarda bir iyileşme yaratıyor görünüyor.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.