1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM BAŞSAVCI, ELAM’A EL ATIYOR!
RUM BAŞSAVCI, ELAM’A EL ATIYOR!

RUM BAŞSAVCI, ELAM’A EL ATIYOR!

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, geçtiğimiz Çarşamba akşamı Limasol’da;

A+A-

LAM MENSUPLARI MAHKEME TARAFINDAN SERBEST BIRAKILDI

 

YENİ RUM POLİS GENEL MÜDÜRÜ HRİSOSTOMU DÜN YEMİN EDİP GÖREVİNE BAŞLADI

ADALET BAKANI İLE ESKİ POLİS GENEL MÜDÜRÜ ARASINDAKİ TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, geçtiğimiz Çarşamba akşamı Limasol’da ana konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin “Ulusal Halk Cephesi” (ELAM) üyesi kalabalık bir grup tarafından basılması ve binada olay çıkarılmasının ardından, Güney Kıbrıs’ta gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Politis gazetesi “Başsavcı ELAM’a El Atıyor… Olaylardan Sonra Siyasi Parti Teşkil Edip Edemeyeceği İnceleniyor- AKEL Cezai Kovuşturmalar İstiyor” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, ELAM’ın yeniden Rum Başsavcısı Kostas Kliridis’in “merceğine” girdiğini yazdı.

Kliridis’in, ELAM’ın düzenlediği askeri tatbikatlar konusunda cezai kovuşturmalar yapmamasına rağmen, geçtiğimiz günlerde 2. Cumhurbaşkanı Talat’a karşı Limasol’da meydana gelen olayların yeniden ELAM dosyasını açtığını kaydeden gazete, elindeki güvenilir bilgilere dayanarak, Başsavcı Kliridis’in, ELAM’ın siyasi partiler listesine ne derece dahil edilip edilemeyeceğini ve ELAM’ın faaliyetlerinin ilgili yasayla uyumlu olup olmadığını araştıracağını haber verdi.

Başsavcının, 2011 yılında Rum kesiminde gerçekleşen genel seçimlerden hemen önce parti olarak tanınan ve o dönem seçimlere de katılan ELAM’ın, siyasi parti koşullarını yerine getirip getirmediğini inceleyeceğini kaydeden gazete, yasaya göre, siyasi partilerin, Anayasa ve yasalarda belirlenen hukuki çerçevelere uyumlu şekilde faaliyette bulunmakla yükümlü olduklarını belirtti.

ELAM mensupları ve taraftarlarının tavrının, artık bu çerçeveler dışında olup olmadığının araştırılacağını kaydeden gazete, haberinin devamında AKEL’in görüşlerine de yer verdi.

Gazeteye göre dün konu hakkında açıklamada bulunan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, bir siyasi partinin yasaların dışında bırakılmasını desteklemediğini, ancak yasadışı davranışlar sergilendiği takdirde, yasaların da uygulanması gerektiğini söyledi.

Kiprianu, AKEL’in, ELAM ile ilgili konularda doğru davranışlar sergilemesi halinde, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’i destekleme niyeti olduğunu da ifade etti.

Öte yandan, ELAM mensuplarının askeri talim yapmasıyla ilgili şikâyetleri ve Başsavcının şimdilik bu konu hakkında cezai kovuşturmalar yapmama kararına da değinen Kiprianu, Başsavcı Kliridis’e yeni bir mektup yollayacağını ve kendisinden kararını bozmasını isteyeceğini sözlerine ekledi.

ELAM MENSUPLARI SERBEST… “CEZASIZ SUÇ”

Öte yandan gazete başka bir haberinde ise, Polisin, faaliyetlerine bir başarısızlık daha kaydettiğini ve Limasol’daki olaylarla ilgili olarak yakaladığı 3 zanlının, gözaltında tutulmaları konusunda mahkemeyi ikna edemediğini yazdı.

Yargıcın, davayı araştıran memurların görüşlerini genel anlamda dikkate aldığını, ancak memurların, devam eden soruşturmalarla ilgili ifadelerini muğlâk ve belirsiz bulduğunu yazan gazete, bunun sonucunda da yargıcın, polisin zanlıların 6 gün gözaltında tutulması talebini onaylamadığını ifade etti.

Mahkeme salonunda bulunan ELAM’lıların, bu kararı coşkuyla karşıladıklarını kaydeden gazete, Polis tarafından yakalanan zanlılardan birinin, Kıbrıslı Türk gazeteciyi darp eden kişi olduğuna inanıldığını ekledi.

Polis tarafından yakalanan zanlılardan ilkinin, 25 yaşındaki ELAM üyesi Marinos Aristidu olduğunu ve bu kişinin, diğer ELAM’lılarla birlikte kültür merkezinin holüne girip olayı fotoğraflamaya çalışan Kıbrıslı Türk gazeteciyi darp eden kişi olduğunu kaydeden gazete, Aristidu’nun Kıbrıslı Türk gazeteciyi yaraladığını, aynı zamanda fotoğraf makinesini de çalan kişi olduğunu belirtti.

İkinci zanlının ise Nikolas Aristidu isimli 39 yaşındaki eski polis olduğunu yazan gazete, bu kişinin ise polis kordonunu delip, kültür merkezine girmeye çalıştığını yazdı.

Üçüncü zanlı Geadis Geadis’in ise, ELAM’ın basın sözcüsü aynı zamanda ELAM’ın AP seçimleri adayı olduğunu kaydeden gazete, bu kişinin de ELAM’ın kültür merkezine doğru yaptığı yürüyüşte başı çektiğini belirtti.

50 İFADE ALINDI, 40 DAHA ALINACAK

Davayla ilgili olarak şu ana kadar 50 ifade alındığını, geriye alınacak 40 ifade daha kaldığını aynı zamanda olaylara karışan onlarca kişinin daha arandığını belirten gazete, ipucu tespiti için 3 araştırma yapılacağını ifade etti.

Sinematografik çekimler yanı sıra, komşu binalarda bulunan kapalı devre kamera sistemlerinin de incelenmekte olduğunu kaydeden gazete, bunların tedarik edilmesinde zorluklar yaşandığını, çünkü insanların güvenliklerinden endişeli olduklarını ekledi.

YENİ POLİS GENEL MÜDÜRÜ YEMİN EDİP GÖREVİNE BAŞLADI

Polis Genel Müdürü Mihalis Papayeorgiu’nun çıkan olayların ardından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından görevinden alınmasından sonra, Rum Polisi Genel Müdürlüğü’ne atanan Zaharia Hrisostomu’nun, dün yemin ederek görevi devraldığını yazan gazete, Anastasiadis’in ise törende Papayeorgiu’yu eleştirmekten kaçınmadığını belirtti.

Gazeteye göre Anastasiadis, Limasol’daki olayların hükümetin sabrını taşırdığını ifade etti.

ADALET BAKANI İLE ESKİ POLİS MÜDÜRÜ ARASINDAKİ TARTIŞMA SÜRÜYOR

Öte yandan Rum Adalet Bakanı İonas Nikolau ile eski Polis Genel Müdürü Mihalis Papayeorgiu arasında, Limasol’da yaşanan olaylarla birlikte ortaya çıkan tartışmaların, Papayeorgiu’nun görevinden alınmasının ardından da sürdüğünü yazan gazete, Papayeorgiu’nun, dün işine baskı ve müdahalede bulunulduğu suçlaması yaptığını belirtti.

DİSİ haricindeki siyasi partilerin ise, Adalet Bakanı’na tepkili olduklarını kaydeden gazete, partilerin bu konuda bağımsız bir araştırma yapılmasını istediklerini ekledi.

Alithia gazetesinde yer alan haberde ise, muhalefet partilerinin, Limasol’da çıkan olaylarla ilgili meselenin ele alınışı konusunda, hükümete eleştirel yaklaştıkları belirtildi.

AKEL’in görevinden alınan eski Polis Genel Müdürü Papayeorgiu’ya sorumluluk yüklediğini, ancak buna paralel olarak Adalet Bakanı Nikolau’ya da siyasi sorumluluk yüklediğini kaydeden gazete, DİKO ile EDEK’in Papayeorgiu’nun görevinden alınmasıyla ilgili izahat istediklerini, öte yandan DİSİ’nin ise, toplumun beklentilerine yanıt vereceği konusunda, yeni Polis Genel Müdürü’ne yatırım yaptığını kaydetti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.