1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM GENÇLERİN KKTC İLE OLAN BAĞLARI ARAŞTIRILDI
RUM GENÇLERİN KKTC İLE OLAN BAĞLARI ARAŞTIRILDI

RUM GENÇLERİN KKTC İLE OLAN BAĞLARI ARAŞTIRILDI

Rum kesimindeki bir lisede yapılan araştırmanın, Rum gençliğini KKTC ile bağlamakta olan ilişkiler açısından ortaya ilginç unsurlar çıkardığı haber verildi.

A+A-

“ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 79’U, KÖKENLERİNE OLAN İLGİLERİNDEN DOLAYI KKTC’Yİ ZİYARET ETTİ”

“KKTC’Yİ ZİYARET ETMEYE KORKAN ÖĞRENCİLERİN ORANI YALNIZCA YÜZDE 2”

“EBEVEYNLERİNİN TUTUMLARI ÇOCUKLARI İLE ORANTILI”

Rum kesimindeki bir lisede yapılan araştırmanın, Rum gençliğini KKTC ile bağlamakta olan ilişkiler açısından ortaya ilginç unsurlar çıkardığı haber verildi.

Habere “Gençlerimiz Derinlere Kök Salmış Görünüyor” başlığıyla yer veren Fileleftheros gazetesi, araştırmadan ortaya çıkan unsurlara kısaca şöyle yer verdi;

“1. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 67’si, bir veya daha fazla kez KKTC’yi ziyaret etti, 2. KKTC’yi ziyaret eden öğrencilerin neredeyse yarısı (yüzde 49), bunu bir kez yapmakla sınırlı kalmadı, 3. Öğrencilerin yüzde 79’u, köklerinin doğduğu yere olan ilgilerinden ötürü KKTC’yi ziyaret ettiler, 4. Yüzde 39’u KKTC’yi duygusal sebeplerden ziyaret etti, 5. Öğrencilerin büyük bölümü, yukarıdaki bu iki sebebi, KKTC’yi ziyaret etme güdüleri olarak birleştirdiler, 6. Öğrencilerin yüzde 36’sı, duygusal sebeplerden ötürü KKTC’yi ziyaret etmedi, 7. Öğrencilerin yüzde 33’ü ise KKTC’yi kimlik kartını göstermeyi reddettiği için ziyaret etmedi, 8. Öğrencilerin yüzde 26’sı KKTC’yi birkaç kez, yüzde 25’i de bir kez ziyaret etti, 9. Öğrencilerin yüzde 32’si KKTC’yi meraktan, yüzde 30’u da ibadet için ziyaret etti, 10. KKTC’yi alışveriş yapmak için ziyaret ettiklerini söyleyen öğrencilerin ebeveynleri 30–40 yaşındadır, dolayısıyla bunlar işgalin trajik olaylarının hemen akabinde doğmuştur, 11. Öğrencilerin yalnızca yüzde ikisi KKTC’yi ziyaret etmeyi reddetme sebebi olarak korku unsuruna atıfta bulunmuştur, 12. Öğrencilerin yüzde 20’si ise, bu fırsat kendilerine verilmediği için KKTC’yi ziyaret etmemiştir.”

Araştırmada kayda geçirilen unsurların, KKTC’ye geçmeyi reddetmeyi etkileyen unsurlardan biri olarak, korku unsurunun neredeyse yok olduğunu gösterdiğini de yazan gazete, korku unsurunun, zaman içinde azalmakta ve yavaş-yavaş kaybolmakta olduğunun görüldüğünü belirtti.

Gazete, öğrencilerin, ileri sürülen “işgal altındaki toprakların” tarihini iyi bilmemelerinin ve bunun farkında olduklarının görünmesinin, araştırmadan ortaya çıkan en endişe verici şey olduğuna da dikkati çekti.

“EBEVEYNLERİNİN TUTUMLARI ÇOCUKLARI İLE ORANTILI”

Gazete yukarıdaki ara başlıkla yayımladığı haberinde ise, öğrencilerin ebeveynleri ile ilgili  unsurlara yer verdi.

Buna göre, öğrencilerin göçmen olan ebeveynlerinin yüzde 82’isinin KKTC’yi ziyaret ettiklerini, etmeyenlerin oranının ise yüzde 18 olduğunu yazan gazete, ebeveynlerin yarısının ise, KKTC’yi birkaç kez ziyaret ettiklerini belirtti.

Ebeveynlerin yüzde 26’sının birçok kez, yüzde 26’sının ise bir kez KKTC’yi ziyaret ettiklerini kaydeden gazete, ibadet için KKTC’ye geçen öğrencilerle ebeveynlerin oranının (yüzde 30) aynı olduğunu ifade etti.

Gazete, KKTC ziyaretleriyle ilgili olarak duygusal sebeplere atıfta bulunan ebeveynlerin oranının ise (yüzde 50) dikkate değer olduğunu belirtti.

KKTC ziyaretleriyle ilgili duygularının kendilerine sorulması üzerine, çocuklardaki egemen duygunun kökenleriyle gurur duymaları, aynı zamanda meydana gelen durumla ilgili üzüntü ve kızgınlıkları olduğunu kaydeden gazete, Kıbrıs’ın yaşamakta olduğu acı gerçekliğin, gençleri duyarsız kıldığı efsanesinin ise az çok ortadan kalkmakta olduğunu ekledi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.