1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUMLAR İKİLEM VE ÇIKMAZ İÇİNDE
RUMLAR İKİLEM VE ÇIKMAZ İÇİNDE

RUMLAR İKİLEM VE ÇIKMAZ İÇİNDE

“Lefkoşa Rusya’ya Karşı Kararı Destekliyor” başlıklı haberde;

A+A-

GÜNEY KIBRIS RUSYA’NIN KARA LİSTESİNE GİREBİLİR

RUSLAR UYARIYOR: “İKİ SÜPER GÜÇ ARASINDAKİ GEÇİŞ MUTLAKA DALGALI OLUR”

MUHALEFET PARTİLERİ “ATEŞLE OYNUYORUZ” UYARISINDA BULUNURKEN KASULİDİS, BUGÜN MOSKOVA’YA GİDİYOR

Rusya Federasyonu’nu ABD ve AB ile sürtüşme noktasına getirip gün geçtikçe soğuk savaş halini alan Ukrayna krizinin etkilerinin, Rusya’yla sıkı ilişkilerinden ve AB üyesi olma sıfatından dolayı Güney Kıbrıs açısından çok çirkin bir hal almakta olduğu bildirildi.

OSADCHİY, KASULİDİS’E GİDEREK BİLGİ ALDI

Fileleftheros “Lefkoşa Rusya’ya Karşı Kararı Destekliyor” başlıklı haberinde Ukrayna konusunda Rusya’ya karşı yaptırım kararında AB’deki ortakları ve ABD ile birlikte yürümekte olan Rum Yönetimi’nin, son dönemlerde Amerikalılardan, ‘genel çizgiden çıkmaması’ konusunda yoğun baskı gördüğünü bildirdi.

Rum Yönetimi’nin bu konuda AB ve ABD ile örtüşen bir tavır sergilemesinin, Rumlardan farklı bir tavır beklemekte olan Moskova’yı rahatsız ettiğini kaydeden gazete, Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Stanislav Osadchiy’in, dün, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le görüştüğünü ve Rum Yönetimi’nin tavrıyla ilgili bilgi aldığını belirtti.

KASULİDİS BUGÜN MOSKOVA’YA GİDİYOR

Habere göre Yoannis Kasulidis, bugün, Moskova’ya gidiyor.  Cuma günü Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde, Rum eski Dışişleri Bakanı Sotos Zakheos’un Rusça’ya tercüme edilen “Kıbrıs Diplomasisi” isimli kitabının tanıtımını yapacak olan Kasulidis’in Moskova’da olacağı süre içerisinde bazı temaslar da yapması bekleniyor. Gazete başka detay vermedi.

Simerini “Kırım’daki Gelişmeler Kıbrıs’ın Hayati Çıkarlarını Etkiliyor... Süper Güçler Arasında ‘Altın’ Yaprak” başlıklı haberinde Rum muhalefet partilerinin endişe belirtirken, tek taraflı Rusya’ya yabancılaşma politikası ve süreci izlediği gerekçesiyle Anastasiadis hükümetini eleştirdiklerini yazdı.

Gazete, Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Stanislav Osatchiy’in önceki gün, Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki sıkı ticari ve ekonomik ilişkilere ve Rusya’nın Kıbrıs sorununda her zaman yapıcı rol oynadığına vurgu yaparak Moskova’nın, Rum Yönetimi’nin Kıbrıs müzakere prosedürünün yeniden başlaması ve müzakerelerin gidişatı konusunda bilgi vermemesinden hoşnutsuzluk belirttiğini hatırlattı.

RUSLAR UYARIYOR: “İKİ SÜPER GÜÇ ARASINDAKİ GEÇİŞ MUTLAKA DALGALI OLUR”

Rusların, Rum Yönetimi’nin iki süper güç arasından geçişinin mutlaka dalgalı olacağını söylediklerine de vurgu yapan gazete, Anastasiadis hükümetinin Ukrayna kriziyle ilgili politikasının Rum iç cephesinde siyasi çatışma konusu olduğunu, muhalefet partilerinin endişe belirterek Rum Yönetimi’nin politikasını eleştirdiklerini yazdı.

LİLLİKAS “ATEŞLE OYNUYORUZ”

Habere göre Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas Rusya’nın,  Rum yönetiminin Rusya’ya karşı yaptırımlar konusundaki tavrından ve Kıbrıs sorunundan dışlanmaktan hoşnut olmadığına işaret ederek “ateşle oynadık, ateşle oynuyoruz” uyarısında bulundu.

Rus şirketlerinin ve sermayesinin Güney Kıbrıs’tan muhtemel çekilmesinin veya Rusya’dan Güney’e giden turist sayısında düşüş olmasının Rum ekonomisini kelimenin tam manasıyla köşeye sıkıştıracağına işaret eden Lillikas, Anastasiadis’i Rusya ile ilişkileri düzeltmek için inisiyatif almaya çağırdı. Lillikas, Anastasiadis’ten, Güvenlik Konseyi’nde ihtiyaç duymaları halinde yardım alabilmeleri için Rusya’nın ve Fransa’nın da Kıbrıs müzakerelerine müdahil olmasını talep etmesini istedi. Lillikas, “Kıbrıs’ın yalnızlaşmasının tek sorumlusu Başkan Anastasiadis olacak” dedi.

PAPADOPULOS: “RUSYA GİBİ EZELİ BİR MÜTTEFİKİMİZİ KAYBETME LÜKSÜNE SAHİP DEĞİLİZ”

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Rusya ile çok kıymetli dostluk ilişkilerinin korunması gerektiğini söyleyerek Rum Yönetimi’nin yaklaşımını yüzeysel diye niteledi. ABD ile Rusya arasındaki diplomatik ve jeopolitik çatışmaya da işaret ederek bu ihtilafa kaçınılmaz olarak AB’nin de karıştığını söyleyen Papadopulos şunları söyledi:

“Ülkemizin bu gelişmeler içerisinde pozisyon alması şarttır ancak ABD’ye karşı ‘uslu çocuk’ politikası ile meseleye yine yüzeysel yaklaşıldığını görüyoruz. Rusya gibi ezeli bir müttefikimizi kaybetme lüksüne sahip değiliz.”

OMİRU “HÜKÜMETİN DAVRANIŞLARI ÇOK HAYATİ MİLLİ ÇIKARLARIMIZA ZARAR VERECEK”

EDEK Başkanı Yannakis Omiru, Rum Yönetimi’ni “Rusya ile ilişkileri korumak için derhal harekete geçmeye” çağırdı. Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Osadchiy’in uyarılarını hatırlatan Omiru şunları da söyledi:

“Hükümetimizin faaliyetleri veya ihmalleri Rusya-Kıbrıs ilişkilerini tehlikeye sokuyor. Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında Rusya Federasyonu görmezden gelindi, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin inisiyatifi tek kutuplu şekilde ABD’ye bırakıldı, bu da haklı olarak Rusya Federasyonu’nu rahatsız ediyor. Rusya Kıbrıs MEB’indeki hidrokarbon aramaları ve değerlendirilmesi konusunda da görmezden gelindi. Maalesef bu davranışlar Kıbrıs’ın Rusya Federasyonu ile çok kıymetli ilişkilerini zedeliyor, bu da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çok hayati milli çıkarlarına zarar verecek.”

GÜNEY KIBRIS RUSYA’NIN KARA LİSTESİNE GİREBİLİR

Aynı gazete “Rusya’dan Rus Şirketlerini Ülkeye Geri Döndürme Taslağı” başlıklı haberinde, Rusya Maliye Bakanlığı’nın, yurtdışındaki ve özellikle vergi cenneti ülkelerdeki Rus şirketlerini ve sermayesini Rusya’ya geri döndürmeyi öngören bir plan taslağı hazırladığı, bu durumun Rum ekonomi çevrelerini çok kaygılandırdığını bildirdi.

Söz konusu çevrelerin, Güney Kıbrıs’ın Rusya’nın kara listesine girmesi halinde bunun Rum ekonomisine çok trajik etkileri olacağını değerlendirdiklerini yazan gazete ilgili taslakta yer alan bazı maddeleri aktarırken,  “Dahası, yeni kara liste farklı ve çok daha katı kriterlerle oluşturulacak, bu da Kıbrıs ve Lüksemburg’un bu sefer kara listeye girmesini kuvvetle muhtemel kılıyor” vurgusunu yaptı.

Fileleftheros haberi “Rus ‘Kara Listesi’ ve Temettü Vergilendirilmesi Tehlikesi” başlığıyla okurlarına aktardı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.