1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘RESMİ GAZETE’DE’ YAYIMLANDI!
‘RESMİ GAZETE’DE’ YAYIMLANDI!

‘RESMİ GAZETE’DE’ YAYIMLANDI!

Resmi Gazete’de yayımlanarak, halkın bilgisine sunuldu... Artık 20 katına kadar para cezası veya 1 yılla kadar hapislikle cezalandırılmasını öngörüyor;

A+A-

Bakanlar Kurulu’ndan bir süre önce geçerek Cumhuriyet Meclisi’ne sevk edilen ‘Genel Gıda ve Yem Yasa Tasarısı’, 6 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, halkın bilgisine sunuldu.
Meclis Başkanlığı, tasarının Resmi Gazete’de yayımlanmasını izleyen 20 gün içerisinde, yasa tasarısının içeriği ile ilgili olmak koşuluyla görüş ve önerilerin yazılı olarak sunulabileceğini de duyurdu.

Yetki ve sorumlulukların ‘net’ olarak belirlenmesi…
Ülkedeki güvenliği ile ilgili uygulamalarda, ‘Gıda Güvenliği’ açısından büyük sıkıntılara yola açan ve yetki karmaşalarının yaşandığı yetersiz mevzuat ve sistem varlığının devam etmemesi gerekçesiyle hazırlanan Yasa Tasarısı, yetkilerin ve sorumlulukların tekrar net olarak belirlenmesini amaçlıyor.
Güçlü ve etkili bir idari yapı oluşturulmasını hedefleyen yasa tasarısının, oluşturulup güçlendirilecek otoritenin, yetersiz mevzuat sıkıntısını ortadan kaldırması için hazırlandığı da genel gerekçede kaydedildi.

Amaç… Tüketici haklarının korunması…
Yasa Tasarısı, gıda ve yeme ilişkin hususlarda, geleneksel ürünler de dahil gıda ve yem arzının çeşitliliği dikkate alınarak, insan ve hayvan sağlığı ve tüketici menfaatlerinin üst düzeyde korunmasına yönelik yasal dayanağın oluşturulmasını amaçlıyor.
Gıda ve yem güvenliği konularında karar vermeye esas teşkil etmek üzere bir bilimsel temel, etkin yapısal düzenleme ve yöntemleri sağlayacak genel ilke ve sorumlulukların belirlenmesini de hedefleyen tasarı, gerektiğinde hayvan sağlığı ve refahı, bitki sağlığı ve çevrenin korunması ile ilgili hususlar dikkate alınarak insan ve hayvan sağlığının ve yaşamının üst düzeyde korunmasını öngörüyor.
Yasa Tasarısı, gıda ve yem ticaretinde adil uygulamalar saptanması yolu ile tüketici haklarının korunmasını amaçlıyor.

Kapsam…
Yasa Tasarısı,  özellikle gıda ve yem güvenliği olmak üzere, gıda ve yemin yönetimi ile ilgili genel ilkelerin belirlenmesini, gıda ve yem güvenliğine doğrudan veya dolaylı olarak etkisi olan konularda yapılması gerekenlerin belirlenmesini, gıda ve yemin üretimi, işlenmesi ve dağıtımıyla ilgili tüm aşamalarında, gıda ve yem güvenliğinin tesis edilmesine ilişkin esasları ve  bağımsız bir Gıda Güvenliği Risk Değerlendirme Kurulu oluşturulmasına ilişkin kuralları kapsıyor.
Yasa Tasarısı’nın, ev içi kullanıma yönelik birincil üretimi veya ev içi tüketim için gıdanın evde hazırlanması, işlenmesi veya depolanmasını kapsamadığı da kaydedildi.

Gıda Güvenliği Risk Değerlendirme Kurulu…
‘Genel Gıda ve Yem Yasa Tasarısı’, Başbakanlık Müsteşarı, Gıda, tarım, hayvancılık, balıkçılık ve veteriner işleriyle görevli Bakanlığın müsteşarı veya temsilcisi, Sağlık Bakanlığı müsteşarı veya temsilcisi, Tarım Dairesi Müdürü veya Temsilcisi, Veteriner Dairesi Müdürü veya Temsilcisi, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü veya Temsilcisi ve Hayvancılık Dairesi Müdürü veya Temsilcisi’nden oluşacak bir ‘Gıda Güvenliği Risk Değerlendirme Kurulu’ öngörüyor.

‘Veri toplama, analiz, bilimsel çalışma ve görüşleri takip etme…’
Danışma Kurulu olarak görev yapacak kurulun görev ve yetkileri ise şöyle:

“Gıda ve yem güvenliği üzerinde doğrudan veya dolaylı etkileri olan risklerin, niteliklerinin belirlenmesi ve izlenmesi için veri toplar ve analiz eder; Diğer ülkelerde ve ülke içindeki kendisiyle benzer konularda görev yapan Kurum ve Kuruluşlarla yakın bir işbirliği içinde hareket eder;

İlgili konuda çalışma yapan Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi(Gıda ve Tarım Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Kodeks Alimentarius gibi uluslararası Kuruluşların bilimsel çalışma ve görüşleri takip ederek dikkate alır;

İnsan beslenmesi konusunda bilimsel tavsiye, bilimsel ve teknik destek ve Yetkili Makamın talebi üzerine, gıda güvenliği çerçevesinde beslenme konularıyla ilgili kamu ve/veya ilgili taraflara bilgi verir;

Gıda güvenliğinin insan sağlığı üzerine etkileriyle ilgili olarak hayvan sağlığı ve iyi yaşam koşulları ve bitki sağlığı konularında bilimsel görüş verir;
Risk değerlendirmesi, risk yönetimi ve risk iletişimi fonksiyonları arasındaki etkili tutarlılığı arttırarak risk analizinin etkinliğinin daha üst düzeye çıkartılmasını sağlar; Gıda güvenliği konularında, bilimsel tavsiyeler, bilimsel ve teknik destek ile doğrudan veya dolaylı etki ve sonuçları olan bütün alanlarda politikalar üretilmesine yardımcı olur;  Gerekli durumlarda, geçici komitenin kurulması için Yetkili Makama veya ilgili Bakanlığa öneride bulunur.

Reklam, Kriz Yönetimi…
Yasa Tasarısı, İthal ve İhraç edilen Gıda ve Yem, Gıda Güvenliği Kuralları, Yem Güvenliği Kuralları, Gıda ve Yemin Etiketlenmesi, Reklamı ve Sunumu, Gıda ve Yem İşletmecilerinin Sorumlulukları, Yetkili Makamın Sorumlulukları, Gıda ve Yem için Acil Durum Önlemleri,  Kriz Yönetimi için genel plan başlıkları altında, 27 maddede detaylandırılıyor.

1 yıla kadar hapislik…
‘Genel Gıda ve Yem Yasa Tasarısı’nın sekizinci kısmı ise, ‘Suç ve Cezaları’ düzenliyor.
Yasa Tasarısı, gıda ve yem güvenliğine ilişkin, yetkili makamın alacağı önlemlere aykırı hareket edenlerin mahkumiyetleri halinde asgari ücretin 20 katına kadar para cezası veya 1 yılla kadar hapislikle cezalandırılmasını öngörüyor

YD

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.