1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUMLAR EKONOMİK KRİZ KOŞULLARINDA GEÇİMLERİNİ GÜÇLÜKLE SAĞLIYOR
RUMLAR EKONOMİK KRİZ KOŞULLARINDA GEÇİMLERİNİ GÜÇLÜKLE SAĞLIYOR

RUMLAR EKONOMİK KRİZ KOŞULLARINDA GEÇİMLERİNİ GÜÇLÜKLE SAĞLIYOR

Zorlu ekonomik kriz koşullarında yaşayan Rumların sadece yüzde 32’sinin ekonomik yükümlülüklerini yerine getirebildiği; yüzde 68’lik bir kısmın ise bu yükümlülüklerini zorlukla yerine getirebildiği ya da getiremediği haber verildi.

A+A-

Zorlu ekonomik kriz koşullarında yaşayan Rumların sadece yüzde 32’sinin ekonomik yükümlülüklerini yerine getirebildiği; yüzde 68’lik bir kısmın ise bu yükümlülüklerini zorlukla yerine getirebildiği ya da getiremediği haber verildi.

Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesi bugünkü sayısında, kendi hesabına yaptırdığı anketin sonuçlarını okuyucularıyla paylaştı.

Habere göre “Ekonomik yükümlülüklerinize/ihtiyaçlarınıza yanıt verebiliyor musunuz?” sorusuna Rumların yüzde 32’si “kolaylıkla başarıyorum/başarıyorum” yanıtını verirken yüzde 68’i “zorlukla başarıyorum/başaramıyorum” yanıtını verdi.

Güney Kıbrıs’ta önümüzdeki 12 ay ekonominin gidişatıyla ilgili iyimserlik derecesi sorgulandığında Rumların yüzde 81’i “az/hiç”, yüzde 17’si de “çok/oldukça” şekilde konuştu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasaidis’in görevini yapma şekliyle ilgili tutumlara bakıldığında yüzde 48’i “reddediyorum”, yüzde 42’si de “onaylıyorum” derken; bugünkü Rum Hükümetinin getirilerinden ne kadar memnun olunduğu sorusuna yüzde 78’i “az/hiç”, yüzde 20’si de “çok/oldukça” yanıtını verdi.

Rum Hükümetinin ekonomik krizi göğüslemede bugüne kadar yaptığı faaliyetlerle ilgili memnuniyet seviyesine bakıldığında Rumların yüzde 75’i “az/hiç” ve yüzde 24’ü “çok/oldukça” şeklinde görüş belirtti.

Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki icraatlarıyla ilgili memnuniyet seviyesi sorgulandığında Rumların yüzde 25’i “çok/oldukça” ve yüzde 71’i “az/hiç” yanıtını verdi.

Ankete göre Rumların Anastasiadis ve parti liderlerine karşı görüşleri ise şu şekildedir:

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis: yüzde 47 olumlu, yüzde 47 olumsuz
EDEK Başkanı Yannakis Omiru: yüzde 38 olumlu, yüzde 54 olumsuz
DİSİ Başkanı Averof Neofitu: yüzde 34 olumlu, yüzde 61 olumsuz
EVROKO Başkanı Dimitris Silluris: yüzde 31 olumlu, yüzde 61 olumsuz
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu: yüzde 21 olumlu, yüzde 73 olumsuz
Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis: yüzde 43 olumlu, yüzde 50 olumsuz
DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos: yüzde 36 olumlu, yüzde 57 olumsuz
Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas: yüzde 32 olumlu, yüzde 60 olumsuz

Öte yandan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Rumların hangi partiye oy verme niyetinde olduğuna bakılacak olursa şu sonuçlar ortaya çıkar:

Yüzde 24,7 DİSİ, yüzde 14,1 AKEL, yüzde 7,3 DİKO, yüzde 6 EDEK ve Çevreciler, yüzde 4,9 Vatandaşlar İttifakı, yüzde 2,4 Umut Mesajı, yüzde 1,1 ELAM, yüzde 2,6 diğer, yüzde 1,2 “geçersiz/boş oy”, yüzde 9,3 “karar vermedim”, yüzde 26,3 “oy kullanmayacağım”.

2009 Mayıs ayındaki AP seçimleriyle ilgili gerçekleştirilen ankette Rumların yüzde 19’unun seçimlerde oy kullanmayacağını söylediğini ve neticede esas seçimlerde Rumların yüzde 41’inin oy kullanmaya gitmediğine dikkat çeken gazete, bugün ankette oy vermeye gitmeyeceklerin oranının ikiye katlanarak (kararsızlarla birlikte) yüzde 36’a ulaştığına işaret ederek, esas seçimlerde oy vermeye gitmeyeceklerin oranının yüzde 50’yi aşma ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.