1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. SABAH TARLAYA GİTTİĞİNDE BÜYÜK ŞOK YAŞADI
SABAH TARLAYA GİTTİĞİNDE BÜYÜK ŞOK YAŞADI

SABAH TARLAYA GİTTİĞİNDE BÜYÜK ŞOK YAŞADI

SABAH TARLAYA GİTTİĞİNDE BÜYÜK ŞOK YAŞADI

A+A-

Kuzey Kıbrıs’ta son günlerde etkili olan soğuk hava ve don olayı, yüzlerce dönümlük enginar tarlasında zarara yol açtı.

Ülkemizde son günlerde yaşanan dondurucu soğuklar, Mormenekşe’de Enginar üreticilerini vurdu. Don olayı nedeni ile dün sabah tarlalarına gittiklerinde büyük şok yaşayan Mormenekşeli enginar üreticileri, yaşadıkları karşısında isyan etti.
Don olayı nedeniyle yüz binlerce TL’lik zararları bulunduğunu belirten üreticiler, özellikle köydeki işsiz gençlerin tek geçim kaynağının enginar olduğunu söyledi.
Tarım Dairesi’nin bir an önce hasar tespiti yapmasını ve devletinde zararı tazmin etmesini isteyen üreticiler, ayrıca geçmiş yıllarda oluşan zararlarının da tazmin edilmediğini ileri sürdü.

 

Üretici ne dedi…

 

Halil Erdoğuş: Tarım Dairesi hasar tespiti yapsın
Enginar üreticisi Halil Erdoğuş, yaşanan don olayından dolayı tüm enginarların üstünün buzla kaplandığını ve yenilemeyecek duruma geldiğini söyledi. 8 dönüm enginarının mahvolduğunu söyleyen Erdoğuş zararının yaklaşık olarak 15 bin TL olduğunu ifade etti.
Devletin bu kötü durum karşısında kendilerini desteklemesini istediklerini anlatan Erdoğuş, Tarım Dairesi’nin bir an önce hasar tespitini yapmasını ve devletin zararlarını tazmin etmesi talebinde bulundu.
Erdoğuş ayrıca 10 yıl önce bakanlar kurulu tarafından 150 bin TL’lik zararlarının tazmini yönünde bir karar üretildiğini ancak bu karara rağmen henüz devletten tek kuruş alamadıklarını ileri sürdü.

 

Taşkın Öztemiz: Zarar 200 bin TL’nin üzerinde
Bir diğer enginar üreticisi Taşkın Öztemiz de  içini dökerek zarar gören enginarlarını gösterdi.  150 dönümün üzerinde enginarın dondan etkilendiğini söyleyen Öztemiz, zararının 200 bin TL’nin üzerinde olduğunu aktardı. Meydana gelen don olayının bütün enginarlarını mahvettiğini anlatan Öztemiz, yıllardan beri ilk defa böylesine şiddetli bir don olayı yaşadıklarını ifade etti. KKTC’de narenciyeden sonra en fazla ihraç edilen ürünün enginar olduğunu söyleyen Öztemiz, devlet desteği olmadığı sürece enginar ihracatının bitme noktasına geleceğini savundu. Köydeki özellikle işsiz gençlerin tek geçim kaynağının enginar üreticiliği olduğuna dikkat çeken Öztemiz, devletin bir an önce zararlarını tazmin etmesini istedi.
Diyalog
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.