1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM SAVUNMA BAKANININ BÜYÜKELÇİLERLE GÖRÜŞMESİ
RUM SAVUNMA BAKANININ BÜYÜKELÇİLERLE GÖRÜŞMESİ

RUM SAVUNMA BAKANININ BÜYÜKELÇİLERLE GÖRÜŞMESİ

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in, Kuveyt’in Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Ahmad Salem Ahmad Al-Wehaib ve Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmekte olan Slovakya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Milos Koterec

A+A-

“HİDROKARBON YATAKLARININ TESPİTİ YENİ BİR GERÇEKLİK ŞEKİLLENDİRDİ”

Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in, Kuveyt’in Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Ahmad Salem Ahmad Al-Wehaib ve Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmekte olan Slovakya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Milos Koterec ile dün ayrı ayrı görüştüğü haber verildi.

Alithia gazetesinin haberine göre Fokaidis, Doğu Akdeniz’de önemli miktarda hidrokarbon tespit edilmesinin bölgede yeni bir gerçeklik şekillendirdiğini ve bunun “Kıbrıs’ın” stratejik önemini Avrupa ile Orta Doğu arasında köprü olarak; hem ekonomik, hem de politik anlamda güçlendirdiğini savundu.

Gazeteye göre, Fokaidis Kuveyt elçisi ile görüşmesinde, Kuveyt’in ilkeli duruşu ve “Kıbrıs’ın” bağımsızlığına desteğinden ötürü kendisine teşekkür de etti.

Fokaidis’in, Rum Yönetiminin, Kuveyt’in Kayıp Şahıslar Komitesine 200 bin Euro bağış yapmasından duyduğu memnuniyeti yinelediğini de kaydeden gazete, Fokaidis ile Kuveytli elçinin görüşmesinde, ortak ilgi konuları yanı sıra, iki ülke arasındaki uzun süreli ilişkiler ve güçlü bağlara değinildiğini ekledi.

Fokaidis’in daha sonra ise, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) adadaki 50’inci yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikler sebebiyle Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmekte olan Slovakya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Milos Koterec ile bir araya geldiğini yazan gazete, iki bakanın, iki bakanlığın yetkilerine dahil olan konularla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını aynı zamanda bütün alanlarda iki ülke arasındaki üst düzey ilişkilerden övgüyle bahsettiklerini kaydetti.

Fokaidis’in Koterec’i Kıbrıs sorununda meydana gelen son gelişmeler ile tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’inde doğal gaz yatakları tespit edilmesinin ardından açılan yeni perspektifler hakkında bilgilendirdiğini kaydeden gazete, Fokaidis’in, Kıbrıs’taki Slovak diplomasisinin son 25 yıldır oynadığı önemli role ve Kıbrıs’taki iki toplumun siyasi partileri arasındaki iki toplumlu diyaloğu kolaylaştırmasına atıfta bulunduğunu belirtti.

Gazeteye göre Fokaidis, Rum Hükümeti ve halkının, Slovak askeri gücünün UNFICYP’e katılımıyla ilgili memnuniyetini de dile getirdi.

Gazeteye göre Slovak yetkili ise açıklamasında, Kıbrıs sorununa yakın zamanda BM ve uluslararası hukukun ilgili kararları temelinde, “Kıbrıs’ın” daha fazla kalkınması için yeni ve büyük imkânlar sunacak bir çözüm bulunmasına dair inancını ifade etti.

Gazete, görüşmede, askeri olanakların, gerek AB içerisindeki kurumsal düzey, gerekse ikili düzeyde geliştirilmesiyle ilgili imkânların gözden geçirildiğini de belirtti.

Gazeteye göre, Rum kesiminin Doğu Akdeniz’in hassas bölgesinde çeşitli inisiyatifler üstlendiğine de işaret eden Rum bakan, Rum kesiminin Avrupa ve Orta Doğu arasında köprü olarak, rolünü yücelttiğine de değindi.

Haberde, iki yetkilinin, askeri eğitim ile arama-kurtarma ve insani misyonlarla ilgili bilgi alışverişinde bulunduğu da belirtildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.